2012. okt 13.

Gyógyító gyümölcsök

írta: Élet - GyIK
Gyógyító gyümölcsök

Érésük során a gyümölcsök magukba zárják a nap éltető energiáját, fogyasztásukkal ezért olyan tápanyagokhoz juthatunk, amelyeket más élelmiszerekkel nem vehetünk magunkhoz. Az egyes gyümölcsök sajátos tulajdonságokkal is rendelkeznek, ezek a következők:

ALMA

A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, biotint, cukrot, fehérjét, pektint, almasavat, keményítőt, folsavat, pantoténsavat, nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, foszfort, ként és rostanyagot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Jótékonyan hat az emésztési folyamatokra, ezért különösen ajánlott hasmenés, bélproblémák esetén, de májpanasz, vesebántalmak és ízületi gyulladás kialakulásakor is segítségünkre lehet.

DATOLYA

Gazdag kalciumban, foszforban, vasban és A-vitaminban, ugyanakkor cukortartalma is magas. Betegségből lábadozók számára különösen ajánlott, ugyanis erősítő, étvágyjavító és igen tápláló gyümölcs.

FÜGE

Kalciumban, foszforban, vasban és rostanyagban bővelkedik, kiváló orvossága a tüdő- és légúti megbetegedéseknek. Emésztési problémák esetén is gyógyulást hozhat, ugyanis serkenti a bélműködést, javítja az étvágyat, és elősegíti a méreganyagok távozását.

KÖRTE

Magas az A-, B1-, B2-, C-vitamintartalma, sok cukrot, rostanyagot, folsavat, foszfort, káléiumot, kalciumot és vasat találhatunk benne. A népi gyógyászatban vizelet- és hashajtóként ismert, orvosolja a székrekedést, illetve egyes veseproblémákat.

ŐSZIBARACK

Sok fehérjét, cukrot, rostanyagot és vitamint tartalmaz, gazdag káliumban, nátriumban, kalciumban, vasban, foszforban és gyümölcssavban. Emésztési problémáknál élvezhetjük gyógyító hatását, de a szépségápolásnál is segítségül hagyhatjuk, mivel kitűnő tisztító gyümölcs.

SZILVA

Bővelkedik A-vitaminban, cukorban, rostanyagban és rézben, sok vas és gyümölcssav található benne. Fokozza a bélmozgást, ezért székrekedés esetén természetes orvosságként alkalmazható, emellett hurutoldó és vértisztító hatása is jelentős.

SZŐLŐ

Elsősorban szőlőcukor-, fehérje-m rostanyag- és kalciumtartalma magas, emellett bővelkedik foszforban, vasban, A-vitaminban és retinolban is. Vértisztító, májregeneráló, frissítő hatása régóta ismert, ajánlják reuma, köszvény, vérszegénység, ideggyengeség kezelésére is. Gyulladásos megbetegedéseknél, lábadozásnál, valamint vese- és hólyagbántalmaknál szintén jó szolgálatot tehet. A szőlőmagból készült olaj rendkívül egészséges.

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink Egyszerű finom ételek Legyőzöm a túlsúlyt!:-)