Finom és jótékony a paradicsom!
Antioxidáns hatás
A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
Jelentősen csökkenti a vérben a zsírok oxidációját, ezáltal érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét. Azt is kimutatták, hogy a paradicsomból készült kivonat képes megakadályozni oxidatív károsodásnak kitett sejtek elpusztulását. A likopin mellet C-vitamin tartalma is jelentős, mely szintén fokozza az antioxidáns és sejtvédő hatást. Az is érdekes, hogy ez a rendkívül erős antioxidáns hatás leginkább olívaolajjal együtt jelentkezik, egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a napraforgóolajjal fogyasztott paradicsom e tekintetben nem olyan hatásos, vagy akár hatástalan is lehet. Ennek különös jelentőség elehet cukorbetegek esetén, akiknél a szabad gyökök károsító hatása nagyon intenzív, ezért igen nagy szükségük van a paradicsom biztosította étrendi védelemre.
Daganatellenes hatás
A paradicsomot elsősorban prosztata daganatok esetében találták hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopinszint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának. A növény likopin tartalma mellett A- és E-vitamin tartalma is felelős lehet a daganatgátló hatásért. Kimutatták, hogy a paradicsom hatóanyagai prosztata tumorban meggyorsítják a programozott sejthalált (apoptózis), mely tulajdonsága a rákos sejteknek nagyon gyenge vagy teljesen hiányzik, ezért is képesek eluralkodni az egész szervezetben. A daganat mellett a jóindulatú prosztata megnagyobbodást is csökkenti a paradicsom. Ezzel is magyarázható, hogy a mediterrán vidékeken, ahol a paradicsom alapélelmiszernek számít, ezek a betegségek ritkábban fordulnak elő. Ezek alapján azt javasolják, hogy naponta egyszer, de hetente legalább 5 nap együnk e zöldségféléből.
Szívbetegségek elleni hatás
A paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a paradicsomban lévő hatóanyagok képesek gátolni a vérrögképződést, ami az infarktus kialakulásához elengedhetetlen kórélettani tényező. Hatása azonban eltér az ismert vérrögképződést gátló vegyületekétől, (pl. acetil-szalicilsav), így nem kell tartani olyan mellékhatásoktól, mint pl. a gyomorfekély. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy gyógyszereinket ki lehet cserélni a paradicsommal, hanem inkább azt sugallja, hogy a rendszeres fogyasztása megelőzheti a bajt. Akinek azonban fokozott a veszélye a vérrögök kialakulására, azoknál természetesen a gyógyszeres megoldást kell választani, de ebben az esetben is lehet kiegészítésként paradicsomot enni.
Érdekesség hogy a szívinfarktus kockázatát a rendszeres paradicsomfogyasztás a rossz fogakkal rendelkezőkben is csökkenti. Ismert, hogy a
szuvas fogak növelik az infarktus veszélyt, mivel az ott kialakuló baktériumgócok beindíthatják a vérlemezkék összecsapzódását. De ebben a fokozott kockázati helyzetben is mérhető a paradicsom védő hatása. Nőknél igazolták, hogy szintén csökkenti a szívbetegség kockázatát, de csak abban az esetben, ha valamilyen olajjal, elsősorban olívaolajjal együtt fogyasztják. Valószínű, az olaj segíti az egyébként zsíroldékony hatásos anyagok felszívódását, és ezáltal jobban hasznosulnak a szervezetben.
Vörösvértest védő hatás
A vörösvértestek csökkent számát a vérben orvosi nyelven anémiának hívjuk, magyarul pedig vérszegénység a neve. Számos oka lehet a vérszegénységnek, de gyakran előfordul, hogy éppen az alkalmazott gyógyszeres terápia váltja ki a tüneteket. Ilyen problémát okozhatnak egyes vírus elleni szerek, melyeket pl. az egyre gyakoribb vírusos májgyulladások (hepatitis) ellen alkalmaznak. Kimutatták, hogy krónikus májgyulladás gyógyszeres terápiája során kialakuló vérszegénységet sikeresen lehet csökkenteni paradicsom adásával, ami feltehetően szintén antioxidáns tulajdonságával van összefüggésben.
Immunrendszeri hatás
Korábban feltételezték, hogy a likopin és rokon vegyületei képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, és ezáltal a betegségekkel szembeni védelmet. Kimutatták, hogy két héten át napi 330 ml paradicsomlé elfogyasztása jelentősen és gyorsan növeli a likopin és más hasonló vegyületek mennyiségét a vérben, míg az immunválasz fokozásra majdnem két hetet kellett várni. Mindez azt jelenti, hogy a paradicsom immunerősítő hatását csak akkor tudjuk élvezni, ha rendszeresen fogyasztjuk, hiszen néhány napos evést követően még nem kimutatható a hatása. Azt igazolták, hogy ugyan kis mértékben, de javítja a dohányosok cigarettázás miatt meggyengült immunválaszát is, ami az újonnan keletkezett sejtek DNS töredezettségének csökkenésében is megmutatkozik.
Népgyógyászati hatás
A népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, máj regenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják. Ezeket a hatásokat azonban az eddig elvégzett vizsgálatok nem tudták bizonyítani.
Dr. Gáspár Róbert