2012. aug 21.

Szégyen…szégyenérzet…megszégyenítés…Miről is van szó?

írta: Élet - GyIK
Szégyen…szégyenérzet…megszégyenítés…Miről is van szó?

 

 

 

 

Szégyen, Carla Navoa képe

Szégyen, Carla Navoa

 

Szégyenérzete valamivel kapcsolatban mindenkinek van. Lehet, hogy több is…

 

A múlt hónapban a születésnapomra megleptem magam egy kőkemény önismereti-önfejlesztő tréninggel,melynek címe Szégyen és Intimitás volt, Szentesi Szilvia és Brian Idris Charles vezetésével, dr. Buda László segédletével-tolmácsolásával.

 

Hogy milyen volt?

 

3 és fél nap kőkemény szembenézés önmagammal, a fájdalmaimmal, a gátlásaimmal…

 

3 és fél nap sírás és nevetés, tánc és mozgás, beszélgetés belül, kihangosítva és a bátor-társakkal…

 

Megforgatott, átalakított. Mazochizmusnak is gondolhatnád… van benne valami:) Szeretem az önfejlesztés kemény és gyors, belemenős munkáját, legfőképpen a transzformáló hatását élvezem…no és a katarzisokat:)

 

Ezt írtam a végén visszajelzésképpen:

 

“…Nehéz volt a váltás és még mindig kicsit idegenül mozgok az eddigi világomban… megváltoztam és az eddigi környezetemet más, teljesebb, nyitottabb és ha lehet még szeretetteljesebb szemmel nézem…és (meg)értőn:) tapasztalom a zártságot, a gátakat és az intimitástól való félelmet…
Jó volt veletek megélni a szabad nyitottságot és örülök, hogy meg mertem-tudtam nyílni….
Virágos-gyümölcsös kertté válni és abban élni pedig csodálatos érzés:) Velem és bennem vannak az érintéseitek, mosolyaitok és könnyeitek:))) Köszönöm Nektek!…”

 

***

 

Úgy döntöttem, hogy az ott megtapasztaltakból hozok Nektek is az elkövetkező hónapokban… Ez az első ajándék onnan, tőlem, belőlem, általam…Nektek!

 

***

 

Mi a szégyen?

 

Szerintem:

 

A szégyen a szabadság hiánya, a teljesség eltagadása-eltakarása. A megszégyenítés az első önértékelésünkön elkövetett erőszak, mindez pedig olyan korban és jellemzően olyan helyzetben, amikor védtelenek vagyunk.

 

A szégyenérzet akkor alakul ki, amikor olyan jellemzőnkre, részünkre (pl. testrész) kapunk negatív visszajelzést, amin nem tudunk változtatni. Ennek eredményeképpen például igyekszünk az adott testrészt, jellemzőt láthatatlanná tenni (pl. fiatal lányoknál a mell növekedésének elkendőzése nagy ruhadarabokkal, hanyag tartással, fiús öltözködéssel és frizurával, vagy bőrhibáknál-testképi elégedetlenségeknél ruházattal való eltakarással, szépítgetésekkel.). Azaz mindent megteszünk, hogy az a valami, amit szégyellünk ne látszódjon, ne is kelljen tudomást vennünk róla. Ezzel kicsit úgy teszünk mint a strucc, bedugjuk a fejünket a homokba és mivel mi nem látunk…azt hisszük, hogy minket sem látnak. Nos, ettől még létezhet a probléma…és az is lehet, hogy az égvilágon semmi baj nincsen velünk…. csak valaki valamikor valamilyen megfontolásból negatív visszajelzést adott ránk!

 

A negatív megnyilatkozás pedig elsősorban arról az emberről szól, aki kimondta. A negatív ítélet, bírálat őt minősíti, az ő gondolkozásmódjáról és akkori érzelmi állapotáról (pl. irigység, féltékenység) ad tanúbizonyságot. Legfőképpen azt mondja el róla, hogy nem tudja kezelni saját magát, nem tud kommunikálni és átgázol a másik emberen. Tehát a megszégyenítő ember egoista és finoman szólva is tökéletlen kommunikációs eszközökkel rendelkezik!

 

Feldmár András írja a szégyenről:

 

„A megszégyenítés arra készteti az embert, hogy elbújjon, láthatatlanná váljon, elkerülje azt, aki megszégyenítette. A megszégyenítés gyilkosság. Kínzás.”

Szólj hozzá

párkapcsolat önismeret konfliktuskezelés gondolatok az életről