2012. okt 26.

Az önbizalom növelésének leghatékonyabb módszerei

írta: Élet - GyIK
Az önbizalom növelésének leghatékonyabb módszerei

 

1. Instant önbizalomnövelés

Néhány olyan eszköz és módszer, ami külső eszközök felhasználásával növeli önbizalmunkat: Pénz, Hatalom, Hírnév, Státusz, Márkás ruhák, Ékszerek, Autó, Ingatlanok (ház, lakás, föld), Luxusutazások, Kiemelkedő teljesítmény, Iskolai végzettség, Kitüntetések, Szépség / jó külső, Fizikai erő.

Figyelmeztetés: Ha önbizalmadat kizárólag külső eszközökkel akarod növelni, az veszélyes lehet. Minden, ami kívülről jön, átmeneti: vagy elveszíted, vagy egy idő után megszűnik a hatása.

Tartós önbizalmat csak a belső fejlődésre épülő sziklaszilárd önbecsülés biztosíthat.

2. Hatékony nyilvános beszéd

Kevés dolognak van akkora pozitív hatása az önbizalmunkra, mint a nyilvánosság előtti beszédnek – amennyiben jók vagyunk benne. A módszer szintén az instant technikák közé tartozik, viszont azok között az egyik leghatékonyabb.

3. Stresszcsökkentés

Miért káros a magas stressz önbizalmunkra? Azért, mert érzelmeink és testi érzeteink visszahatnak gondolkodásunkra. A magas stressz negatív lelkiállapotot okoz, ami csökkenti optimizmusunkat és magunkba vetett hitünket.

A következő lépés ezért stresszoldókkal a stressz csökkentése és optimális szintre hozása. Minél magasabb a stressz, annál több stresszoldó kell.

4. Kreatív képzelet

Elsődleges célunk pozitív énkép kialakítása. Az ehhez használt technika a belső programozás, ami a gondolati szűrőt változtatja meg, ami utána átalakítja a cselekvést és az érzelmeket.

Az emberi agy nem tud különbséget tenni a valóság és az intenzív, élénk képzelet között. Ha gyakran elképzeljük magunkat pozitív énképpel és magas önbecsüléssel, akkor célunk előbb-utóbb valósággá válik; az automatikus célkövető mechanizmus – a tudatalatti – elfogadja és megvalósítja a betáplált programot.

5. Relaxáció

Problémáinkat nem a tudatos elme, más néven a logika oldja meg, hanem a tudatalatti. Életünket 95%-ban a tudatalattinkba bevitt programok – köznapi nyelven szokások – irányítják robotpilótaként.

A robotpilóta csak ellazult állapotban tud tökéletesen funkcionálni. Meg kell ezért tanulnunk relaxálni, hogy megelőzzük a gondolati görcsöt. A pszichokibernetika nyelvén: a hőkövető rakéta szervomechanizmusának nem szabad túlkorrigálnia.

6. Célok kitűzése

 Miért olyan fontosak a célok az önbizalom építésében? Ha eredményesek és sikeresek vagyunk, ezzel arányosan magabiztosságunk is növekszik.

Az ember célkövető lény. Életünk a célokról és az elérésükért folytatott küzdelemről szól. Mindig kell valamilyen cél felé haladnunk; ez a belső program génjeinkbe van égetve. A célok adnak lendületet, lelkesedést és energiát. Célok nélkül csak sodródunk az életben, mint a hajó iránytű nélkül. Ha vannak céljaink, lesznek eredményeink, ha pedig vannak eredményeink, akkor lesz önbizalmunk is

7. A benned lakó géniusz felfedezése

Nem lehetünk kiemelkedően sikeresek, ha nem olyasmivel foglalkozunk, amiben genetikailag tehetségesek vagyunk. A magas önbizalomhoz alapvető, hogy munkánkban kimagaslót alkossunk.

Mindenki zseni valamiben. Annyi „csak” a dolgod, hogy meghatározd, TE pontosan miben vagy az. Ha erősségeid területén tevékenykedsz, nagyságrenddel megnő az esélyed a sikerre.

8. Sikernyelv

Anélkül, hogy a legtöbb emberben ez tudatosulna, folyamatosan beszélünk önmagunkhoz; soha nem áll meg fejünkben a belső monológ. A belső beszéd minősége alapvető önbizalmunk szempontjából, mert rendkívül nagy a hatása a tudatalattinkra. Rosszindulatú, elítélő, vagy hibáztató szavak negatívan programozzák elménket.

Az ilyen mondatok negatív programként működnek, és lerombolják önbecsülésünket, éppúgy, ahogy azt a gyerekkorunkban a szüleinktől kapott destruktív kritika tette. Kapd rajta magadat, amikor a belső beszéded negatív! Állj le, és helyettesítsd pozitívval!

9. Megerősítések

A megerősítések pozitív állítások saját magunkkal kapcsolatban. Gyerekkorunkban kellett volna elhangozniuk a szüleink szájából, mivel azonban legtöbbünknél ez nem történt meg, felnőttként magunknak kell bepótolnunk.

Ezek az egyes szám első személyben mondott állítások „megerősítik” pozitív énképünket. Ugyanazt az elvet használják, amit a vizualizáció, vagyis: a tudatalatti nem tud különbséget tenni az élénk képzelet és a valóság között. Ami elhangzik, azt a tudatalatti szó szerint veszi. Ha elegendő alkalommal „sulykoljuk” az üzenetet, akkor egy idő után az énkép átalakul.

10. Pozitív testbeszéd

Ha a „a szem a lélek tükre”, akkor a test érzéseink tükre. Felmérések szerint az emberi kommunikációban az információ mintegy 55%-át a testünkkel közvetítjük. Ha tehát magabiztosságot akarunk sugározni, akkor el kell sajátítanunk a testbeszéd fortélyait.

11. Érzelmi intelligencia

Boldogságunk mértékét 85%-ban emberi kapcsolataink határozzák meg. A többi emberhez való viszonyunk azonban egy prózai ok miatt is rendkívül fontos: világunk az együttműködésre épül, ezért ahhoz, hogy sikeresek legyünk, meg kell szereznünk mások támogatását.

Nem is olyan régen – a XX. század nagy részében – még úgy gondolták, hogy a siker kulcsa az IQ, vagyis minél okosabb valaki, annál eredményesebb lesz az életben.

Mára ez az álláspont teljesen túlhaladottá vált, felmérések és sikeres emberek tömegeinek élettörténete bizonyítja, hogy az érzelmi intelligencia – az EQ - fontos igazán.

12. Asszertív kommunikáció

Az asszertivitás az érdekérvényesítés azon módja, amikor jogainkat úgy juttatjuk érvényre, hogy közben viselkedésünkkel nem sértjük mások jogát ugyanezen jogokhoz.

Az asszertív ember úgy érvényesíti érdekeit, hogy közben tekintettel van másokra. Feltűnően jól megtalálja a hangot mindenkivel. Empatikus, gyorsan felismeri mások szükségleteit.

Az asszertív ember értékeli és elfogadja mások véleményét, ha az jobb, mint a sajátja. Tud bűntudat nélkül engedni és nemet mondani. Képes intelligensen kifejezni érzelmeit, anélkül hogy megsértene másokat. Feszült pillanatokban is jó az önkontrollja.

Szólj hozzá

önismeret konfliktuskezelés gondolatok az életről Sikeres élet titka