2012. okt 26.

EQ a munkahelyi sikerekben

írta: Élet - GyIK
EQ a munkahelyi sikerekben

 

 

Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a munkahelyi siker kulcsa nem az IQ-ban rejlik. Azt találták, hogy a sikeres életvitel és az EQ, azaz az érzelmi intelligencia sokkal szorosabb összefüggésben áll egymással.

Az EQ (érzelmi intelligencia) több készség, képesség illetve kompetencia együttese, melyek jelentősen befolyásolják a viselkedést, a személyes kisugárzást. Éppen ezért, mint minden szociális környezetben, a munkahelyen is nagy szerepe van, hiszen a kommunikációban és az emberekkel való bánásmódban is jelentős szerepet tölt be. Gyakran az empátiás készséggel emlegetik együtt, mivel érzelmi intelligenciánk fényében ismerjük fel a körülöttünk lévők érzéseit, gondolatait, viselkedését. Ezen képességünk teszi lehetővé, hogy felismerjük a környezetünkben élő emberek hangulati zavarait, illetve ezáltal válunk képessé azok kezelésére.

Ez a fajta intelligencia teszi lehetővé, hogy viselkedésünket kontrolláljuk stresszes, bonyolult szituációkban is, segít, hogy kifejezésre juttassuk mások iránt érzett elismerésünket, tiszteletünket, és ez által gördülékenyebbé, hatékonyabbá tegyük a kommunikációnkat táras környezetünkkel. Ez az a pont, ahol messzemenőkig eltér a más jól ismert IQ-tól, hiszen az intelligencia hányados az egyéni feladatmegoldásban segít bennünket, míg az EQ a családunk, barátaink, munkatársaink között levő kapcsolatok fejlettségében játszik meghatározó szerepet.

Munkahelyi környezetben végzett kutatások szerint a magas EQ-val rendelkező emberek jobban kezelik saját érzésvilágukat, ezáltal jobban tudnak érvényesülni, illetve jobban képesek saját maguk belső motiválására. Ezek a kutatások arra is rávilágítottak, hogy csapatmunkában is legalább 20%-kal jobban teljesítenek azok a teamek, ahol a csapat szinten mért EQ magasabb.

Természetesen ez a képesség a vezetőknél is kiemelkedően fontos, mondhatni elengedhetetlen, mivel ezáltal válik egy jó vezető képessé arra, hogy megfelelően motiválja alkalmazottait, illetve hogy befolyást gyakoroljon gondolkodásmódjukra.

Az USA-ban már az általános iskolában bevezették az EQ oktatását, ezzel is jelezvén annak fontosságát. Hazánkban erre még sajnos nincsenek törekvések, bár az igény megmutatkozik, hiszen rengeteg munkáltató panaszkodik arra, hogy a fiatal kollégák nem tudnak az elvárt módon viselkedni, képtelenek az alkalmazkodásra. A generációs különbségek áthidalásában is fontos szerepet játszik az érzelmi intelligencia, hiszen az eltérő normák alapján szocializált emberek ennek segítsége nélkül nem képesek az együttműködésre.

De hogyan is fejleszthető érzelmi intelligenciánk?

Ha még a közoktatási intézményekben kötelezővé tett oktatási programnak nem is része az EQ oktatása, szerencsére tréningek formájában elérhető a fejlődni vágyó emberek számára. Ezeken az EQ fejlesztő tréningeken fejlesztik az egyén én tudatosságának képességét, vagyis a saját magunk illetve a társaink megismerésének képességét. Tisztába kerülhetünk belső szükségleteinkkel, ezáltal közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, így differenciáltabbá válnak problémáink is. Egy másik fontos készség is tanulható ezeken a gyakorlat orientált programokon, ami nem más, mint önmagunk menedzselése. Ezek a képességek mind azt a célt szolgálják, hogy jobban tudjunk kapcsolódni a bennünket körülvevő társas szférába, beleértve ebbe a családot és a munkakörnyezetet is, aminek eredményeként teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Szólj hozzá

önismeret konfliktuskezelés gondolatok az életről Sikeres élet titka