2012. okt 22.

A gránátalmáról...

írta: Élet - GyIK
A gránátalmáról...

Akkora, mint egy kisebb alma, kemény, piros héja pedig fehér húst és fehér húsba ágyazott magokat rejt. A magokat édeskés-savanykás szirup veszi körül. Bokrokon, vagy kisebb méretű fákon terem, mediterrán területről származik, és csak fagymentes helyen vészeli át a telet.

Ha eltekintünk attól, hogy az egyik legérdekesebb külsejű gyümölcsünk, sorra lehet venni jótékony hatásait is. Ma már ugyanis nem kérdéses, hogy a gránátalma egyike a legegészségesebb gyümölcsöknek.

Fitoösztrogének

A fitoöszrogének a természetben megtalálható olyan vegyületek, amelyek több szempontból is hasonlítanak az emberi ösztrogén hormonokra. Ez különösen azoknak jó, akiknek orvosuk hormonkezelést rendelt el, hiszen a fitoösztrogének felszívódása sokkal gyorsabb, mint mesterséges társaiké, és mellékhatásaik sincsenek. A szervezet, különösen a változó korban, veszít hormontartalmából. A gránátalma rendszeres fogyasztásával megelőzheted tested egyébként természetes hanyatlását, a mell-, a méh- vagy a prosztatarák kialakulását, és kevésbé viselnek meg a menopauzával járó változások is.

Vérnyomás

Ha vérnyomásod hirtelen leesik, ájulás környékez. Elszédülsz, hányingered támad, és látásodban apró, fekete pontok jelennek meg. Ennek gyors megoldását jelentheti a gránátalma. Azonnal erősíti a szívet, s ezzel visszaállítja az egészséges vérnyomásértéket. Ilyenkor nyelj le egy kanál gránátalmalevet, s amikor már jobban vagy, igyál meg egy fél pohárral, lassan elkortyolgatva.

Hasmenés

A hasmenés azon kívül, hogy kellemetlen, hosszú távon nagyon egészségtelen. A meg nem emésztett táplálék túl gyorsan ürül ki a szervezetből, így a táplálékkal felvett vitaminoknak és ásványi anyagoknak nincs elég idejük a felszívódáshoz, és a széklettel ürülnek. Ezért olyan fontos, hogy a lehető leggyorsabban és legtermészetesebb módon oldd meg a hasmenés problémáját. Ennek egyik legjobb módja, ha megeszel egy kanál őrölt gránátalmahéjat. 

Ízületi kopás

Fontos felfedezés, hogy a gránátalma hatóanyaga sikeresen veheti fel a harcot az ízületi kopás ellen. Laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy a gránátalma kivonata csökkenti a gyulladást okozó interleukin-1b szintjét, és a porcot megtámadó enzimek termelését is gátolja. Bár a felfedezés gyerekcipőben jár, mindenképpen fontos, hiszen áttörő változásokat hozhat a kopásos megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

Aranyér

Az aranyér sokkal gyakoribb probléma, mint ahogy napvilágra kerül. A legtöbben ugyanis nem fordulnak vele orvoshoz: szégyenérzetük nagyobb, mint az aranyér okozta fájdalom és kellemetlenség. Inkább használják a házi praktikákat, melyek ha helyesen alkalmazzák és időben elkezdik őket, valóban hatékony segítséget nyújthatnak. Ha ebben a cipőben jársz, ne feledkezz meg a gránátalma levéről, melyet vattába mártva használhatsz az aranyeres vérző tünetek enyhítésére.

Kellemetlen lehelet

Ugye te sem szereted, ha valaki rossz lehelettel beszél hozzád. Ilyenkor nehezen eldönthető, hogy mi a kínosabb: a másik szaga, vagy a te folyamatos hátradőlésed. Hogy sose kerülj hasonló helyzetbe, keverj össze két kanál gránátalmalevet egy kanál vízzel, és naponta háromszor öblögess vele.

A rossz lehelet hátterében persze nem biztos, hogy az ápolatlanság áll. Ezért ha a kellemetlen szagokról tartósan panaszkodik környezeted, mindenképpen fordulj orvoshoz. Okozhatja a rossz emésztés, de akár a tüdőddel is összefüggésben lehet.

A gránátalma felhasználási területe igen széles. Mind hétköznapi, mind súlyosabb betegségek ellen bevethető fegyver. Semmiképp se feledkezz meg róla, és mindig tarts otthon egy-két darabot. Elég édes ahhoz, hogy desszertként fogyaszd, de elég savanyú is, hogy felfrissítse a szervezeted.

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink éltető energia