2012. okt 12.

Hogyan űzd el a fáradtságot?

írta: Élet - GyIK
Hogyan űzd el a fáradtságot?

A fáradtság 8 leggyakoribb oka
 

 

Fáradtsággal küzdesz nap mint nap? Nem lehet mindent a sok munkára fogni; lássuk, mi minden okozhat krónikus fáradtságot, és mit tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.Nem elegendő alvás

1. A legnyilvánvalóbb ok: nem elegendő alvás

A fáradtság elsődleges oka természetesen az alváshiány lehet. Különböző okokból nem alszunk eleget, és akár akarjuk, akár nem, az eredmény a fáradtság, ami idővel krónikussá is válhat.

A megoldás:

Aludj minden éjszaka 7-8 órát - beleértve a hétvégéket is -, és ellenőrizd alvási kellékeid (matrac, párna, paplan) minőségét. Természetesen nem mindenkinek egyforma az alvásigénye, a napi 7-8 óra csupán irányadó érték. Ha tudod magadról, hogy megelégszel napi 5 óra alvással - vagy éppen ellenkezőleg, 10 óránál kevesebbel nem éred be -, azzal sincs semmi probléma. Csupán arra érdemes figyelnie, hogy mindennap ugyanabban az időben térj nyugovóra és kelj fel. A rendszeresség sokat segít szervezetednek.

2. Egy észrevétlen, de veszélyes ok: az alvás közbeni légzéskimaradás (alvási apnoe)

Sokan hiszik magukról, hogy eleget alszanak éjszakánként, miközben nincsenek tudatában annak, hogy rosszul alszanak az alvás közbeni légzéskimaradás miatt. Az alvási apnoe ugyanis azt jelenti, hogy alvás közben leáll a légzés 10 másodperc-1 perc közötti időtartamokra. Ez az alvászavar percenként akár 100-szor is megismétlődhet, ami óriási erőfeszítést tesz szükségessé az alvó részéről, hiszen az oxigénhiány miatt fuldokolni kezd. Amikor végre levegőhöz jut, felébred, ami komolyan megzavarja az alvását.

Az alvási apnoétól szenvedő ember akár 10 órát is alhat, mégsem jut elég pihenéshez!

A megoldás:

  • a túlsúllyal küzdőknek mindenekelőtt érdemes lefogyniuk
  • ajánlott azonnal felhagyni a dohányzással
  • a speciális orrtapasz is segíthet
  • kevésbé hatásos, de felhasználóbarát a speciális fogszabályzó
  • sebészeti beavatkozásra csak igen ritkán van szükség

Ha partnered figyelmeztet, hogy alvás közben leállt a légzésed, keresd fel orvosod!

3. Túl kevés jó és túl sok rossz étel

Túl kevés vagy rossz ételHa nem eszel eleget, az nyilvánvalóan hozzájárul a fáradtságához, csakúgy mint ha nem megfelelő ételeket eszel. Ha fánkkal indítod a napot, a vércukorszinted az egekbe szökik, majd amikor leesik, hullafáradtnak fogod érezni magad.

A megoldás:

Mindig egyél minőségi reggelit! Fogyassz fehérjét és komplex szénhidrátokat, például tojást és teljes kiőrlésű kenyeret. Ez a kombináció hosszan tartó energiával lát majd el.

4. A vérszegénység gyakran bűnös a nők fáradtságában

A vérszegénység a nők fáradtságának fő oka. Akkor jelentkezik, ha a szervezetben nem termelődik elegendő vörös vértest, ami a szövetekbe szállítja az oxigént. A vérszegénység könnyen kimutatható vérvizsgálattal.

A megoldás:

A vérszegénység kezelése az októl függ.

5. Depresszió: nem minden a fejben kezdődik

A depresszió érzelmi zavarnak tűnhet, valójában azonban számos testi tünettel is jár: leggyakoribb következményei a fáradtság, fejfájás és az étvágytalanság.

A megoldás:

Ha egy ideje - mondjuk hetek óta - rosszul érzed magad vagy fáradt vagy, keresd fel orvosod!

6. A koffein kifáraszthat, ne vidd túlzásba!

Jóllehet sokan gondolják úgy, hogy a koffein a leghatékonyabb módszer a fáradtság leküzdésében, könnyen trójai faló lehet belőle. A koffein bizonyos mennyiségben serkentő hatású, és segíti a koncentrációt. Ha azonban túlzásba visszük a fogyasztását, akkor épphogy fáradtságot okoz.

A megoldás:

Kerüld a koffeint, amennyire csak lehet. A kávén kívül koffeint tartalmaz a fekete tea, a csokoládé, a szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, és a koffeintartalmú gyógyszerek.

7. Ételallergia

ÉtelallergiaEgyes orvosok szerint bizonyos ételekre való allergia álmosságot okozhat. Ha egyes ételek fogyasztását követően a szokásosnál álmosabbnak, fáradtabbnak érzed magad, akkor enyhén allergiás lehetsz valamire. A mellékhatás tehát nem kiütés vagy egyéb látható tünet, hanem fáradtság.

A megoldás:

Egy ideig kerüld azt az ételt, amelyik fáradtságot okozott, hogy kiderüljön, valóban az okozza-e a tüneteket. Ha megbizonyosodsz róla, hogy az adott étel a bűnös, a megoldás az, hogy azután mindig elkerülöd a fogyasztását.

8. Az edzéstől nem leszel fáradt - éppen ellenkezőleg!

Ha túl keveset mozogsz, és alapvetően ülő életmódot folytatsz, az szélsőséges következményekkel járhat, és fáradtságot okozhat, jóllehet az ellenkezőjére számítanál.

A megoldás:

Mozogjon minden nap! Ez felélénkíti a tested, és elűzi a fáradtságot.

 

Szólj hozzá

önismeret egészséges életmód életöröm éltető energia Legyőzöm a túlsúlyt!:-)