A kecsketejről majdnem minden...
A kecsketejről nagyon eltérő az emberek véleménye. Van, aki feltételezi, hogy kellemetlen ízű, rossz szagú. Különösen, ha vásárokban árusítunk, meg szoktuk kínálni a kételkedőt egy pohár kecsketejjel. Ilyenkor a reakció szinte teljesen azonos: döbbent arc és felkiáltás: „De hát ez finom!”
Persze, a kecsketej nagyon finom! Ízhibákat csak a helytelen tartási körülmények vagy a nem megfelelő takarmány, vagy a rossz fejési mód eredményezhet.
A kecsketej a tehéntejnél enyhén édesebb, tejszínesebb ízű.
Gyakran kérdezik tőlünk, miért jobb a kecsketej, mik az élettani hatásai?
Ezért ideírom, amit erről találtam:
A kecsketejet a tehéntej-cukorra allergiás betegek is fogyaszthatják. Kevésbé okoz nyáktermelést a gyomor és a bélrendszerben és a gyomorfekélyes betegeknél. A tej a gyomorba érkezve a pepszin hatására megalvad. A tehéntej - összetételéből és jellegéből adódóan - nagy pelyhekben alvad, míg a kecsketej kisebb pelyhekben. Az alvadék a kecsketej esetében lágy, míg a tehéntej esetében keményebb (nehezebben emészthető). A tehéntej alvadék-pehely mérete 15-200g, átlagosan 70 g, míg a kecsketej alvadékpehely 10-70 g között változik, átlagosan 36 g. Ezek a kisebb pelyhek könnyebben emészthetők. Ha az esszenciálisan szükséges aminosavak könnyen felvehető formában állnak rendelkezésre egy gyenge szervezetben, mindenképpen hatékony javulásra számíthatunk.
Összehasonlító táblázatok:
|
kecsketej |
tehéntej |
100 g-jában található |
||
kalória (KJ) |
68 |
60 |
fehérje (g) |
3,6 |
3,5 |
zsír (g) |
3,9 |
3,5 |
szénhidrát (g) |
4,7 |
4,6 |
víz (g) |
87,0 |
88,2 |
hamu (g) |
0,8 |
0,7 |
karotin (g) |
0 |
0,02 |
A vit (mg) |
60 |
15 |
B1 vit (mg) |
200 |
35 |
C vit (mg) |
25 |
0,8 |
D vit (mg) |
0.1 |
0,3 |
FAO adatok szerint |
||
|
gyermek aminosav szükséglet(mg/g) |
kecsketej aminosav tartalom |
metionin+cystin |
28 |
40 |
threonin |
43 |
51 |
valin |
47 |
59 |
leucin |
79 |
89 |
izo-leucin |
36 |
48 |
phenilanilin+tyrosin |
63 |
87 |
histidin |
13 |
30 |
lisin |
52 |
78 |
triptophan |
8 |
13 |
Molnár János: Kecsketenyésztés c. könyvéből:
A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású különböző betegségek gyógyításában és alkalmas az anyatej pótlására is, valamint kiváló szépségápoló szer.
A XV. századi nagy francia orvos, Paracelsus is kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a kecsketej gyógyító hatását. Magyarországon 1645-ben találkozunk első ízben a kecsketej gyógyító hatásának leírásával. Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan ismert volt a kecsketej gyógyító hatása. Pethe Ferenc (1814) azt írja, hogy "Minden bétsi asszony jól tudja, hogy a szárazbetegség gyógyítására legjobb a kecsketej". E felismerést hasznosították az antibiotikumok felfedezéséig úgy, hogy a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak és a kecsketej kúra volt a gyógyítás legfontosabb része. Rodiczky (1905) szerint a többlet tejet üdülőkben és gyógyfürdőkben mint gyógytejet értékesítették. A XIX. század végén széles körben elterjedt a dada helyettesítése kecskével. Krenedits (1900) a következőket írja: "Egyes gyerekorvosok azt mondják, hogy a kecske a legjobb szoptatós dajka, mert teje ragadós betegségeket nem okoz és feleslegessé tesz minden pótlékot, mesterséges táplálást, sőt a dajkatartás kellemetlenségeitől is megkíméli a családot; okos állat, hamar megszokja a dada szerepét, duzzogás nélkül, jókedvvel, hűségesen teljesíti feladatát.”
A XIX. század végéig a reggel frissen fogyasztott kecsketejsavó-kúra általános volt a Felső-bajorországi Német Királyi Fürdőben. Ma a kecsketejsavó a legértékesebb kozmetikai cikkek alkotója. A kecsketejsavót nemcsak gyógykezelésre használják, hanem ízesítéssel teljes értékű üdítő ital is.
Amennyiben a tej szárazanyag-tartalmát, zsírját és mint a legfontosabbat, a kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy anyatej pótlásra a kecsketej a legalkalmasabb.
A kecsketej zsírja a kisebb zsírgolyócskák miatt sokkal közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéné. A tehéntej esetében igen elterjedt eljárás a homogenizálás. A kecske teje, mivel igen apró zsírgolyókat tartalmaz, nem kell emulgeálni, természetes állapotban fogyasztható.
A kecske-és a tehéntej zsírja a zsírgolyócskák nagyságán kívül különbözik abban is, hogy a tehéntejből készült vaj sárga, a kecskéé pedig fehér. Ennek oka, hogy a tehéntej zsírja sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva engedi a tejzsírba. Ez az oka annak, hogy a kecsketej A-vitamin tartalma 400%-kal is magasabb lehet, mint a tehéntejé. Ezt felhasználhatjuk a pajzsmirigy zavart működése esetén, amikor a gyerek szervezete nem tudja a karotint A-vitaminná alakítani. A nagy A-vitamintartalmú kecsketej fogyasztása minden olyan esetben előnyös, amikor az A-vitamint biztosítani kell.
Horst (1991) szerint a kecsketej a tehéntejnél több vitamint tartalmaz a következőkből:
B1-vitaminból 60-80 %kal,
B2-vitaminból 80 %-kal,
B5-vitaminból 600 %-kal
D-vitaminból 400 %-kal.
Csapó vizsgálatai szerint a kecsketej több E-, K és C vitamint is tartalmaz, mint a tehéntej.
Az egyes állatfajok tejfehérjében nemcsak a fehérje frakciók nagy csoportjában van különbség, hanem azok összetevőiben is. A humán és a kecsketej kazeinjének fő komponense a béta-kazein, míg a tehéntejben az alfa-kazein dominál. Különbség van a kazein-micellák méretében és emészthetőségében is.
A kecsketej nélkülözhetetlen aminosavakból sokkal többet tartalmaz, mint egy gyermek szükséglete. Ezért arra is alkalmas, hogy a biológiailag kisebb értékű fehérjék kecsketejjel együtt etetve jobban hasznosuljanak.
A kecsketej, mivel több szérumfehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat, szállítási feladatot végző transzferint, antivirális anyagokat.
A kecske és a juhtej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz. Ez a sav jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.
http://tundermajor.uw.hu/01kecsketej.htm :