2012. júl 24.

Csalán a hétköznapokban

írta: Élet - GyIK
Csalán a hétköznapokban

A csalán (urtica dioica) minden része gyógyító hatású: a gyökerétől kezdve a szárát és a levelein keresztül a virágjáig. Már az ókorban a legnagyobb megbecsülésnek örvendett. Albrecht Dürer (1471-1528)  olyan angyalt is festett, aki a csalánnal a kezében repül a Mindenható trónusához. A svájci Künzle tisztelendő írásaiban megemlíti, hogy a csalánt már régen kiírtották volna, ha csípőssége meg nem védi ettől. A rovar- és az állatvilág már rég eltüntette volna.

A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást.

Mivel egyúttal a székletürítést is könnyíti, főleg tavaszi kúrához ajánlható. 

Kiváló a gyógyító ereje miatt tavaszi teakúra (amikor a friss hajtások megjelennek) és őszi kúra alkalmával, amikor a sarjúkaszálást követően mindenütt friss hajtások bújnak elő.  Reggel éhgyomorra, úgy fél órával a reggeli előtti adagot kortyonként kell fogyasztani, hogy hatását növeljük. Egy-egy ivókúra után összehasonlíthatatlanul jobban érezzük magunkat, és minden alkalommal úgy érezhetjük, hogy a teljesítőképességünk megtöbbszöröződött. Cukor nélkül igyuk! Az ízének javítása érdekében esetleg adhatunk hozzá kamillát vagy borsmentát.

A népi orvoslásban a csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdőmegbetegedések ellen javallt. A teát csak forrázzuk, nehogy az értékes hatóanyag elillanjon belőle. Megelőzés céljából akár egész éven tá ihatunk családteát, de csak egy csészével naponta. Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.

Bizonyos életkorban csökkenni kezd a szervezet vastartalma. Fáradékonyság és kimerültség tünetei lépnek fel ilyenkor, az ember úgy érzi, hogy megöregedett és a teljesítőképessége sem a régi. Ilyen esetben a legjobb eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a friss csalánt. Átsegít bennünket ezen a mélyponton. Csalánkúra után viszonylag hamar jobban érzi magát az ember testileg, visszatér energiája és alkotókedve, és szemmel láthatólag külsőleg rendbejön.

Ha valamilyen allergiában szenvedünk, fogyasszuk hosszabb időn át a csalánteát.

Ellenállóbbá tesz bennünket a csalántea, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra. Segít a köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Minden hajnak jót tesz a csalántinktúra, amit tavasszal vagy ősszel szedett csalángyökérből mi magunk is könnyen előállíthatunk. Korpamentes, selymesen csillogó, laza, sűrű és hajlékony hajzatot eredményez a csalánkezelés.

Érszűkület esetén óriási segítséget jelent a csalán, ha a gyökeréből főzetet készítünk a lábfürdőhöz. Minden görcs, akárhol jelentkezik, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő.

A csalántea alkalmazásakor súlyosabb esetben nem elég napi egy csészével elfogyasztani, legalább két litert kell meginni belőle napközben, kortyonként fogyasztva.

Kiválóan oltja a szomjat, felfrissít, elmulasztja a fáradtságot.

Isiász, lumbágó, a kar és láb ideggyulladása esetén nagyon óvatosan, finoman masszírozzuk friss csalánnal a beteg testrészt. Isiásznál például a bokától kezdve a lábszár külső oldalán haladva a csípőig, onnan a belső oldalon vissza a bokáig, nagyon lassan kenjük végig friss növénnyel a testet. Ezt csináljuk meg kétszer, majd befejezésül a csípőtől indulva lefelé a fart is bekenjük. Hasonlóképpen járjunk el más testrészeken is. Utána a bőrt hintőporozzuk be.

Minden gyógyszertárban és gyógynövényboltban lehet kapni szárított csalánt. Legyen a háztartásunkban megint gyógynövény! Ollóval és kesztyűvel felszerelkezve tavasszal gyerünk ki a természetbe! Nagy örömet okoz mindenkinek, hogy maga szedi a csalánt a szabad természetben. Minél frissebb állapotában használjuk a fel, annál biztosabb a gyógyhatása. Tartalékoljon télre is, ehhez a legjobb a májusi csalánt gyűjteni. Töltsön el örömmel, hogy az egészségedért saját magad is teszel valamit.

A kertünkben is hasznos a csalán. Egy tartályba tegyünk vizet, áztassunk benne nagyobb mennyiségű csalánt, hosszú ideig hagyjuk állni. Ezzel a csalános vízzel megöntözve a növényinket, vegyszermentesen megvédjük a rovaroktól. Még a sárgarépát sem támadják meg a férgek.

Felhasználási javaslat:

Teaöntet: 1 púpozott teáskanál csalán 1/4 liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztassuk.

Csalántinktúra: a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük. 38-40 %-os gabonapálinkával leöntjük és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.

Lábfürdő: összmaréknyi (két maréknyi), kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap felforralunk. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk bele  lábainkat. A csalán a lábfürdő idején is benne marad a vízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

Hajmosás: egy ötliteres edényben 4-5 összeemaréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ha gyökeret is használunk, jó összemaréknyit áztassunk hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. a fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink