2012. júl 17.

Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 11.

írta: Élet - GyIK
Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 11.

További tanácsok a sikeres élethez:

A szerencse, gazdagság, siker titkairól volt eddig szó. A teljes siker érdekében elégedj meg az eddig megismert alapvető szabályok betartásával, élj azoknak megfelelően, alakíts ki egy tervet ezekre az ismeretekre alapozva és attól ne térj el!

Jó, ha a programot leírod magadnak és minden nap elolvasod, ezzel felfrissíted az emlékezetedet, inspirálod saját magadat! 

Add mindig a legjobban önmagadból, mindig a legeslegjobbat!

Sokan úgy érzik, nem képesek egy terv, program összeállítására. Segítek, hogy mielőbb elérd a kívánt sikert. Ha úgy érzed, az általam javasolt terv nem megfelelő számodra, alakítsd át úgy, hogy a sajátodnak érezd!  Amit én javaslok, az egy irány, mely stimulál, élénkít. Vegyél elő papírt, ceruzát és ahogy haladsz az olvasásban, változtass akár minden ponton, hogy minél jobban illeszkedjen a saját tehetségedhez, lehetőségedhez. A pontok sorrendjét is megváltoztathatod kedved szerint. A saját programra nagyobb biztonsággal építhetsz.

1. Kezd el szolgálni késedelem nélkül az embertársaidat4

Azok többsége, akik sok pénzt keresnek, mindegy, hogy alkalmazottként, az üzleti életben, szabad foglalkozásúként vagy akármilyen más módon, már szolgálatára vannak a közösségnek. A szolgálat éppen úgy érvényes a munkanélkülire, mint a fiatalra, aki első munkahelyén kezd, az iskolásokra, egyetemistákra. Több lehetőség adódik a szolgálatra:

- Egy közösség, csoport kiválasztása, melyben úgy érezzük, hogy a legtöbb szolgálatot tehetjük, dolgozhatunk

- Felkészülünk a választott munkára a kellő hatékonyság érdekében

- Az emberek megismerésének tanulmányozása, megtanulása, hogy emberismeretünkkel minél boldogabbá tehessük társainkat

- Gyakoroljunk! Higgadtan, minden egyes esetben, amikor erre alkalom nyílik. Beszélgetés közben, sportoláskor, az osztályban, családodban, bárhol...

 - A szolgálatot folyamatosan művelni kell, vállaljunk tisztségeket, vagy csak legyünk aktív tagjai a közösségnek

- Minden szervezetben, csoportban vagy akár idegen emberek körében is tanuld, tanulmányozd az emberek megismerését, szeretetét és más személyek szolgálatát, igyekezz megérteni őket, szeretettel fordulj feléjük!

- Megszokva az emberek társaságát, milyeneket jövőbeni pályádon szolgálni fogsz. Minél jobban ismered őket, annál jobban lehetsz majd a szolgálatukra.

- Segítsd szomszédaidat minden lehetséges módon!

Mint ahogy már erről volt szó, az emberek csak akkor fogadják el a szolgálataidat, amit majd nyújtasz nekik, ha megérted, ismered őket. Tehát nem egyszerű jótékonysági cselekedetekről beszélünk. Ezek az emberek igényeket jelentenek. Később a siker érdekében felajánlod szolgálataidat, és ők, mivel ismered őket, elfogadják azokat.

 

2.a. Ha van egy munkahelyed, vállalatod, tanyád, egy boltod vagy egy vállalkozásod, és ha azt szeretnéd, ha gyarapodnál, javítva a szolgáltatásokat vagy átalakítva azokat, meggyorsítva és kiszélesítve azokat, a világból egy nagyobb részt beterítve, vagy tanulmányozva és gyakorolva a program jövőbeni megvalósítása érdekében

2.b. Addig tegyél jelentős erőfeszítéseket annak érdekében, hogy üzlettársaidat, ügyfeleidet, feljebbvalóidat és beosztottjaidat egyaránt boldogabbá, elégedettebbé tegye a jobb, megfelelőbb szolgálattal.


Megszámlálhatatlanul sok lehetőség adódik embertársaink szolgálatára. Írd le magadnak részletesen, mit szeretnél tenni szolgálataid növelésére, természetesen összhangban az életmódoddal.

 

3. Fejlessz ki magadban egy domináns érzést, mely mások által is elfogadható. Olyan uralkodó érzést, mely elég erős és tartós ahhoz, hogy előre vigyen éveken keresztül. Hogy ne nézd a munkát, áldozatokat, a csalódást és a reményvesztést, azon az úton, melyet kiválasztottál és nem fog nyugton hagyni ez az érzés addig, amíg a céljaidat el nem éred.

Olyan magával ragadó fogadalmak, melyeket újévkor szoktunk tenni, azok nagy lelkesedéssel kezdődnek, de gyorsan feledésbe merülnek, elhanyagoljuk őket.

Csakis egy domináns emóció képes arra, hogy maximális hatékonyságot kölcsönözzön, megy segítségedre lesz a terved megvalósításában, mely töprengésre készteti éjjel-nappal, egészen addig, amit a szükséges elképzelések formát kapnak, mint ahogy a szükséges erőkifejtés és alkalmazása is, amit sem egy könyv, sem bármi a világon nem adhat meg Neked.

Annak ellenére, hogy gyakran a bosszúvágy vagy más hasonló érzése ösztönöz sikerre, az egyedüli mozgatórugó egy valódi, egyáltalán figyelemre méltónak nevezhető, gazdagságnak az a hat következő elv:

          1. pénzéhség vagy hatalomvágy

          2. bukástól való félelem

          3. büszkeség

          4. munka szeretete

          5. embertársak szeretete

          6. Isten szeretete

 

5. Ha kezdeti lelkesedésed mégis lanyhulna, vizsgáld meg komolyan, hogy az igazi, személyes elhivatottságodnak megfelelő irányt követsz-e. Ha nem így lenne, másikat kell találnod lelkesedésed és odaadásod növelésére.

Ha erre szükség van, ez a változtatás igazol minden áldozatot. De, próbáld ki az összes többi pontot a programból, mielőtt elvetnéd azokat a talentumokat, amelyeket már megszereztél.

Vigyázat! A szomszéd kertje mindig zöldebbnek tűnik!

Ezzel a dologgal nagyon kell vigyázni, mert bizony a szomszéd háza mindig kényelmesebbnek néz ki. De ha egyszer a dolgok végére járva arra a következtetésre jutsz, hogy utálod a munkádat véglegesen és örökre, akkor a legkisebb változtatás is javít a helyzeten. A munka szeretete alapvetően szükséges a teljes sikerhez. Vizsgáld meg szabadidős tevékenységeidet, kedvenc hobbijaidat, így ötleteket kaphatsz arra, hogy milyen munkát kellene választanod magadnak.

 

6. Csak abban az esetben érvényes, ha az üzleti életben dolgozol vagy ezen a területen szeretnél a jövőben dolgozni

Amikor már jelentősebb pozíciót értél el akár a saját vállalatoddal  akár más cégnél, legyél bölcs és olyan emberekkel vedd körül magad, akiktől tanulhatsz valamit, akik már máshol megtanultak valamit.

Ha vállalatod vagy bármilyen üzleti vállalkozásod van, nevezz ki magasabb beosztásba olyan embereket, akik képesek voltak több talpraesettségnek, több tehetségnek és több ismeretnek a tanújelét adni, mint amennyit elvártál volna tőlük. Így a külső ötletek és teljesítmények gyarapítják az dolgaidat.

Más ember tapasztalatainak felhasználása a legrövidebb út a siker felé. De bizonyosodj meg arról, hogy akiben megbízol, az valóban megszerezte azt a bizonyos tapasztalatot, és hogy az ahhoz hasonló területen, melyet adni akarsz neki, ért-e már el sikereket.

Vannak olyan emberek, akik teljes sikert értek el anélkül úgy, hogy különleges képességeik lettek volna. Néhányan ezek közül nem részesültek magasabb iskolai oktatásban, mégis képesek arra, hogy tapasztalatokkal rendelkező embereket vezessenek és a munkájuk nagy részét velük realizáltassák. Így ők készek maradnak arra, ha kell, új ötletekkel, új alkalmazási módszereket találjanak ki,hogy a vállalat tovább fejlődhessen útján.

 

Eddigi tapasztalataim során gyakran kólintott fejbe az üzletembereknél tapasztalt bölcsesség hiánya. Gyakran egy általános képzettségű egyént alkalmaznak, amikor egyszerűbb lenne egy specialistát állítani arra a helyre. Ez olyan, mintha a háziorvosunkkal, aki általános orvos, akarnánk betömetni lyukas fogunkat. Az orvos megtanulhatja a fogtömést, de mi szükség van arra, hogy ezt megtanítsuk neki, amikor erre vannak szakemberek és ú is hasznosíthatja a tudását? Ha specialistához fordulsz, akkor éppen úgy fordulhatsz gyakorlati szakemberhez, mint ötletforráshoz. A specialista ellenőrizheti az ötleteket és kiszűrheti azokat, amelyekről már bebizonyosodott, hogy használhatatlanok azon a bizonyos területen. Az egyszerű szakmunkás gyakran nem tudja, hogy valamelyik ragyogó ötlete nem neki jutott először eszébe, ráadásul rossznak bizonyult. Azonban a szakmunkás kölcsön vehet ötleteket más területekről, melyeket soha nem próbáltak ki az új területen és sikerrel járhat a kísérlet.

 

Egy ötlet, ha új, még nem biztos, hogy jó is. Ráadásul az emberek nem mindig készek az új gondolatok befogadására, akkor sem, ha azok kitűnőek.

Ugyanez vonatkozik egy ügyvéd, egy könyvelő, egy művész tehetségére vagy bármely foglalkozásra vagy irányító pozícióra. Támaszkodj az olyan emberekre, akiktől tanulhatsz valamit, nevezd ki őket felelős beosztásba és fogadd el tanácsaikat. Ne hidd magadat mindentudónak a saját vállalatodnál, vállalkozásodban sem.


Az is előfordulhat, hogy olyan emberekre  van szükséged, akik nem tudnak ugyanannyit, mint Te, de MÁST tudnak. Ne hagyd, hogy a büszkeséged visszafogja a szolgálatban, amit másoknak nyújtasz. Soha nem fogsz annyit tudni, a saját vállalkozásaidban sem, hogy ne lenne mindig valami új tanulnivalód.

Kell, hogy legyenek az üzemedben vagy az irodádban olyan emberek, akiktől sokat tanulhatsz, miután ők alapos megfigyelések alapján, késő éjszakába menő munkával, a konkurencia éber figyelésével, szaklapok olvasásával a kereskedelem vagy vállalkozás területéről, eddigi tapasztalataik alapján olyan gondolatokra jutottak és olyan külső kompetenciákra tettek szert, amelyek hasznosan gazdagítják a Te sikeredet, vállalkozásodat.

Nem csak azt tudják, amit Tőled tanultak, de más dolgokat is, amelyek növelhetik a szolgálataidnak hatékonyságát, ügyfeleid, alkalmazottaid elégedettségét, vagy felvevő piacaidnak kiterjedését. Az ilyen munkaerő ritka manapság. Nyugodtan bízz rájuk olyan felelős irányító pontokat, melyekhez ők maguk szerezték meg a képesítésüket. Hozz létre ilyen beosztásokat, ha ez szükséges! Az ilyen fajta irányítás a többi alkalmazottat is ösztönözni fogja, nem csak azokat, akik bizalmat kaptak.

 

Kezdj önvizsgálathoz! Vajon nyújtasz-e alkalmat saját alkalmazottaidnak, hogy tanítsanak Téged? Amennyiben külső emberhez fordulsz, elfogadod-e a tanácsot, amit adnak?Ha a válasz negatív, akkor ellenségeid győzni fognak feletted.

Mert akik fogékonyan tanultak, az a sok egyszerű és alázatos ember, azok emelkedtek fel a magasba.

 

7. Tanítsd önmagadat!  Végezz "önépítő gyakorlatokat"!

8. A 3. pontot ne feledd, egész életedben mindig térj vissza rá, alkalmazd azokat!

 

Szólj hozzá

Sikeres élet titka