2013. már 11.

Télvégi vitalizáló ételek

írta: Élet - GyIK
Télvégi vitalizáló ételek

Joghurtos fokhagymaleves

Hozzávalók: 8 dl joghurt, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 kígyóuborka, fél cs. kapor, só, bors, kevés mandula

A joghurtot összekeverjük a tejföllel. A meghámozott uborkát kockákra vágjuk, és beletesszük a joghurtba. A zúzott fokhagymát, kaprot, sót és borsot ízesítésül hozzákeverjük. Tálaláskor kevés olajon pirított mandulaforgácsot adunk hozzá.

joghurtos valami.jpg

 

 

Gyümölcsös zellersaláta

Hozzávalók: 10 dkg majonéz, 2 ek. tejföl, 1 kk porcukor, 2 zeller, 4 narancs, 4 savanykás alma, citromlé, 10 dkg mandula, 1 kk. mustár, 2 ek. fehérbor, tárkony, só, bors

A metéltre vágott zellert sós, citromos vízben előfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A majonézt összekeverjük a tejföllel, cukorral, mustárral, borssal, citromlével és borral. A tárkonyt apróra, a mandulát durvára vágjuk, a gyümölcsöt felaprítjuk. Az egészet jól összekeverjük és lehűtjük.

 

almazellersalata01.jpg

 

Lencse erdélyiesen

Hozzávalók: 5 dkg margarin,  2 dl tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 35 dkg lencse, 15 dkg sárgarépa, 1 cs. petrezselyem, tárkony, só

A lencsét a cikkekre vágott hagymával, karikára vágott répával feltesszük főni, sóval, tárkonnyal ízesítjük. Úgy főzzük, hogy mire a lencse megpuhul, addigra főjön el a leve. Az olvasztott margarint összekeverjük a tejföllel, és hozzáadjuk a lencséhez.

 

Babsaláta

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 1 kk cukor, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg tarkabab, 20 dkg burgonya, 4 dl paradicsomlé, 0,5 dl borecet, 2 babérlevél, bazsalikom, rozmaring, só, szemes bors

A beáztatott babot annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet, borsot, cukrot, végül a sót. A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük. A megfőtt babot összeforraljuk a paradicsomlével, bazsalikommal, rozmaringgal. Beletesszük a zúzott fokhagymát. Belekeverjük a burgonyát és a vékony karikára vágott hagymát. 1-2 óráig érleljük.

 

 

 

Szólj hozzá

Egyszerű finom ételek Legyőzöm a túlsúlyt!:-)