2012. okt 13.

Finom őszi ételek

írta: Élet - GyIK
Finom őszi ételek

Tökkrémleves

  Hozzávalók: 1 kg tök, 3 burgonya, só, bors, 6 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, apróra vágott petrezselyemzöld

Főzzük a megtisztított és feldarabolt tököt, burgonyát és az apróra vágott hagymát 1 liter sós vízben 30 percig. Turmixoljuk össze, sózzuk, borsozzuk. Egy edényben verjük fel a tojássárgáját és a tejfölt. Lassanként öntsük a forró leveshez, szórjuk meg petrezselyemzölddel. - A kapor és a fokhagyma különleges ízt ad, adhatunk a levesünkhöz bőven.

Zabpelyhes karfiol

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 5 evőkanál zabpehely, 1 pohár tejföl, kevés olaj, 2 evőkanál cukor, só

Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük szét, majd sós vízben pároljuk puhára. A zabpelyhet daráljuk le, adjunk hozzá 2 ek. cukrot, majd kevés olajban pirítsuk barnára. Csepegtessük le a puha karfiolt, forgassuk meg a morzsában, szedjük tányérra, tetejét locsoljuk le tejföllel.

Pikáns padlizsán

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 6 padlizsán, 6 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 15 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál oregano, só, feketebors

A padlizsánokat a platnin vagy sütőben megsütjük. (Akkor jó, ha bőrük ráncos lesz, belsejük pedig érezhetően puha.) Vigyázva meghámozzuk, hogy egyben maradjanak, és a száruk se váljon le. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, a borsot beleszórjuk, kicsit megsütjük, majd meghintjük oreganóval, és néhány percig pirítjuk. A zöldpaprikát hosszú hosszú szeletekre vágjuk, a paradicsomot daraboljuk és mindkettőt a fűszeres olajra dobjuk. Ezután a fokhagymát dobjuk bele, végül rátesszük csillag alakban a padlizsánokat. Közéjük szórjuk a kimagozott olajbogyókat, és néhány percig sütjük, hogy a padlizsánokat is jól átjárja a fűszeres íz, ehhez néhányszor óvatosan megforgatjuk. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

Zöldséges rétes


Hozzávalók: 4 db réteslap, 4 ek. liszt, 2 tojás, 2 db sárgarépa, 1 kisebb karalábé, 15 dkg gomba, 1 szál póréhagyma, 1 cs. petrezselyem, olaj, só, bors

Vágjuk vékony karikákra a megtisztított pórét, a gombát, sárgarépát. Kevés olajon pároljuk meg, a felkockázott karalábét és a rózsáira szedett karfiolt pedig főzzük puhára sós vízben. A párolt zöldségeket helyezzük tálba. Meghintjük liszttel, összekeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel, és ízlés szerint fűszerezzük. A réteslapokat szedjük szét, nyújtsuk nedves konyharuhára, tetejüket kenjük be olajjal, kettőt-kettőt helyezzünk egymásra. A tölteléket a tészta közepére halmozzuk, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel. Felvert tojással kenjük meg a tetejét, majd süssük addig, míg nem lesz aranyszínű.

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink Egyszerű finom ételek Legyőzöm a túlsúlyt!:-)