2012. nov 06.

Miért a sütőtököt?

írta: Élet - GyIK
Miért a sütőtököt?

Felhasználása:
Igen sokoldalú. A sütőtököt könnyen emészthető volta miatt, már a csecsemőknek is bátran adhatjuk. Valamennyi fajta alkalmas sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére. Belsejét kockákra vágva savanyúságnak is elkészíthetjük.
Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, esetleg más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva.
Megfőzve illetve megsütve tejjel turmixnak is kiváló.
Akár levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva.
Édesítve készülhet belőle sütőtöklekvár.
Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldségsaláták egyik alkotórésze is lehet.

Kedvenc ropogtatnivaló a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos.

Gyógyhatása:
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező.
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.

RECEPT: Sütőtökös-almás muffin:
Hozzávalók:
2 ½ csésze liszt
2 csésze reszelt alma
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 tojás
½ csésze olaj
1 megsütött, cukrozott sütőtök is jó - átpasszírozva
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csésze cukor

Elkészítése:
A sütőt felmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy forma papírral kibéleljük.
Össze keverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra verjük a cukorral, óvatosan belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a végén a sütőtökpürét. A kapott masszához hozzá adjuk a lisztes keveréket, alaposan összedolgozzuk, majd kanállal a muffinformákba rakjuk Ajánlott sütési idő 15-20 perc.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink Egyszerű finom ételek éltető energia Legyőzöm a túlsúlyt!:-)