2012. júl 14.

Kecsketej, a majdnem mindent tudó!

írta: Élet - GyIK
Kecsketej, a majdnem mindent tudó!

Úgy kellene gyógyulni, mint ahogyan Klára

Mostanában, amióta mind többet hallunk a kecsketej áldásos hatásairól, gyakorta eszembe jut gyermekkorom egyik legkedvesebb olvasmánya, a Heidi.
 

 Úgy kellene gyógyulni, mint ahogyan Klára

 

 

Papp Erika

A Johanna Spyri gyönyörűséges regénye megkapó történetbe ágyazza a főhős leányka kis barátnőjének, Klárának csodálatos gyógyulását az Alpok csúcsai között, amiben nem kis szerepet játszott a kecsketej.
Heidi a járni nem tudó gyermeket a nagyvárosi bezártságból vitette fel a virágos, színpompás alpesi rétre. Itt a jóságos nagyapó szerető gondoskodása és az említett emlős állat gyógyító fehér nedűjének köszönhetően Klára talpra állt. E feledhetetlen történetet kislányommal együtt néhány éve újra elolvastam. Amellett, hogy nosztalgiával töltött el, a lelkemet is rágni kezdte valami. Az utóbbi időben kiderült ugyanis, hogy az allergiát (ami asztmává súlyosbodhat) sok esetben a csecsemőkorban tápszerre szoruló kicsik kapják el. Mert, ugye, ez az anyatejpótló tehéntejből készül, s mint kiderült, ez a tejféle allergén anyagokat tartalmaz. Sajnos, kislányomat mi is tápszerrel kényszerültünk táplálni. Még rugdalózó korában súlyos bőrallergiát kapott, aztán jött a légúti allergia, majd az asztma. Egyes szakemberek arra biztatnak, hogy a napi tehéntejadagját próbáljuk meg kecsketejjel helyettesíteni. Persze, nem tudni, az egykor kialakult betegség visszafordítható-e? A nagyobb gond az, hogy a kecsketej csak néhol kapható. Például a piacon, és nem is minden nap. És aki messze lakik a gyógyító folyadék árusító helyeitől, annak lehetetlen rendszeresen beszereznie. Pedig manapság tudományos vizsgálatok is alátámasztják: a kedves kis emlős teje kiváló alternatívája a tehéntejnek.
A kecskét nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt háziasították őseink, csaknem egy időben a kutyával és a birkával. Tejét úgy 5 ezer éve fogyasztja az ember; világviszonylatban ezt isszák a legnagyobb mennyiségben. Kivéve hazánkat. Európában már a korai középkorban sajtot is készítettek belőle. Magas A-vitamin-tartalmának köszönhetően a hófehér kecsketej előnyei össze sem hasonlíthatók a tehénével. Könnyen emészthető és nem tartalmaz allergéneket. Stresszes állapot és migrén esetén is hasznos.

Véd a rák ellen. Mindezek mellett még számos pozitív egészségügyi hatása ismert. A tehén tejtermelés közben is lehet vemhes, ezáltal tejében feldúsul a hormonszint. Viszont a kecske anélkül is ad tejet, hogy méhében embrió növekedne. A tehéntej-allergia felnőtt korban is kialakulhat, és a szenvedő alanyok legtöbbször nem is tudnak róla. Panaszokat idéz elő a gyomor- és béltraktusban, légzéssel kapcsolatos tünetek (gyermekeknél asztma), és gyakoriak a különböző bőrbetegségek. A kecsketejben lévő zsírmolekulák tízszer kisebbek a tehéntejben találhatóknál. Több emésztést segítő enzim is van benne. Esenciális zsírsavtartalma a koleszterinszintet is csökkenti, ezáltal a szív épségét is védik. Proteintartalma magas, emiatt hasonlít az anyatejhez. A tudósok kimutatták: egy bizonyos fehérje jelenléte okozza a tehéntej-allergiát, amely a kecske tejében alig fordul elő. A klinikai vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a gyógyszerek vagy más tényezők által kiváltott bélkárosodásoknál is hatékony a kecsketej napi fogyasztása. Kevés folsav és B12-vitamin található ugyan benne, azonban igen gazdag ásványi anyagokban, és egyéb fontos vitaminokban: kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül jódban és cinkben bővelkedik. A kecsketej a fenti kórképeken kívül hatékony idült gyomor- és bélpanaszokban, szemirritációban, nyálkahártya-hurutokban, koncentrációs zavarokban szenvedőknél. Megvédi sejtjeinket a korai öregedéstől, a káros környezeti hatásoktól és a szervezetben felhalmozódott mérgektől.

D-vitamintartalma háromszorosa a tehén tejének, ez okból kiválóan megelőzhető, vagy kezelhető vele a csontritkulás. Manapság a szakértők felismerték: nem elég csupán a kellő mennyiségű kalcium bevitele, hanem a D-vitamin is igen fontos csontjaink épségének megőrzéséhez. A kecsketej lúgosít, így gondoskodik szervezetünk savbázis-egyensúlyának fenntartásáról. Tartalmaz egy olyan enzimet, mely hasonlatos az E-vitaminhoz, s antioxidáns hatással bír. Igen sok könnyen emészthető, nagy biológiai értékű fehérjével is meg van áldva. A benne lévő sok zsírsav az érelmeszesedés ellenszere.
E dióhéjban felsorolt tények is azt igazolják: a népesség java részének szüksége lenne naponta legalább egy pohár kecsketejre. Nem csak egészségünk javításához lenne nélkülözhetetlen. Érdemes lenne a mezőgazdasági tárcának jelentős összeget áldozni a kecsketenyésztésre munkahelyteremtés céljából is. Létesíthetnének kecsketej-feldolgozó üzemeket is, ahol csecsemőtápszert, kecskesajtot készítenének, és innét szállítanák el a boltokba naponta azokat a nedűket rejtő dobozokat és zacskókat, melyekről kecskefejek mosolyognának ránk.




 
 
 
 

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink