2012. júl 27.

Energiaáramlás - adunk, veszünk, cserélünk

írta: Élet - GyIK
Energiaáramlás -  adunk, veszünk, cserélünk

"Energiaátadás, energiablokkolás, energiavámpír. Ismerősen csengő szavak. James Redfield Mennyei prófécia könyvei, valamint Eric Berne Emberi játszmák című műve hasonlóképpen azt sugallják, hogy kapcsolataink és viszonyaink végső soron energetikai kapcsolatokra vezethetők vissza. Lehet, hogy minden ellenszenv és minden jóindulat az "energia piacán" értékelhető?

A lelki "energiák" sokféleképp értelmezhetők. Egymás lelki-szellemi leterhelése vagy felvillanyozása természetesen más utakon is történhet, mint a bioenergia által, hiszen az egymásból kiváltott pozitív vagy negatív érzések már elegendők ahhoz, hogy akár - szintén pozitív vagy negatív - testi tüneteket is okozzanak. Tekintve azonban, hogy az ún. bioenergiáról - főképp a hagyományokból - meglehetősen sokat tudunk, kézenfekvőnek tűnik, hogy - amennyiben valóban létezik - meglehetősen komoly szerepet játszik kommunikációnk láthatatlan dimenzióiban.

Mit is jelenthet mindez a gyakorlatban? A több kiadást is megért Gyógyító kezek című könyv szerint a testünket körülvevő energiaburok (aura) lelki alkatunknak és -állapotunknak megfelelően igencsak sokféle módon képes "viselkedni". Lehet páncélszerűen zárt vagy a védekezés érdekében a sündisznóhoz hasonlóan tüskés, lehet nyitott , de akár arra is képes, hogy csápszerű horgokkal más embereket mentálisan megragadjon, fogva tartson.

Függetlenül attól, hogy ezek a térbeli formátumok szimbolikusnak vagy valósnak tekinthetők-e, bizonyos műszeres mérésekkel is kimutatható az, hogy a szavakon és a testbeszéden túl is zajlik közöttünk az energia csereberéje, az energetikai kommunikáció. Ennek szélsőséges eseteiírhatók le például a sugárzó személyiségek vagy éppen az ún. energiavámpírok másokra gyakorolt hatásaival. Míg előbbi esetben a környezetet egy áradó energiákkal rendelkező ember mintegy feltölti, az utóbbi a többieket lemeríti, energetikailag kiszipolyozza. Mindezeket figyelembe véve azt láthatjuk, hogy nemcsak szavainkért és gesztusainkért lehetünk felelősséggel emberi viszonyainkban, hanem szándékainkért és érzelmeinkért is, hiszen ezek akarva-akaratlanul kifejtik titokzatos hatásaikat. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy túl az energiákat tudatosan használni tanító módszereken (thai-csi, csi-kung stb.) a harmonikus lelkiállapotban élő emberek az energiákat is harmonikusan tudják kezelni, függetlenül attól, hogy erről egyáltalán tudomásuk van-e, vagy nincs. Mondják, nemcsak kapni öröm, hanem adni is. Úgy tűnik, az energia e téren is univerzális jelenség, mi több, a természetgyógyászok által is többnyire "univerzális energiának" nevezett erőforrás mindenkinek kiapadhatatlanul rendelkezésére áll. Adjuk hát, vegyük és cseréljük az energiát sok szeretettel, harmóniára és kiegyenlítődésre törekedve, mint a lélek sajátosan töltődő közlekedőedényei."

Elixír, 162. sz. Paulinyi

Szólj hozzá

önismeret gondolatok az életről