5 zsírgyilkos vitamin
Gondoltad volna, hogy egyes vitaminok nemcsak egészséged megőrzésében segítenek, hanem még karcsúsodhatsz is velük? Ismerd meg őket!
A vitamin, ahogy a vita szó jelentése is alátámasztja, maga az élet. A vitaminok nélkülözhetetlenek tested működéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához, a betegségekkel szembeni ellenálló képességed megőrzéséhez. Számos elmélet bizonyítja, hogy a betegségek és fizikai problémák hátterében egyedül a vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll.
Ugyanakkor egyes vitaminok nemcsak az egészségmegőrzés vagy bőröd ápolása során lehetnek a legjobb barátaid, hanem speciális hatásaiknak köszönhetően diétád részévé is válhatnak.
A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitaminok és származékaik, valamint a C-vitamin képesek arra, hogy fogyasszanak, ugyanis ők a felelősei az anyagcsere helyes működésének. Segítségükkel bontja le és hasznosítja a szervezet a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat, így megakadályozzák, hogy azok olyan helyen rakódjanak le, ahol nem igazán szeretnéd.
B2-vitamin
A riboflavinnak is nevezett vitamin segítségével állítja elő szervezeted azokat a vegyületeket, melyek a fehérjékből és szénhidrátokból nyert kalóriákat a szervezet számára hasznos anyagokká alakítják. Emellett növeli energiádat, megszépíti hajadat és bőrödet, és a terhesség ideje alatti görcsöket is csökkenti. Megtalálhatod a kukoricapehelyben, a joghurtban, a tojásban, a csirkehúsban, a tejben és a leveles zöld zöldségekben.
B3-vitamin
Más néven niacin. Olyan enzimek létrehozásáért felelős, melyek a megemésztett táplálékot energiává alakítják. Csökkenti a koleszterinszintet, segít az alkohol iránti vágy leküzdésében, és megszünteti az allergiás nátha tüneteit is. Természetes forrásai a csirkehús, a marhahús, a tőkehal, a korpás kenyér, a tonhal, a barnarizs és a barnakenyér.
B5-vitamin
A B5-vitamin, vagyis a pantoténsav olyan vegyületek képzésében segít, melyek a zsírt és a cukrot bontják le, és alakítják hasznos anyagokká. Serkenti a bélműködést, felgyorsítja az anyagcserét, energiát ad, segít leküzdeni a betegségeket, és csökkenti az allergiás eredetű gyulladásokat is. Megtalálhatod a földimogyoróban, a szezámmagban, a dióban, az avokádóban és az aszalt sárgabarackban.
B6-vitamin
Az izom és más szövete képződéséhez szükséges fehérjék lebontását és képzését szabályozza, emellett megőrzi bőröd szépségét, az idegrendszer egészségét, segít a fertőzések és a vérszegénység leküzdésében, és enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit is. Sok B6-vitaminhoz juthatsz, ha banánt, kelbimbót, mangót, pulykahúst, halat, búzakorpa-csíra és káposztát fogyasztasz.
B-vitamin származékok
A lecitin alkotóelemeinek, vagyis a kolinnak és az inozitnak a jótékony hatásaival csak az utóbbi években kezdett el foglalkozni az orvostudomány. Mindkét alkotóelem segíti az emésztőrendszer működését, csökkentik a koleszterinszintet, ugyanakkor az agy vitaminjainak is nevezik őket, mivel növelik a koncentráló és emlékező képességet, emellett nyugtató hatásuk van, csökkentik a stressz tüneteit, megszabadítanak a feszültségtől. Megtalálhatod őket a tojássárgájában, a búzacsírában, a májban, a tejben, a citrusokban és a főzelékekben.
C-vitamin
A jó öreg C-vitamin az első számú fegyver a téli fertőzésekkel szemben, ugyanakkor a cukrokat energiává alakítja, így segíti szervezeted anyagcseréjét. Megerősíti emellett ellenálló képességedet, erőteljes antioxidáns, megvédi a sejteket a szabadgyökök pusztító hatásától, és segít megelőzni a szívproblémákat és a rákot is. A kutatások szerint egykor az emberi szervezet is elő tudta állítani, de mivel ezt a képességet több millió évvel ezelőtt elveszítettük, brokkoli, zöldpaprika, kiwi, citrom, narancs, káposzta, zöldségfélék, répa, petrezselyem, cékla és spenót fogyasztásával tudod megfelelő mennyiséghez juttatni szervezeted.
Jó, ha tudod! A vízben oldódó vitaminok nagyon gyorsan kiürülnek szervezetedből, amit a koffeintartalmú italok, az alkoholfogyasztás vagy a fogamzásgátló tabletták szedése csak tovább fokoz. Gondoskodj a folyamatos utánpótlásról!
Mintaétrend
Tízóraira és uzsonnára egyél egy almát vagy banánt, és nyugodtan nassolhatsz mellé egy kis földimogyorót vagy diót.
1. nap
- Reggeli: 2 dl tej, 1 db főtt tojás, egy szelet barnakenyér, egy szelet pulykasonka.
- Ebéd: grillezett csirkemell barnarizzsel, céklával.
- Vacsora: gyümölcssaláta narancsból és kiwiből.
2. nap
- Reggeli: 1 db kefir paradicsommal és zöldpaprikával.
- Ebéd: grillezett tonhal barnarizzsel, zöldsalátával.
- Vacsora: 2 db sárgarépa, 2 db párolt karfiol.
3. nap
- Reggeli: 2 dl tej kukoricapehellyel, 1 db lágytojás.
- Ebéd: sült máj párolt brokkolival.
- Vacsora: gyümölcssaláta banánból és kiwiből.
4. nap
- Reggeli: joghurt aszalt sárgabarackkal.
- Ebéd: spenótfőzelék 2 db tojással.
- Vacsora: lazac citrommal, zöldsalátával.
5. nap
- Reggeli: 2 dl zsírszegény tej, 1 db banán.
- Ebéd: grillezett csirkemell barnarizzsel, paradicsomsalátával.
- Vacsora: egy tányér káposztaleves.