2012. jún 03.

Házi gyógymódok

írta: Élet - GyIK
Házi gyógymódok

 

Nagymamáink még tudták hogyan kell egy-egy betegséget kezelni házi gyógymódokkal. Ismerjük meg Nagymamáink tudását, és a gyógymódok titkait.

 

Fáj a feje, vagy gond van az emésztésével? Nem kell azonnal orvoshoz fordulni, érdemes kipróbálni néhány jól bevált régi gyógymódot.

Epe gondok:

Epebántalmak ellen hatásosak az alábbi ételek: Üröm, torma, fehér retek, fokhagyma, túró, író.Amit viszont kerülni kell: alkohol, kávé, disznóhús, káposzta, szalonna.

Amikor fáj az epénk, érdemes a következő gyógyfürdőt elkészíteni:

Engedjük tele a kádat nem túlforró vízzel, hiszen a túlforró víz, csak tovább ront a gyulladáson, majd tegyünk bele egy marék levendulát, egy marék citromfüvet, és egy marék borsmentát. A gyógynövényeket akár a fürdő előtt is elkészíthetjük forrázással. A fürdőben maximum 10-15 percig maradjunk.

Reteklékúra:

Az epebántalmakra hatásos lehet a reteklékúra, ilyenkor napi 100gr retket kezdjünk el fogyasztani és emeljük fel napi 400 grammra. Akár a friss retket, vagy a retek sótlan levét kell fogyasztani.

Dohányzás leszokásához:  

Ez az egyik legrosszabb szenvedély, amiről igen nehéz leszokni. Ám aki eldöntötte, hogy végezz a cigivel, próbálja ki az alábbi gyógymódokat:


Macskagyökér tea:

Készítsünk el minden nap egy pohár macskagyökér teát, és igyuk folyamatosan egy hónapon keresztül. Ha ez sem segít, próbáljunk ki egy másik régi trükköt: Mielőtt rágyújtanánk egy cigarettára, rágcsáljunk el egy kis kálmosgyökeret, vagy édes gyökeret. Ez azért jó, mert ez után a cigarettának nagyon rossz keserű íze lesz, így könnyebben megy a leszokás.

Étvágycsökkentő:

Fogyni szeretne, de majd megörül az éhségtől? Úgy érzi, felfalná az egész hűtőt? Semmi gond Nagymamáink segítenek:

Alma:

Ha úgy érzi, nagyon éhes vegyen elő két szép almát, és mielőtt neki esne a hűtőnek rágcsálja el őket. Akár a főétkezés és a vacsora előtt is érdemes almát enni, mert így biztos, hogy kevesebbet fogunk vacsorázni.


Tengeri sós fürdő:

Aki súlyfelesleggel küszködik, vegyen sós fürdőt, mert ez gyorsítja a vérkeringést. Vegyünk 1 kg tengeri sót, és öntsük bele a fürdő vízbe. Üljünk bele a kádba, és maradjunk benne kb. 20 percig, majd törölközés nélkül feküdjünk be a jó meleg ágyba! Jó alaposan takarózzunk be, és pihenjünk.

Savanyú káposzta:

Nem csak a fogyásban lesz nagy segítségünkre, hanem rengetek, C vitamint is tudunk a szervezetünkbe juttatni, ha savanyú káposztát fogyasztunk. Együnk meg minden nap legalább 10 dkg káposztát, vagy igyunk meg fél deci savanyú káposztalevet.

Fejfájás:

Ez a fránya és kellemtelen tünet sok embert kínoz.

A fejfájás hirtelen minden jel nélkül alakul ki, aminek oka sokszor egy front, vagy épp a fáradtság, és kimerültség.


Készítsünk gyógyteát a következő gyógynövényekből:

Kamilla, levendula, citromfű, borsmenta.

Forrázzuk le a gyógynövény keveréket, majd hagyjuk állni egy 10 percig, ízesítsük, és igyunk belőle napi háromszor egy csészével.

Ha fáj a fejünk, feküdjünk le egy sötét szobában, hallgassunk halk nyugtató zenét, és tegyünk a homlokunkra hideg vizes borogatást.

Elmúlik a fejfájás, ha elkészítjük a következő lábfürdőt:

Engedjünk tele egy lavórt vízzel és tegyünk bele sót, mustárlisztet, citromlevet, jó alaposan keverjük össze, és áztassuk be a lábunkat egy 20 percre.

Megfázás:

A megfázásra igen sok régi bevált házi gyógymód van, de sajnos manapság előbb rohanunk a patikába, minthogy kipróbáljunk ezek közük egyet.

Főzzünk gyógyteát:   

Amire szükségünk lesz: Kamilla tea, Hársfa tea, édeskömény: Főzzünk a hozzávalókból teát, és osszuk el egész napra, majd igyuk meg mézzel és valódi citrommal ízesítve csészénként.


Vöröshagyma:

Főzzünk vöröshagyma teát, vagy bár sírásra késztet minket, szagoljunk bele a friss reszelt vöröshagymába. A nyers reszelt torma is kiváló a megfázás ellen.

Együnk minél több c vitamin tartalmú ételt: citrom, narancs, paprika, savanyú káposzta, ribizli.

Tegyünk egy nagyobb edénybe forró vizet, tegyünk bele levendulát, és kamillát és gőzöljük ki az arcunkat.

Láz csökkentése:

Amikor még csak hőemelkedés van, érdemes kipróbálni a következő gyógymódot:

Ecetes zokni:

Mártsunk bele egy pár zokni ecetbe, majd húzzuk fel a lábunkra. Ha a láz csökken, tegyünk a csuklónkra, és a vádlinkra is borogatást. A borogatást takarjuk be egy száraz meleg ruhadarabbal.

 

 

Citrom:

Tegyünk a homlokunkra, és a halántékunkra egy szelet friss citromot, mert bizony ennek is lázcsökkentő hatása van.

Vegyünk egy marék lándzsás útifüvet, és főzzük meg ecetes vízben. Ezzel borogassuk testrészeinket.

A nyers reszelt torma is lázcsökkentő hatású, együnk meg pár kanál friss reszelt torát.


Gyógytea:

Főzzünk egy jó gyógyteát:

Csipkebogyóból, borsmentából, zsályából, ezerjófűből, citromfűből. Hagyjuk állni egy 10 percig, ízesítjük mézzel és citrommal, majd igyuk meg reggel délben és este is.

Köhögés ellen kiváló gyógyszer, ha egy tojás sárgáját habosra keverünk, és felöntjük egy kis tejjel és cukorral, majd az egészet megisszuk.

Ha bedugul az orrunk:

Tegyünk az ágyba a takaró alá egy forró üveget.

Helyezzünk az orrunkra egy jégkockát.

Rágjunk egy rágógumit.

 

Szólj hozzá

csodatévő természeti kincseink