2014. jún 05.

Újrakezdés

írta: Élet - GyIK
Újrakezdés

Ha belegondolsz, valójában életünk újrakezdések sorozata. Nevezhetjük mérföldköveknek is, hiszen folytatod tovább az életedet, az addig megélt tapasztalataidat is hasznosítod. 

Milyen mérföldkövek léteznek szerinted? Rengeteg!!!! Kezdve a születésünk pillanatától, a mozgásfejlődés, beszéd, első közösségi élmények, iskolai eredmények, barátságok, a szerelmek, össze- és szétköltözések, munkahely-váltások, ismerkedések és még sorolhatnánk. Minden egyes esemény, mely hatással van további életünkre.baba lépcsőn.jpg
Az akadályokat amikor érzékeljük, nagyon nehéz eldönteni, hogy
mi történjen, mit is jelentenek számunkra: észre se vegyük és haladjunk tovább?, vagy kerüljük ki? küzdjünk meg vele, győzzük le?. esetleg változtassunk útirányt? Meddig érdemes küzdeni és mikor kell visszafordulni?
Te is találkoztál már akadályokkal?
De még mennyire! Már akkor, amikor megszülettünk! És azóta is folyamatosan. 

Az újrakezdés szó esetében leginkább arra gondolunk, hogy valamilyen kudarc, leginkább munkahely miatt vagy párkapcsolat terén kénytelen vagy átgondolni az eddigieket, felépíteni valamiféle "hogyan tovább"-ot.

Elengedni a múltat nem egyszerű, hiszen addigi életed erről szólt. Akkor talán a legnehezebb, ha azért van szükség újrakezdésre, mert a körülmények úgy alakultak. Akár hiszed, akár nem, a körülmények azért alakultak így, mert eddig olyan úton jártál, ami nem a Tiéd, Te másra vagy hivatott, Neked másra van szükséged! És ha mindez igaz, akkor feltételezhető, hogy önmagad megismerésével kell kezdened, ill. folytatnod tovább. Átgondolnod mindent, a lehető legtöbb mérföldkövet az életedben, melyek tereltek valamilyen irányba. Aztán fontos visszaidézned az érzelmeidet, amelyek az egyes eseményeknél a legerősebbek voltak. Mindezek tanulságával folytatni tovább, emelt fővel. Hiszen bármi is történt, azt mindig a legjobb tudásodnak megfelelően alakítottad, intézted.

Amennyiben tényleg fenekestől fel akarod forgatni az életedet, akkor nagyon nem stimmelt valami előzőleg! Ekkor megkönnyebbülés, extázissal vegyes szorongás, kíváncsiság kavalkádja az, amit érzel. Elengeded a múltat, tanultál belőle és új kapcsolatokat, új életmódot, esetleg földrajzilag is új helyet választasz. Mindenképpen törekszel arra, hogy megvalósítsd azt, amire mindig vágytál, ami fontos számodra.

Furcsa játéka az életnek, hogy akkor, amikor adott élethelyzetben vagy, nagy döntések előtt állsz, vacillálsz, hogy mit csinálj, mekkora benned a félelem a jövőtől. Pedig azt akárhogy is szeretnéd, nem tudod igazából kiszámítani, hogy pontosan mi fog történni. Lehet alternatívákban gondolkodni, hogyan szeretnél élni, kivel és hol, milyen munkát szeretnél végezni, hová szeretnél utazni, stb. A megvalósítás során újabb és újabb döntéshelyzetbe kerülsz, és alakítod az aktuális jelenedet, ahogy a  lehetőségeidet érzékeled. 

Tavasszal, amikor a hóvirág szirmait meglátjuk, nem egy új növényke bukkan ki a földből, hanem magával hozza addigi életéből mindent, ami érte az előző életei során. Hozza azt, hogy milyen élete volt korábban, és mindent elraktározott a gyökérzetében. Évről évre mindig egy pompás, és mindig új virágot csodálhatunk meg. 

hóvirág.JPG
Valójában az újrakezdés nem is újrakezdés, sőt nem is mérföldkő, hanem önmagunk folytatása. Megállsz, szétnézel és mégy tovább! Nincs mitől tartani, nagy baj nem érhet, csak változtatsz a tempón, a minőségen. Ha újabb változtatásra van szükséged, akkor megint megállsz és szétnézel. Ennyi az egész!

 

 

 

Szólj hozzá

párkapcsolat életöröm konfliktuskezelés kútfőből gondolatok az életről