2014. jún 09.

Az élet vize

írta: Élet - GyIK
Az élet vize

Mit tud a nyírvíz?


 

Több remek növényt ismerünk, amely rendkívüli gyógyító tulajdonságával felhívta magára a figyelmet. Csak néhány példa: fokhagyma, csalán, citrom, aloe vera, gránátalma, cékla, kamilla… . A nyírfáról kevés szó esik, pedig előkelő helyet foglal el a listán. Régen az élet vizének is nevezték a fából nyert nedvet.a-nyirfanak-szinte-minden-resze-gyogyit.jpg

Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből.

A nyírvizet Nyíregyháza, Debrecen piacain még a múlt században hordószámra árulták.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedésükhöz. A nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését.

Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd.
A csapolás úgy történik, hogy a fákat 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek. Ezt leginkább a vérvételhez lehetne hasonlítani. 
Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra.

Milyen hatása ismert?

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.

Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják.

Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek.

Erősíti az immunrendszert.

Tisztítja a nyirokrendszert.

Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.

Gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható.

A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok vonatkozásában. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható.

Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására: 
A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. 
A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.
A nyírfanedvet nem kell lemosni sem a bőrről, sem a hajról.

A nyírfába nem csap a villám! - ezt tartották őseink, hiszen a legfontosabb szent fáik közé sorolták.

Ha kilépünk a napi rutinból, és szétnézünk, sok-sok meglepő dolgot tapasztalunk. A természet erejére csak rácsodálkozni tudunk!

 nyírfa.jpg

 

  képforrás: saunaboulevard.com

Szólj hozzá

csodatévő természeti kincseink