2014. jún 25.

Hamuban sült pogácsa

írta: Élet - GyIK
Hamuban sült pogácsa

 

 

A szülőktől kapott jó tanácsok, mint hamuban sült pogácsa, végig kísér bennünket.

Észrevétlenül ott lapulnak a tarisznyánkban. Egyik illatosabb, mint a másik. Akadnak köztük ízetlenek és kőkemények. Ez utóbbiakat igyekszünk jó mélyre tenni. Valószínű, nem azért adták a szülők útravalóul, mert a terheinket szerették volna növelni. Azt gondolom, leginkább azért került bele, mert ők is kapták, nem is vették észre, hogy tovább adják. 

Szüleink is megkapták a maguk pogácsáját, jó szándékkal, hogy embert faragjanak csemetéjükből. Sikerült, felnőttek, családot alapítottak, megszülettünk mi. Első pillanattól kezdve kaptuk a szülők tekintetükből, hangjukból, hozzánk való viszonyukból a muníciót.
Sok-sok elismerést vagy a szidalmakat, jó esetben a kettő között.
A dicsérettel önbizalmunk, pozitív énképünk, céltudatosságunk, optimizmusunk táplálkozik. Ezekből merítünk erőt, amikor döntéshelyzetbe kerülünk, amikor választás előtt állunk. Képesek vagyunk megbirkózni a feladattal? Képesnek érezzük-e magunkat arra, hogy helyt álljunk egy új helyzetben? Mennyire vagyunk kreatívak, vállalkozó kedvűek? Milyen a külsőnk? Mit gondolnak mások rólunk?
Na, igen. A kemény, rossz ízű pogácsákat is magunkkal visszük. Ezek nagy eséllyel valóban csak arra jók, hogy a terheinket növeljék, hátráltassanak bennünket. 

A tarisznyáinkba gyűjtögetjük tovább a tapasztalatainkat, adjuk tovább, csupa jót akarva, a gyermekeinknek, hogy aztán ők használják tovább életük során.

Egészen biztos, hogy több olyan pogácsa akad, amelyet több generáción keresztül kerül a legújabb tarisznyába. Vajon felismerjük őket, amikor tovább adjuk? Tudunk kellőképpen tudatosak lenni, hogy megválogassuk őket, hogy csakis finom, ízletes falatokat tegyünk gyermekeink tarisznyájába?

pogi.JPG

Szólj hozzá

önismeret önbizalom konfliktuskezelés kútfőből gondolatok az életről