2012. okt 14.

Búcsúzzunk el a stressztől!

írta: Élet - GyIK
Búcsúzzunk el a stressztől!

Egyszerű ötletek a stressz leküzdésére:

1. Merüljünk el a habokban!

Egy feszült nap után nyújtózzunk el egy kád illatos fürdőben! Az aromaterápia csodákra képes: egy kis csészényi langyos tejben feloldunk 10-15 csepp nyugtató hatású narancs-, citromfű-, levendula- vagy fahéjolajat, és az így nyert keveréket beleöntjük a kellemesen meleg fürdővízbe. Ha a gyógyszertárban kapható semleges testápolókhoz adunk illóolajat, a nyugalom napközben is elkísér bennünket. Masszázsolajként is alkalmazható - 100 ml édesmandula- vagy jojobaolajhoz 25-30 cseppet adunk.

2. Írjunk!

A stressz okozta lehangoltság, kilátástalanságérzés hátterében a túlhajszoltság által kiváltott pesszimizmus áll. A nagyobb erőfeszítést igénylő időszakokban hajlamosak vagyunk borúsabbnak láthatjuk a valóságot, mint amilyen. Ahhoz, hogy ne hatalmasodjon el a szomorúságunk, írjunk listát azokról a dolgokról, amelyek egy kicsit is felvidítottak bennünket a közelmúltban. Ha sikerül jobb kedvre derülni ettől, kevésbé fordulunk pótcselekvések felé: alkohol, cigi, nassolás stb.

3. Teázás!

Hunyjuk be a szemünket, kortyoljunk el egy csésze gyógyteát. Az előbb említett pótcselekvések mellett gyakran várunk segítséget a kávétól. Bár időlegesen elnyomja a fáradtságérzetet, nem pótolja az alvást, sőt! Koffeintartalmánál fogva nagyobb munkára ösztönzi a szívet, kimerülten szervezetünk is csak nagyobb ráfordítás árán képes megfelelően működni. Tegyük félre a kávét, helyette igyunk zöld teát, gingszengből, citromfűből, borsmentából vagy kamillából készült főzetet.

4. Vigyünk színt a mindennapokba!

A stressz ellen sokak szerint kitűnő orvosság a szervezetben endorfint, azaz boldogsághormont felszabadító csokoládé. Ezt már többen is bizonyították, de édességek helyett számos gyümölccsel (alma, mandarin, narancs, stb.) és zöldséggel (articsóka, cékla, kukorica, lencse, sárgarépa, burgonya) is elérhetjük a kívánt hatást. A színek kedvező hatását nemcsak a táplálkozás során, hanem környezetünk alakításánál is érdemes figyelembe venni: a piros a szenvedély, a lángolás színe. Feszült hangulatban ezért jobb, ha elkerüljük. Ne viseljünk piros színű ruhákat, kiegészítőket, helyettük alkalmazzunk barátságos, visszafogott árnyalatot!

5. A mozgás öröme

Kíváló stresszlevezető hatással bír a rendszeres mozgás is. Több kutatás rávilágított arra, hogy a sportolás csökkenti a belső feszültséget, a koncentrációnak köszönhetően ugyanis gondolataink nem a problémák körül forognak. A lelki felüdülés mellett elsődleges testünkre gyakorolt hatása is: megszabadít a nem kívánt kilóktól, erősíti az immunrendszert, fokozza az életkedvet, életerőt. Mindegy, hogy a mozgásnak mely formáját választjuk, az a lényeg, hogy legyünk kitartóak: legalább 45 perc sportolás hetente 2-3 alkalommal ismételve! Amikor ki akarjuk tombolni magunkból a feszültséget, sokat segít a futás, gimnasztika, aerob-mozgások. Amikor csendre vágyunk, akkor a gimnasztika mellett a jóga, séta a természetben sokat segít.

6. Relaxálás

Sokféle módszert fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy befelé figyelhessünk, és elsimíthassuk lelkünkben a gyűrődéseket. Lazítani akkor is lehet, ha nincs ilyen irányú előképzettségünk. Egy nyugodt helyiségben gyertyát gyújtva, halk zenét hallgatva becsukjuk a szemünket, ellazítjuk izmainkat és elképzeljük, hogy a problémáink megoldódnak. Belső feszültségünk forrása sokszor az önmagunkkal való elégedetlenség - a relaxáció ilyen esetben is segíthet: ellazult állapotban erőt gyűjthetünk a sportoláshoz vagy ahhoz, hogy leszokunk a nassolásról, majd megjelenítjük magunkat néhány kilóval könnyebben. Amennyiben elég kitartóak vagyunk, elszállnak a borús gondolatok, optimistábban és nagyobb lendülettel vesszük az akadályokat.

Szólj hozzá

önismeret egészséges életmód életöröm konfliktuskezelés éltető energia