2012. okt 11.

Receptvariációk céklára

írta: Élet - GyIK
Receptvariációk céklára

Céklasaláta

hozzávalók 4 főre
elkészítés
  1. A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
  2. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
  3. A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.

 

Céklakrémleves

hozzávalók 4 főre
elkészítés
  1. A céklá(k)ra 1 ek olívaolajat löttyintünk, és alufóliába bugyoláljuk. 1 órán keresztül sütjük a sütőben.
  2. A kissé kihűlt céklát meghámozzuk, és apróra kockázzuk, csakúgy, mint a hagymát.
  3. 2 ek olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd a céklát is hozzáadjuk, s addig pároljuk, míg megpuhul.
  4. Botturmix-szal pürésítsük a zöldségeket, s fokozatosan felengedjük az alaplével.
  5. Újra felforraljuk, majd a joghurttal és tej

 

Nyers tormás céklasaláta

hozzávalók 4 főre
  • 5-6 db nagyobb cékla
  • 1 kisebb friss torma
  • 3 ek ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/4 kk só
  • 1/2 kk őrölt kömény
elkészítés
  1. A tormát és a céklákat hámozzuk meg.
  2. Mindkettőt sajtreszelőn reszeljük le.
  3. Tegyük egy mélyebb tálba.
  4. 3 dl vízből 2 csapott evőkanál cukorból, fél kiskanál sóból  és kb. 3 evőkanál ecetből elkészítjük a saláta levét. Ráöntjük a salátára, beleszórjuk az őrölt köményt és jól összekeverjük.
  5. Hűtőszekrényben egy pár óra alatt összeérnek az ízek.

 

 

Céklasaláta

hozzávalók 4 főre
  • 1 kg cékla
  • 6 ek 8%-os ecet
  • 1 csapott ek só
  • 4 ek cukor
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 2 tk ecetes torma
  • 1/2 l víz
elkészítés
  1. A céklát alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Ez a céklától függően eltarthat 1 órát is. Akkor jó, ha egy hústűt viszonylag könnyen bele tudunk szúrni.
  2. Amíg hűl, elkészítjük a levet: fél l vízben elkeverjük az összes hozzávalót. Az arányokon persze lehet változtatni.
  3. A céklát még langyosan meghámozzuk, felkarikázzuk, és beletesszük a lébe.
  4. Min. 1-2 órára félretesszük (de még jobb mondjuk fél napra), hogy a cékla kellőképpen megízesedjen.

 

Ferenczi-féle céklalé

hozzávalók 1 főre
elkészítés
  1. A hozzávalókat összeöntjük.
  2. Jól összekeverjük.

 

Cékla-alma-szálzeller saláta

hozzávalók 3 főre
  • 3 szem cékla (~200 g)
  • 1 szem alma (~150 g)
  • 3 szál szálzeller (~150 g)
  • 10 dkg joghurt
  • 1,5 ek majonéz
  • 1 tk cukor
  • pár csepp citromlé
  • csipet só
elkészítés
  1. Alaposan megmossuk a céklákat, és egyesével alufóliába csomagolva 30 percig sütjük sütőben. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk őket.
  2. Az almát is meghámozzuk, s mindhárom hozzávalót 1 cm-es kockákra vágjuk.
  3. A joghurtból, majonézből, cukorból, sóból és citromléből elkészítjük az öntetet, s jól elkeverjük a zöldség-gyümölcs résszel.

 

 

Nyers céklasaláta

hozzávalók 1 főre
  • 1 közepes fej cékla
  • kevés tengeri (káliummentes) só
  • 1 tk folyós házi (akác) méz
  • balzsam vagy almaecet
  • kevés hidegen sajtolt olaj
elkészítés
  1. Káposzta vagy tökreszelőn legyaluljuk a megmosott, meghámozott, nyers céklát.
  2. Hozzáadjuk a saláta összetevőit, elkeverjük.
  3. Azonnal fogyasztható. Frissen, kissé ropogósan a legkellemesebb.

 

Sárgarépás-céklás saláta

hozzávalók 2 főre
  • 3 dundi répa
  • 1 nagy cékla
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kk római kömény
  • 1 kk pirospaprika
  • bors
elkészítés
  1. Répákat meghámozzuk, hosszában négybe vágjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Annyi enyhén sós vízben, ami éppen ellepi, roppanósra főzzük. Esetleg adhatunk a főzőléhez pici barna cukrot.
  2. A céklát megfőzzük, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  3. Serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zúzott v. apróra vágott fokhagymát, a köményt, és kicsit megpirítjuk. (A hagyma ne égjen meg, mert keserű lesz!)
  4. Hozzáöntjük a főzött répát, céklát. Megszórjuk pirospaprikával, sóval-borssal ízesítjuk, kicsit összeforrósítjuk.

 

Cékla salátának vagy télire

 

hozzávalók 10 főre
  • 3 kg cékla
  • 2 szál torma (el is hagyható)
  • 3 dl 10%-os ecet
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek só
  • 1 kk köménymag
  • üvegenként késhegynyi tartósítószer
elkészítés
  1. A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
  2. Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
  4. Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
  5. Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.

 

 

Céklás torta

 

hozzávalók 6 főre

Tésztához:

  • 35-40 dkg főtt cékla (sütőben, fóliában sütöttem meg)
  • 3 dl napraforgóolaj
  • 5 tojás
  • 28 dkg liszt
  • 3 csapott tk sütőpor
  • 10 dkg kakaópor
  • 38 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Formához:

  • vaj
  • liszt

Krémhez:

  • 1 tojás
  • 2-3 ek cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1-2 kocka keserű csoki
  • 5-6 dkg margarin

Tetejére:

  • 10 dkg keserű csoki
  • cukorgyöngy
elkészítés
  1. A megfőtt, feldarabolt céklát összeturmixoljuk az olajjal és egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  2. Keverőtálba öntjük a lisztet, a sütőport, a kétféle cukrot, és a 10 dkg kakaóport és hozzáadjuk a céklás keveréket.
  3. Simára dolgozzuk, majd a kivajazott-lisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőben, 40-50 percig sütjük.
  4. A késztortát 10 percig pihentetjük a formában. Majd rácsra borítva teljesen kihűtjük, és félbevágjuk.
  5. A krémhez a margarin kivételével az összes hozzávalót addig melegítjük, amíg a cukor és a csoki fel nem olvad. Megvárjuk, míg egy kicsit hűl, és belekeverjük a margarint. Géppel jól elkeverjük és megtöltjük vele a tortát. Rátesszük a tetejét és az olvasztott csokival bevonjuk.
  6. Megszórhatjuk színes cukrokkal díszítésként.

 

Majonézes céklasaláta - Almával és lilahagymával 

 

 

hozzávalók 4 főre
  • 5 db cékla
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 alma
  • 15 szem mandula
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tejföl
  • őrölt bors
  • 1 mk cukor
  • pár csepp citromlé
elkészítés
  1.  A céklát alufóliába csomagoljuk, majd sütőben megsütjük 180 fokon, 1-1,5 óráig a zöldség nagyságától függően.
  2. Egy szép üvegtálba kockázzuk a kihűlt, megpucolt céklát, az almát és a nagyon apróra vágott lilahagymát.
  3. Elkészítjük az öntetet, a majonézt házilag, és összeforgatjuk a zöldségekkel.
  4. Pár órára hűtőbe tesszük, közvetlen tálalás előtt még ízesíthetjük, tetejét pirított mandulával megszórjuk.

 

 

 

Vitaminsaláta mézzel

hozzávalók 4 főre
  • vöröskáposzta
  • cékla
  • alma
  • dió
  • szezámmag
  • méz
elkészítés
  1. A káposztát összevágjuk apróra, belerakjuk egy tálba.
  2. Meghámozzuk az almát és a nyers céklát, amit nagylyukú sajtreszelőn ráreszelünk a káposztára.
  3. Néhány szem diót durvára vágunk, azt is a káposztához adjuk.
  4. Megszórjuk szezámmaggal.
  5. Majd  kevés mézzel jól összekavarjuk.
  6. Legalább 2 órát állni hagyjuk, és fogyasztható.

 

 

 

 

 

 

 

        Céklás párolt vöröskáposzta

 

hozzávalók 4 főre
elkészítés
  1. A káposztát negyedeljük, majd kivágjuk a torzsát, és vékony csíkokra vágjuk.
  2. Az almát és a céklákat megpucoljuk, durvára reszeljük.
  3. A hagymát vékony csíkokra szeleteljük.
  4. Egy nagy edénybe tesszük a feldolgozott zöldségeket, majd hozzáadjuk a vajat, az ecetet, a fahéjat és a mézet.
  5. Fedő alatt pároljuk.
  6. Tálalás előtt kivesszük a fahéjrudacskát.

 

 

Céklasaláta - almával, répával

 

hozzávalók 6 főre
  • 4 db közepes cékla
  • 2 db sárgarépa
  • 4 főtt tojás
  • 2-3 db alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • fokhagyma, ízlés szerint
  • 1 nagy tejföl (450 g)
  • majonéz
  • 1 tk mustár
  • bors
  • cukor
elkészítés
  1. A céklát héjában megfőzzük, miután kész, hideg vízzel leöntjük, így a héja könnyen lejön. Miután kihűlt, lereszeljük.
  2. Megfőzzük a tojást, és lereszeljük.
  3. Ugyanezt tesszük az almával, a hagymával, a fokhagymával és a répával, azonban ezeket nyersen hagyjuk.
  4. Elkészítjük a mártást: A tejfölhöz maximum fele mennyiségű majonézt teszünk.
  5. Egy kanál olívaolajat teszünk hozzá,
  6. Majd 1 teáskanál mustárt és pár csepp citromlevet
  7. Só és bors mehet hozzá bővebben, azonban a cukorral csínján bánjunk.
  8. Összekeverjök a reszelt alapanyagokat és a mártást.
  9. Lehűtjük, és kis idő múlva tálalható.

 

 

Ciklámen tojásos galuska jégsalátán

 

hozzávalók 4 főre

Galuskához:

Ciklámen színéhez:

Pirításhoz:

Tálaláshoz:

  • ecetes jégsaláta
elkészítés
  1. Felteszek egy lábas vizet forrni, egy evőkanálnyi sóval és egy evőkanálnyi olajjal.
  2.  A galuska hozzávalóit jól összedolgozom, hogy homogén tésztát kapjak.
  3. A forró, lobogó vízbe szaggatom a tészta mennyiségének a felét.
  4. Újraforrás után fél perccel, egy szűrőkanál segtségével hideg vízbe szedem a galuskákat. Majd leszűröm róla vízet és egy tálba teszem. Kiszaggatom a maradék tésztát is és a fentiek szerint leszűröm azt is.
  5. Céklalevet öntök rá. Összekeverem, hogy mindenhol megszínezze, majd alaposan leszűröm.
  6. Egy evőkanálnyi olajon kissé megpirítom a galuskát, majd hozzáöntöm a villával felvert tojásokat. Kevergetve készre sütöm.
  7. Ecetes jégsalátát készítek mellé. A tálaláshoz néhány darab levelet egészben hagyok és lecsepegtetek. Ezekbe a ropogós jégsalátakelyhekbe adagolom a galuskát.

 

Joghurtos céklasaláta tormával

hozzávalók 1 főre
  • 1 db cékla
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 tojás (keményre főzve)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • pár csepp extra szűz olívaolaj
  • bors
  • reszelt torma (én most nem tettem bele)
elkészítés
  1. A céklát alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük (egy hegyes késsel tudjuk ellenőrizni, mikor van kész).
  2. Időközben a répát és a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, a tojást keményre főzzük, szintén lereszeljük, majd ezekre ráöntjük a joghurtot, alaposan összekeverjük.
  3. A kész céklát óvatosan kibontjuk az alufóliából (vigyázat, meg ne égessük magunkat!), majd villát szúrunk bele, és késsel meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és picit hűlni hagyjuk.
  4. A céklakockákat hozzákeverjük a joghurtos-répás-tojásos egyveleghez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pár csepp olívaolajjal, valamint tormával ízesíthetjük (nekem most nem volt otthon tormám, de az olívaolaj kihagyhatatlan! Szerintem :).)
  5. A kész salátát érdemes korábban elkészíteni, és hűtőbe dugni pár órára, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

Céklás szendvicskrém

 

hozzávalók 4 főre
  • 15 dkg natúr vajkrém
  • 15 dkg reszelt nyers cékla
  • 1db kis fej vöröshagyma reszelve
  • ízlés szerint só
  • őrölt kömény
elkészítés
  1. A nyers céklát lereszeljük, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, sót, a köményt, és végül a natúr vajkrémet.
  2. Jól kikeverjük, és kész.

 

 

Céklás burgonyasaláta

 

hozzávalók 4 főre

  • 30 dkg cékla
  • 30 dkg kifli-krumpli vagy hagyományos
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1,5 dl tartármártás
  • bors

 

elkészítés
  1. A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük.
  2. Ha kész, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
  3. A hagymát is megpucoljuk, és ezt is felkarikázzuk.
  4. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Behűtve, kicsit pihentetve a legfinomabb.

 

 

 

Céklás salátaöntet

 

hozzávalók 4 főre
elkészítés
  1. Összekeverjük a majonézt, a tejfölt és a fűszereket, a borsot frissen őröljük bele.
  2. A céklát és az almát meghámozzuk, nyersen lereszeljük, az újhagymát nagyon finomra vágjuk.
  3. Összekeverjük a hozzávalókat.
  4. Behűtve kínáljuk.

 

 

Almás-hagymás céklasaláta télire

 

hozzávalók 8 főre
  • 2 kg cékla
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 50-60 dkg alma
  • citromlé szükség szerint

1 l vízhez:

  • 3 dl 10 %-os ecet
  • 60 dkg cukor
  • 5 dkg só
  • 1 kk szalicil

Fűszerek üvegenként:

elkészítés
  1. A céklát átválogatjuk, alaposan megmossuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. A főzőlevet a megfőtt cékláról leöntjük, a céklát kihűtjük, megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd uborkagyalun legyaluljuk, vagy egyenlő vastagságú karikára vágjuk.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikára vágjuk, és villa segítségével szétrázzuk.
  4. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és citromlével savanyított vízbe tesszük. (Így megakadályozzuk az alma megbarnulását.)
  5. A céklát összekeverjük az almával, a hagymával, és 720 ml-es üvegekbe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 üveg lesz.
  6. Közben elkészítjük a felöntőlevet: A szükséges mennyiségű vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot és a kávéskanál szalicilt.
  7. A cékla tetejére borsot, köménymagot, babérlevelet teszünk, és forrón ráöntjük a levet.
  8. Az üvegeket lezárjuk,és 5 percre fejre állítjuk.

 

 

 

Szivárvány-rizs

hozzávalók 2 főre
  • 150 g rizs
  • 2 ek kukorica (konzerv)
  • 1 kis gumó főtt cékla
  • 1 paradicsom
  • 1/2 cukkini
  • 1 répa
  • bors
  • extra szűz olívaolaj
elkészítés
  1. A rizst feltesszük főni, megsózzuk, puhára főzzük.
  2. A kukoricát leöblítjük.
  3. A céklát meghámozzuk, apróra szeleteljük (vagy reszeljük).
  4. A paradicsomot kicsumázzuk, forró vízben egyet rottyantunk rajta (amíg a héja picit el nem válik), majd hideg vízbe tesszük. Lehúzzuk a héját, negyedeljük, a magokat a lével együtt kivájjuk, a húsát apróra szeleteljük.
  5. A cukkinit lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, 5 percig kis lángon dinszteljük (víz nélkül).
  6. A répát meghámozzuk, lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, kb. 5-8 percig kis lángon dinszteljük (víz nélkül).
  7. A főtt rizst 5 részre osztjuk, összekeverjük külön-külön a zöldségekkel, tányérra kanállal helyezzük.
  8. 1 kanál olívaolajat öntünk rá, tálaljuk.

 

 

Titokzatos spagetti spenóttal

 

hozzávalók 4 főre
  • 25 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • 25 dkg spagetti tészta
  • 2 fej cékla
elkészítés
  1. A tésztafőző vizet feltesszük főni a 2 fej megpucolt céklával és kevés sóval.
  2. A forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát és "fogkeményre" főzzük.
  3. Serpenyőben 2-3 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk a vékonyra karikázott fokhagymát.
  4. A  fokhagymára tesszük a spenótot és lassú tűzön fonnyasztjuk pár percig.
  5. Sajttal megszórva tálaljuk.

 

 

Csirke piros zöldségekkel

 

hozzávalók 4 főre
  • 70 dkg csirkemell
  • 1 db cékla
  • 4 db répa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 3 ek ketchup (vagy paradicsompüré)
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • 1 kk ételízestítő (aki nem szereti, használhat helyette bioboltban kapható ételízesítőt is)
  • gyömbér
elkészítés
  1. A csirkemellet kockára vágjuk.
  2. A hagymát is felaprítjuk.
  3. Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és a zúzott  fokhagymát.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele delikátot, egy kevés gyömbérrel megszórjuk.
  5. A zöldségeket julienre vagy legalábbis vékony csíkokra vágjuk (legjobb, ha ehhez van egy jó szeletelőnk).
  6. A húshoz adjuk a zöldségeket, majd a ketchupot (vagy paradicsompürét).
  7. Szükség szerint öntsünk hozzá 0,5-1 dl vizet.
  8. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a legvégén rászórjuk az étkezési keményítőt, és 1 perc alatt összeforraljuk.

 

Téli vitaminsaláta céklával

hozzávalók 6 főre
  • 1/2 kg cékla
  • 1/2 kg répa
  • 2 citrom leve
  • 2 ek méz
  • 1 alma
  • dió
  • fahéj
elkészítés
  1. A nyers zöldségeket megtisztítjuk, és a reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük.
  2. A citromok levét kifacsarjuk (esetleg a citrom reszelt héja is mehet bele), mézzel és 2 dl vízzel elkeverjük, és evvel a salátalével öntjük le a zöldségeket.
  3. Egy almát megpucolunk, magházát eltávolítjuk, cikkekre szeljük, és kidíszítjük vele a salátát néhány dió társaságában.
  4. Kevés őrölt fahéjjal megszórjuk, hűtőben néhány óra alatt összeérleljük. Napokig eláll.

 

 

Joghurttorta céklával

 

hozzávalók 4 főre
  • 25 dkg puhára főtt, apróra reszelt cékla
  • 30 dkg natúr joghurt
  • 1 db közepes méretű narancs
  • 1 ek mazsola
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 ek zselatinpor

 

elkészítés
  1. A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, apró kockákra vágjuk.
  2. A joghurtot egy lábasba öntjük.
  3. Hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett mazsolát, a kristálycukrot, és kis lángon meglangyosítjuk.
  4. Elkeverjük benne a zselatint vigyázva, nehogy becsomósodjon.
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük a narancsot, majd az előkészített céklareszeléket.
  6. Vizezett formába simítjuk, és 2-3 óra alatt hűtőben megdermesztjük.

 

 

 

Vitaminital télre

 

hozzávalók 2 főre
  • 1 db alma
  • 1 db narancs
  • 2 db klementin
  • fél citrom
  • 1-2 db kivi
  • 1/4 zellergumó
  • fél cékla (kisebb cékla is elég)
  • 1 db sárgarépa
  • 3 ujjnyi kígyóuborka darabka
  • 1 db paradicsom

Egyéb:

  • gyümölcscentrifuga
  • cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
  • multivitamin ital (ha szükséges)
elkészítés
  1. A narancsot, a klementint, a citromot és a kivit meghámozzuk. (A citrom és narancs héját előtte le is reszelhetjük, az még kelhet sütibe, desszertbe...)
  2. Minden összetevőt megmosunk, felaprítjuk kisebb-nagyobb darabokra.
  3. A gyümölcscentrifugába dobjuk, levüket kifacsarjuk több részletben.
  4. Ha túl savanyú lenne, néhány kiskanál cukorral, édesítőszerrel, mézzel vagy multivitamin itallal édesítjük. (Esetleg banánt lehet hozzáadni a végén, és botmixerrel pürésíteni benne.)
  5. Hidegen fogyasszuk. 

 

Céklás-karalábés egytálétel

 

hozzávalók 2 főre
  • 3 kicsi cékla
  • 1 közepes karalábé
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 fehér főzőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • 1 ek szójajoghurt
  • 2 ek étkezési keményítő
  • római kömény
  • szerecsendió
elkészítés
  1. A hagymát, a karalábét és a céklát csíkokra vágjuk
  2. A hagymát és a céklát olajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a karalábét is.
  3. A sárgarépát és a fokhagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és hozzáadjuk. Megsózzuk.
  4. Megvárjuk hogy kicsi levet eresszen, ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet, de nem kell, hogy sok leve legyen, csak ne égjen le.
  5. Hozzáadjuk a fűszereket is.
  6. Amikor már minden zöldség kellően megpárolódott, megsült, a mustárt, a joghurtot és a keményítőt csomómentesen kikeverjük, és hozzáadjuk.
  7. 1-2 percet még főzzük, és kész is.

 

 

Céklás ivólé

 

hozzávalók 2 főre
  • 1 nagy cékla
  • 2 sárgarépa
  • 1 nagy alma
  • 1 nagy grapefruit / 2 narancs
elkészítés
  1. A hozzávalókat alaposan mossuk meg. A zöldségeket és a grapefruitot hámozzuk is meg, és az almával együtt vágjuk nagyobb darabokra.
  2. Gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levüket.
  3. Már ihatjuk is.

 

 

Rakott fetás saláta

 

hozzávalók 6 főre
  • 50 dkg feta
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1/2 kígyóuborka
  • kis darab cékla
  • 1 nagy sárgarépa
  • negyed zeller
  • õrölt kömény
  • apróra vágott petrezselyemlevél
  • 2 fõtt tojás
  • apróra vágott kaporlevél
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl majonéz
elkészítés
  1. A majonézt simára keverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk.
  2. 10 dkg fetát egy tál aljára reszelünk, ráreszeljük a hagymát, az uborkát (a nagyobbik reszelõn, a fetát is), majd leöntjük a majonéz negyedével.
  3. Ráreszelünk ismét 10 dkg fetát, rá a céklát, megszórjuk õrölt köménnyel, s leöntjük majonézzel.
  4. Ismét feta, rá reszelt sárgarépa, megszórjuk a petrezselyemmel, s majonézzal fedjük be.
  5. Feta, reszelt zeller, rá a reszelt tojások, a maradék majonézzel betakarjuk, megszórjuk a maradék fetával és apróra vágott kaporral meghintjük.

 

Kecskesajt sült céklával

 


hozzávalók 1 főre

  • 2-3 szelet (ujjnyi vastag) penészbevonatos kecskesajt
  • 2 közepes cékla meghámozva
  • 3-5 gerezd fokhagyma, lehetőleg héjában hagyva
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 1-2 ek balzsamecet
  • bors (citrombors)
  • kakukkfű
elkészítés
  1. A hámozott, nyers céklát felszeleteljük, vagy kisebb hasábokra is vághatjuk. Egy kisebb jénai tálba szórjuk, hozzátesszük a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk az olívaolajjal, balzsamecettel, hozzátesszük a fűszereket, majd összeforgatjuk.
  2. Előmelegített sütőben fedő alatt megsütjük, néha kivesszük és megrázogatjuk.
  3. Mikor majdnem kész a cékla, a kecskesajtszeleteket egy száraz serpenyőben mindkét oldalán lepirítjuk.
  4. Melegen, illetve langyosan tálaljuk.

 

 

Zöldbabos rakott cékla

hozzávalók 1 főre
  • 1 db cékla
  • 2 db tojás
  • 1,5 maréknyi zöldbab (én fagyasztottat használtam)
  • kb. 5 dkg (mangalica) szalonna (igazából ezt csak tippelem, mert általában egy szeletet szoktam leszelni és azt picire felkockázni)
  • 1 ek olívalolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • reszelt szerecsendió
  • kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • őrölt kömény
  • bors
  • édes-nemes pirospaprika
elkészítés
  1. A céklát a héjában feltesszük főni, mellérakhatjuk a tojásokat is. Mikor a tojások kész vannak (tehát keményre főttek), kivesszük őket a vízből, hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, felkarikázzuk őket.
  2. A céklát, miután puhára főtt, szintén hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük.
  3. Míg a cékla és a tojások főnek, megpucoljuk, és apróra vágjuk a hagymákat, szalonnát. A fagyasztott zöldbabot korábban is kiolvaszthatjuk (én mindössze leforráztam vízzel, és hagytam állni egy kicsit, majd leszűrtem).
  4. Egy serpenyőben az olívaolajon elkezdjük pirítani a felkockázott szalonnát. Mikor már picit áttetszővé válik, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesedésig pároljuk/pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a babot, fűszerezzük: bors, szerecsendió, pici kakukkfű, kömény. A sóval óvatosan, mert a szalonna is sós!
  5. Mikor már majdnem kész a bab (tehát roppanósra főtt), hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 'illatosodásig' pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, átkeverjük vele, majd levesszük a tűzről, és pihentetjük. (Nekem ekkorra hűlt le a cékla annyira, hogy égési sérülések nélkül meg tudtam fogni/hámozni/felszelni.)
  6. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és szépen beborítjuk az alját a felkarikázott céklával. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá kevés kömény is. A céklán eloszlatjuk a zöldbabot, majd arra rápakoljuk a tojáskarikákat. Só, bors.
  7. A tetejére rákanalazzuk a joghurtot, picit elegyengetjük, hogy mindenhova jusson, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával.
  8. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a joghurt meg nem szilárdul a tetején.

 

Vitaminos gyümölcslé répával

hozzávalók 1 főre
  • 8 db nagyméretű répa
  • 2-4 db alma vagy körte
  • 2-3 db szilva
  • 1/2 db friss ananász (elhagyható)
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db zsenge karalábé (elhagyható)
  • 1/2 db cékla
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 1 db naracs kifacsart leve
  • 4-6 szál petrezselyem
  • 1 marék sóska vagy saláta
  • 1-2 dl víz
elkészítés
  1. Mossuk és pucoljuk meg a gyümölcsöket és a zöldségeket.
  2. Az első 7 hozzávalót gyümölcscentrifugába tesszük, csak a levét használjuk fel.
  3. Keverjük hozzá a citrom és a narancs levét.
  4. Ha olyan gépünk van, akkor a sóska és a petrezselyem is mehet bele, de ha nem, akkor inkább tegyük egy turmixgépbe.
  5. Turmixgépben a sóskát és petrezselymet kevés vízzel pépesítjük.
  6. Ezután hozzáöntjük a többihez, és lassan kortyolgatva fogyasszuk.
  7. Ebből a mennyiségből kb 1liter levet kapunk.

 

 

Céklatócsni tzatzikivel

 

hozzávalók 2 főre

  • 1 cékla lereszelve
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 5 dkg petrezselyem apróra vágva
  • fél hagyma felkockázva
  • 4 ek graham-liszt
elkészítés
  1. Az első 11 hozzávalót összegyúrjuk, állni hagyjuk.
  2. Kevés kókuszolajat melegítünk egy serpenyőben, és a masszából lapos pogácsákat formázunk kiskanállal. Oldalanként 3-3 perc alatt kisütjük őket.
  3. A kígyóuborkát a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk.
  4. A tejföllel és a joghurttal kikeverjük az uborkát, fűszerezzük a fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval, ízlés szerint édesítővel. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  5. A tálalásnál a képen látható módon porciózzuk a tzatzikit, mellé néhány céklás tócsni kerül. Végül petrezselyemzölddel díszítjük.

 

Céklasaláta télire

 

hozzávalók 4 főre
  • 1,3 kg cékla
  • 1 l víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg só
  • késhegynyi nátrium-benzoát
elkészítés
  1. A céklát megmossuk, és héjastól puhára főzzük (kb. egy óra). Amikor megfőtt, kihűtjük.
  2. A vizet felforraljuk a cukorral, sóval, ecettel.
  3. A céklát meghámozzuk, felszeleteljük, és az előkészített üvegekbe töltjük.
  4. Minden üveg tetejére egy csipetnyi nátrium-benzoátot teszünk. A kihűlt lével feltöltjük az üvegeket, és lezárjuk.

 

 

Sült céklasaláta feta sajttal

 

hozzávalók 2 főre
  • 2,5 + 0,5 db cékla
  • fél fej jégsaláta (bármilyen zöldsaláta jó hozzá)
  • 5 dkg feta sajt
  • 2 dl tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tk barna cukor
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek olívaolaj
  • pár csepp citromlé

lkészítés

  1. A 2 egész és a fél darab kisebb céklát alufóliába csomagolva előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpuhul.
  2. A fél nyers céklát megpucoljuk, és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük. A saláta leveleit megmossuk, és darabokra tépkedjük, a feta sajtot felkockázzuk.
  3. A salátaöntethez a tejfölt kikeverjük az olívaolajjal, a mustárral, a barna cukorral, majd sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével tesszük pikánssá. Végül hozzákeverjük a reszelt céklát.
  4. A megsült céklákat gumikesztyűben gyorsan megpucoljuk és felkockázzuk. A salátalevelekhez adjuk a fetát és a kockázott céklát, majd az öntettel leöntve tálaljuk.

 

 

 

Céklás krumplipüré

 

hozzávalók 4 főre
  • 1 kg krumpli
  • 2 lilahagyma karikára vágva
  • 400 g főtt cékla apróra vágva vagy reszelve
  • 200 g bacon , felkockázva
elkészítés
  1. A krumplit feltesszük főni.
  2. Körben zsírjára sütjük a bacont, a kisült zsírban pedig üvegesre sütjük a hagymát. Ha ez kész, hozzákeverjük a céklát is. Átforgatjuk.
  3. A krumplit leszűrjük, áttörjük. Ha nagyon száraz lenne, lazítsuk egy pici vízzel, legjobb ha a főzővízből egy csészényit megőrzünk erre a célra. Hozzákeverjük a céklás hagymát. Melegen tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

csodatévő természeti kincseink Egyszerű finom ételek éltető energia