Receptvariációk céklára
Céklasaláta
hozzávalók 4 főre
- 5-6 db közepes nagyságú cékla
- 2 tk köménymag
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- víz
- 2 dl balzsamecet
elkészítés
- A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
- Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
- A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.
Céklakrémleves
hozzávalók 4 főre
- 2 közepes vagy 1 nagy cékla (kb. 30 dkg)
- 2 salottahagyma
- 2 + 1 ek olívaolaj
- 1,2 l alaplé
- 1 dl joghurt
- 1 dl tejszín
elkészítés
- A céklá(k)ra 1 ek olívaolajat löttyintünk, és alufóliába bugyoláljuk. 1 órán keresztül sütjük a sütőben.
- A kissé kihűlt céklát meghámozzuk, és apróra kockázzuk, csakúgy, mint a hagymát.
- 2 ek olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd a céklát is hozzáadjuk, s addig pároljuk, míg megpuhul.
- Botturmix-szal pürésítsük a zöldségeket, s fokozatosan felengedjük az alaplével.
- Újra felforraljuk, majd a joghurttal és tej
Nyers tormás céklasaláta
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- A tormát és a céklákat hámozzuk meg.
- Mindkettőt sajtreszelőn reszeljük le.
- Tegyük egy mélyebb tálba.
- 3 dl vízből 2 csapott evőkanál cukorból, fél kiskanál sóból és kb. 3 evőkanál ecetből elkészítjük a saláta levét. Ráöntjük a salátára, beleszórjuk az őrölt köményt és jól összekeverjük.
- Hűtőszekrényben egy pár óra alatt összeérnek az ízek.
Céklasaláta
hozzávalók 4 főre
- 1 kg cékla
- 6 ek 8%-os ecet
- 1 csapott ek só
- 4 ek cukor
- 1 tk őrölt köménymag
- 2 tk ecetes torma
- 1/2 l víz
elkészítés
- A céklát alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Ez a céklától függően eltarthat 1 órát is. Akkor jó, ha egy hústűt viszonylag könnyen bele tudunk szúrni.
- Amíg hűl, elkészítjük a levet: fél l vízben elkeverjük az összes hozzávalót. Az arányokon persze lehet változtatni.
- A céklát még langyosan meghámozzuk, felkarikázzuk, és beletesszük a lébe.
- Min. 1-2 órára félretesszük (de még jobb mondjuk fél napra), hogy a cékla kellőképpen megízesedjen.
Ferenczi-féle céklalé
hozzávalók 1 főre
- 7,5 dl 100%-os natúr céklalé
- 2,5 dl minőségi, száraz vörösbor
- egy citrom leve
elkészítés
- A hozzávalókat összeöntjük.
- Jól összekeverjük.
Cékla-alma-szálzeller saláta
hozzávalók 3 főre
- 3 szem cékla (~200 g)
- 1 szem alma (~150 g)
- 3 szál szálzeller (~150 g)
- 10 dkg joghurt
- 1,5 ek majonéz
- 1 tk cukor
- pár csepp citromlé
- csipet só
elkészítés
- Alaposan megmossuk a céklákat, és egyesével alufóliába csomagolva 30 percig sütjük sütőben. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk őket.
- Az almát is meghámozzuk, s mindhárom hozzávalót 1 cm-es kockákra vágjuk.
- A joghurtból, majonézből, cukorból, sóból és citromléből elkészítjük az öntetet, s jól elkeverjük a zöldség-gyümölcs résszel.
Nyers céklasaláta
hozzávalók 1 főre
- 1 közepes fej cékla
- kevés tengeri (káliummentes) só
- 1 tk folyós házi (akác) méz
- balzsam vagy almaecet
- kevés hidegen sajtolt olaj
elkészítés
- Káposzta vagy tökreszelőn legyaluljuk a megmosott, meghámozott, nyers céklát.
- Hozzáadjuk a saláta összetevőit, elkeverjük.
- Azonnal fogyasztható. Frissen, kissé ropogósan a legkellemesebb.
Sárgarépás-céklás saláta
hozzávalók 2 főre
- 3 dundi répa
- 1 nagy cékla
- 3 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk római kömény
- 1 kk pirospaprika
- só
- bors
elkészítés
- Répákat meghámozzuk, hosszában négybe vágjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Annyi enyhén sós vízben, ami éppen ellepi, roppanósra főzzük. Esetleg adhatunk a főzőléhez pici barna cukrot.
- A céklát megfőzzük, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
- Serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zúzott v. apróra vágott fokhagymát, a köményt, és kicsit megpirítjuk. (A hagyma ne égjen meg, mert keserű lesz!)
- Hozzáöntjük a főzött répát, céklát. Megszórjuk pirospaprikával, sóval-borssal ízesítjuk, kicsit összeforrósítjuk.
Cékla salátának vagy télire
hozzávalók 10 főre
- 3 kg cékla
- 2 szál torma (el is hagyható)
- 3 dl 10%-os ecet
- 20 dkg cukor
- 2 ek só
- 1 kk köménymag
- üvegenként késhegynyi tartósítószer
elkészítés
- A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
- Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
- Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
- Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.
Céklás torta
hozzávalók 6 főre
Tésztához:
- 35-40 dkg főtt cékla (sütőben, fóliában sütöttem meg)
- 3 dl napraforgóolaj
- 5 tojás
- 28 dkg liszt
- 3 csapott tk sütőpor
- 10 dkg kakaópor
- 38 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Formához:
- vaj
- liszt
Krémhez:
- 1 tojás
- 2-3 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 1-2 kocka keserű csoki
- 5-6 dkg margarin
Tetejére:
- 10 dkg keserű csoki
- cukorgyöngy
elkészítés
- A megfőtt, feldarabolt céklát összeturmixoljuk az olajjal és egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
- Keverőtálba öntjük a lisztet, a sütőport, a kétféle cukrot, és a 10 dkg kakaóport és hozzáadjuk a céklás keveréket.
- Simára dolgozzuk, majd a kivajazott-lisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőben, 40-50 percig sütjük.
- A késztortát 10 percig pihentetjük a formában. Majd rácsra borítva teljesen kihűtjük, és félbevágjuk.
- A krémhez a margarin kivételével az összes hozzávalót addig melegítjük, amíg a cukor és a csoki fel nem olvad. Megvárjuk, míg egy kicsit hűl, és belekeverjük a margarint. Géppel jól elkeverjük és megtöltjük vele a tortát. Rátesszük a tetejét és az olvasztott csokival bevonjuk.
- Megszórhatjuk színes cukrokkal díszítésként.
Majonézes céklasaláta - Almával és lilahagymával
hozzávalók 4 főre
- 5 db cékla
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 alma
- 15 szem mandula
- 1 dl majonéz
- 1 dl joghurt
- 1 dl tejföl
- só
- őrölt bors
- 1 mk cukor
- pár csepp citromlé
elkészítés
- A céklát alufóliába csomagoljuk, majd sütőben megsütjük 180 fokon, 1-1,5 óráig a zöldség nagyságától függően.
- Egy szép üvegtálba kockázzuk a kihűlt, megpucolt céklát, az almát és a nagyon apróra vágott lilahagymát.
- Elkészítjük az öntetet, a majonézt házilag, és összeforgatjuk a zöldségekkel.
- Pár órára hűtőbe tesszük, közvetlen tálalás előtt még ízesíthetjük, tetejét pirított mandulával megszórjuk.
Vitaminsaláta mézzel
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- A káposztát összevágjuk apróra, belerakjuk egy tálba.
- Meghámozzuk az almát és a nyers céklát, amit nagylyukú sajtreszelőn ráreszelünk a káposztára.
- Néhány szem diót durvára vágunk, azt is a káposztához adjuk.
- Megszórjuk szezámmaggal.
- Majd kevés mézzel jól összekavarjuk.
- Legalább 2 órát állni hagyjuk, és fogyasztható.
Céklás párolt vöröskáposzta
hozzávalók 4 főre
- 1 fél fej vöröskáposzta
- 2 db cékla
- 1 db zöldalma
- 1 lilahagyma
- 5 dkg vaj
- 3 ek vörösborecet
- 1 ek méz
- 1 rúd fahéj
elkészítés
- A káposztát negyedeljük, majd kivágjuk a torzsát, és vékony csíkokra vágjuk.
- Az almát és a céklákat megpucoljuk, durvára reszeljük.
- A hagymát vékony csíkokra szeleteljük.
- Egy nagy edénybe tesszük a feldolgozott zöldségeket, majd hozzáadjuk a vajat, az ecetet, a fahéjat és a mézet.
- Fedő alatt pároljuk.
- Tálalás előtt kivesszük a fahéjrudacskát.
Céklasaláta - almával, répával
hozzávalók 6 főre
- 4 db közepes cékla
- 2 db sárgarépa
- 4 főtt tojás
- 2-3 db alma
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma, ízlés szerint
- 1 nagy tejföl (450 g)
- majonéz
- 1 tk mustár
- só
- bors
- cukor
elkészítés
- A céklát héjában megfőzzük, miután kész, hideg vízzel leöntjük, így a héja könnyen lejön. Miután kihűlt, lereszeljük.
- Megfőzzük a tojást, és lereszeljük.
- Ugyanezt tesszük az almával, a hagymával, a fokhagymával és a répával, azonban ezeket nyersen hagyjuk.
- Elkészítjük a mártást: A tejfölhöz maximum fele mennyiségű majonézt teszünk.
- Egy kanál olívaolajat teszünk hozzá,
- Majd 1 teáskanál mustárt és pár csepp citromlevet
- Só és bors mehet hozzá bővebben, azonban a cukorral csínján bánjunk.
- Összekeverjök a reszelt alapanyagokat és a mártást.
- Lehűtjük, és kis idő múlva tálalható.
Ciklámen tojásos galuska jégsalátán
hozzávalók 4 főre
Galuskához:
- 330 g rétesliszt
- 3 tojás
- 1 mk só
- 3,6 dl tej
Ciklámen színéhez:
- kb. 2 dl céklalé
Pirításhoz:
- 1 ek olaj
- 3 tojás
Tálaláshoz:
- ecetes jégsaláta
elkészítés
- Felteszek egy lábas vizet forrni, egy evőkanálnyi sóval és egy evőkanálnyi olajjal.
- A galuska hozzávalóit jól összedolgozom, hogy homogén tésztát kapjak.
- A forró, lobogó vízbe szaggatom a tészta mennyiségének a felét.
- Újraforrás után fél perccel, egy szűrőkanál segtségével hideg vízbe szedem a galuskákat. Majd leszűröm róla vízet és egy tálba teszem. Kiszaggatom a maradék tésztát is és a fentiek szerint leszűröm azt is.
- Céklalevet öntök rá. Összekeverem, hogy mindenhol megszínezze, majd alaposan leszűröm.
- Egy evőkanálnyi olajon kissé megpirítom a galuskát, majd hozzáöntöm a villával felvert tojásokat. Kevergetve készre sütöm.
- Ecetes jégsalátát készítek mellé. A tálaláshoz néhány darab levelet egészben hagyok és lecsepegtetek. Ezekbe a ropogós jégsalátakelyhekbe adagolom a galuskát.
Joghurtos céklasaláta tormával
hozzávalók 1 főre
- 1 db cékla
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 tojás (keményre főzve)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár natúr joghurt
- pár csepp extra szűz olívaolaj
- só
- bors
- reszelt torma (én most nem tettem bele)
elkészítés
- A céklát alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük (egy hegyes késsel tudjuk ellenőrizni, mikor van kész).
- Időközben a répát és a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, a tojást keményre főzzük, szintén lereszeljük, majd ezekre ráöntjük a joghurtot, alaposan összekeverjük.
- A kész céklát óvatosan kibontjuk az alufóliából (vigyázat, meg ne égessük magunkat!), majd villát szúrunk bele, és késsel meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és picit hűlni hagyjuk.
- A céklakockákat hozzákeverjük a joghurtos-répás-tojásos egyveleghez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pár csepp olívaolajjal, valamint tormával ízesíthetjük (nekem most nem volt otthon tormám, de az olívaolaj kihagyhatatlan! Szerintem :).)
- A kész salátát érdemes korábban elkészíteni, és hűtőbe dugni pár órára, hogy az ízek összeérjenek.
Céklás szendvicskrém
hozzávalók 4 főre
- 15 dkg natúr vajkrém
- 15 dkg reszelt nyers cékla
- 1db kis fej vöröshagyma reszelve
- ízlés szerint só
- őrölt kömény
elkészítés
- A nyers céklát lereszeljük, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, sót, a köményt, és végül a natúr vajkrémet.
- Jól kikeverjük, és kész.
Céklás burgonyasaláta
hozzávalók 4 főre
- 30 dkg cékla
- 30 dkg kifli-krumpli vagy hagyományos
- 1 kis fej lilahagyma
- 1,5 dl tartármártás
- só
- bors
elkészítés
- A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük.
- Ha kész, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
- A hagymát is megpucoljuk, és ezt is felkarikázzuk.
- Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Behűtve, kicsit pihentetve a legfinomabb.
Céklás salátaöntet
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- Összekeverjük a majonézt, a tejfölt és a fűszereket, a borsot frissen őröljük bele.
- A céklát és az almát meghámozzuk, nyersen lereszeljük, az újhagymát nagyon finomra vágjuk.
- Összekeverjük a hozzávalókat.
- Behűtve kínáljuk.
Almás-hagymás céklasaláta télire
hozzávalók 8 főre
1 l vízhez:
- 3 dl 10 %-os ecet
- 60 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 kk szalicil
Fűszerek üvegenként:
- 5-6 szem bors
- babérlevél
- pár szem köménymag
elkészítés
- A céklát átválogatjuk, alaposan megmossuk, és sós vízben puhára főzzük.
- A főzőlevet a megfőtt cékláról leöntjük, a céklát kihűtjük, megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd uborkagyalun legyaluljuk, vagy egyenlő vastagságú karikára vágjuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikára vágjuk, és villa segítségével szétrázzuk.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és citromlével savanyított vízbe tesszük. (Így megakadályozzuk az alma megbarnulását.)
- A céklát összekeverjük az almával, a hagymával, és 720 ml-es üvegekbe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 üveg lesz.
- Közben elkészítjük a felöntőlevet: A szükséges mennyiségű vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot és a kávéskanál szalicilt.
- A cékla tetejére borsot, köménymagot, babérlevelet teszünk, és forrón ráöntjük a levet.
- Az üvegeket lezárjuk,és 5 percre fejre állítjuk.
Szivárvány-rizs
hozzávalók 2 főre
- 150 g rizs
- 2 ek kukorica (konzerv)
- 1 kis gumó főtt cékla
- 1 paradicsom
- 1/2 cukkini
- 1 répa
- só
- bors
- extra szűz olívaolaj
elkészítés
- A rizst feltesszük főni, megsózzuk, puhára főzzük.
- A kukoricát leöblítjük.
- A céklát meghámozzuk, apróra szeleteljük (vagy reszeljük).
- A paradicsomot kicsumázzuk, forró vízben egyet rottyantunk rajta (amíg a héja picit el nem válik), majd hideg vízbe tesszük. Lehúzzuk a héját, negyedeljük, a magokat a lével együtt kivájjuk, a húsát apróra szeleteljük.
- A cukkinit lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, 5 percig kis lángon dinszteljük (víz nélkül).
- A répát meghámozzuk, lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, kb. 5-8 percig kis lángon dinszteljük (víz nélkül).
- A főtt rizst 5 részre osztjuk, összekeverjük külön-külön a zöldségekkel, tányérra kanállal helyezzük.
- 1 kanál olívaolajat öntünk rá, tálaljuk.
Titokzatos spagetti spenóttal
hozzávalók 4 főre
- 25 dkg friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- 25 dkg spagetti tészta
- 2 fej cékla
elkészítés
- A tésztafőző vizet feltesszük főni a 2 fej megpucolt céklával és kevés sóval.
- A forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát és "fogkeményre" főzzük.
- Serpenyőben 2-3 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk a vékonyra karikázott fokhagymát.
- A fokhagymára tesszük a spenótot és lassú tűzön fonnyasztjuk pár percig.
- Sajttal megszórva tálaljuk.
Csirke piros zöldségekkel
hozzávalók 4 főre
- 70 dkg csirkemell
- 1 db cékla
- 4 db répa
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 3 ek ketchup (vagy paradicsompüré)
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 1 kk ételízestítő (aki nem szereti, használhat helyette bioboltban kapható ételízesítőt is)
- gyömbér
- só
elkészítés
- A csirkemellet kockára vágjuk.
- A hagymát is felaprítjuk.
- Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és a zúzott fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele delikátot, egy kevés gyömbérrel megszórjuk.
- A zöldségeket julienre vagy legalábbis vékony csíkokra vágjuk (legjobb, ha ehhez van egy jó szeletelőnk).
- A húshoz adjuk a zöldségeket, majd a ketchupot (vagy paradicsompürét).
- Szükség szerint öntsünk hozzá 0,5-1 dl vizet.
- Fedő alatt puhára pároljuk, majd a legvégén rászórjuk az étkezési keményítőt, és 1 perc alatt összeforraljuk.
Téli vitaminsaláta céklával
hozzávalók 6 főre
elkészítés
- A nyers zöldségeket megtisztítjuk, és a reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük.
- A citromok levét kifacsarjuk (esetleg a citrom reszelt héja is mehet bele), mézzel és 2 dl vízzel elkeverjük, és evvel a salátalével öntjük le a zöldségeket.
- Egy almát megpucolunk, magházát eltávolítjuk, cikkekre szeljük, és kidíszítjük vele a salátát néhány dió társaságában.
- Kevés őrölt fahéjjal megszórjuk, hűtőben néhány óra alatt összeérleljük. Napokig eláll.
Joghurttorta céklával
hozzávalók 4 főre
- 25 dkg puhára főtt, apróra reszelt cékla
- 30 dkg natúr joghurt
- 1 db közepes méretű narancs
- 1 ek mazsola
- 3 ek kristálycukor
- 2 ek zselatinpor
elkészítés
- A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, apró kockákra vágjuk.
- A joghurtot egy lábasba öntjük.
- Hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett mazsolát, a kristálycukrot, és kis lángon meglangyosítjuk.
- Elkeverjük benne a zselatint vigyázva, nehogy becsomósodjon.
- A tűzről levéve hozzákeverjük a narancsot, majd az előkészített céklareszeléket.
- Vizezett formába simítjuk, és 2-3 óra alatt hűtőben megdermesztjük.
Vitaminital télre
hozzávalók 2 főre
- 1 db alma
- 1 db narancs
- 2 db klementin
- fél citrom
- 1-2 db kivi
- 1/4 zellergumó
- fél cékla (kisebb cékla is elég)
- 1 db sárgarépa
- 3 ujjnyi kígyóuborka darabka
- 1 db paradicsom
Egyéb:
- gyümölcscentrifuga
- cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
- multivitamin ital (ha szükséges)
elkészítés
- A narancsot, a klementint, a citromot és a kivit meghámozzuk. (A citrom és narancs héját előtte le is reszelhetjük, az még kelhet sütibe, desszertbe...)
- Minden összetevőt megmosunk, felaprítjuk kisebb-nagyobb darabokra.
- A gyümölcscentrifugába dobjuk, levüket kifacsarjuk több részletben.
- Ha túl savanyú lenne, néhány kiskanál cukorral, édesítőszerrel, mézzel vagy multivitamin itallal édesítjük. (Esetleg banánt lehet hozzáadni a végén, és botmixerrel pürésíteni benne.)
- Hidegen fogyasszuk.
Céklás-karalábés egytálétel
hozzávalók 2 főre
- 3 kicsi cékla
- 1 közepes karalábé
- 1 közepes sárgarépa
- 1 fehér főzőhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk mustár
- 1 ek szójajoghurt
- 2 ek étkezési keményítő
- római kömény
- szerecsendió
elkészítés
- A hagymát, a karalábét és a céklát csíkokra vágjuk
- A hagymát és a céklát olajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a karalábét is.
- A sárgarépát és a fokhagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és hozzáadjuk. Megsózzuk.
- Megvárjuk hogy kicsi levet eresszen, ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet, de nem kell, hogy sok leve legyen, csak ne égjen le.
- Hozzáadjuk a fűszereket is.
- Amikor már minden zöldség kellően megpárolódott, megsült, a mustárt, a joghurtot és a keményítőt csomómentesen kikeverjük, és hozzáadjuk.
- 1-2 percet még főzzük, és kész is.
Céklás ivólé
hozzávalók 2 főre
elkészítés
- A hozzávalókat alaposan mossuk meg. A zöldségeket és a grapefruitot hámozzuk is meg, és az almával együtt vágjuk nagyobb darabokra.
- Gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levüket.
- Már ihatjuk is.
Rakott fetás saláta
hozzávalók 6 főre
- 50 dkg feta
- 1 kis vöröshagyma
- 1/2 kígyóuborka
- kis darab cékla
- 1 nagy sárgarépa
- negyed zeller
- õrölt kömény
- apróra vágott petrezselyemlevél
- 2 fõtt tojás
- apróra vágott kaporlevél
- 2 dl joghurt
- 2 dl majonéz
elkészítés
- A majonézt simára keverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk.
- 10 dkg fetát egy tál aljára reszelünk, ráreszeljük a hagymát, az uborkát (a nagyobbik reszelõn, a fetát is), majd leöntjük a majonéz negyedével.
- Ráreszelünk ismét 10 dkg fetát, rá a céklát, megszórjuk õrölt köménnyel, s leöntjük majonézzel.
- Ismét feta, rá reszelt sárgarépa, megszórjuk a petrezselyemmel, s majonézzal fedjük be.
- Feta, reszelt zeller, rá a reszelt tojások, a maradék majonézzel betakarjuk, megszórjuk a maradék fetával és apróra vágott kaporral meghintjük.
Kecskesajt sült céklával
hozzávalók 1 főre
- 2-3 szelet (ujjnyi vastag) penészbevonatos kecskesajt
- 2 közepes cékla meghámozva
- 3-5 gerezd fokhagyma, lehetőleg héjában hagyva
- 1-2 ek olívaolaj
- 1-2 ek balzsamecet
- só
- bors (citrombors)
- kakukkfű
elkészítés
- A hámozott, nyers céklát felszeleteljük, vagy kisebb hasábokra is vághatjuk. Egy kisebb jénai tálba szórjuk, hozzátesszük a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk az olívaolajjal, balzsamecettel, hozzátesszük a fűszereket, majd összeforgatjuk.
- Előmelegített sütőben fedő alatt megsütjük, néha kivesszük és megrázogatjuk.
- Mikor majdnem kész a cékla, a kecskesajtszeleteket egy száraz serpenyőben mindkét oldalán lepirítjuk.
- Melegen, illetve langyosan tálaljuk.
Zöldbabos rakott cékla
hozzávalók 1 főre
- 1 db cékla
- 2 db tojás
- 1,5 maréknyi zöldbab (én fagyasztottat használtam)
- kb. 5 dkg (mangalica) szalonna (igazából ezt csak tippelem, mert általában egy szeletet szoktam leszelni és azt picire felkockázni)
- 1 ek olívalolaj
- fél fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár natúr joghurt
- reszelt szerecsendió
- kakukkfű
- petrezselyemzöld
- őrölt kömény
- só
- bors
- édes-nemes pirospaprika
elkészítés
- A céklát a héjában feltesszük főni, mellérakhatjuk a tojásokat is. Mikor a tojások kész vannak (tehát keményre főttek), kivesszük őket a vízből, hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, felkarikázzuk őket.
- A céklát, miután puhára főtt, szintén hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük.
- Míg a cékla és a tojások főnek, megpucoljuk, és apróra vágjuk a hagymákat, szalonnát. A fagyasztott zöldbabot korábban is kiolvaszthatjuk (én mindössze leforráztam vízzel, és hagytam állni egy kicsit, majd leszűrtem).
- Egy serpenyőben az olívaolajon elkezdjük pirítani a felkockázott szalonnát. Mikor már picit áttetszővé válik, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesedésig pároljuk/pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a babot, fűszerezzük: bors, szerecsendió, pici kakukkfű, kömény. A sóval óvatosan, mert a szalonna is sós!
- Mikor már majdnem kész a bab (tehát roppanósra főtt), hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 'illatosodásig' pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, átkeverjük vele, majd levesszük a tűzről, és pihentetjük. (Nekem ekkorra hűlt le a cékla annyira, hogy égési sérülések nélkül meg tudtam fogni/hámozni/felszelni.)
- Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és szépen beborítjuk az alját a felkarikázott céklával. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá kevés kömény is. A céklán eloszlatjuk a zöldbabot, majd arra rápakoljuk a tojáskarikákat. Só, bors.
- A tetejére rákanalazzuk a joghurtot, picit elegyengetjük, hogy mindenhova jusson, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a joghurt meg nem szilárdul a tetején.
Vitaminos gyümölcslé répával
hozzávalók 1 főre
- 8 db nagyméretű répa
- 2-4 db alma vagy körte
- 2-3 db szilva
- 1/2 db friss ananász (elhagyható)
- 1 db kígyóuborka
- 1 db zsenge karalábé (elhagyható)
- 1/2 db cékla
- 1 db citrom kifacsart leve
- 1 db naracs kifacsart leve
- 4-6 szál petrezselyem
- 1 marék sóska vagy saláta
- 1-2 dl víz
elkészítés
- Mossuk és pucoljuk meg a gyümölcsöket és a zöldségeket.
- Az első 7 hozzávalót gyümölcscentrifugába tesszük, csak a levét használjuk fel.
- Keverjük hozzá a citrom és a narancs levét.
- Ha olyan gépünk van, akkor a sóska és a petrezselyem is mehet bele, de ha nem, akkor inkább tegyük egy turmixgépbe.
- Turmixgépben a sóskát és petrezselymet kevés vízzel pépesítjük.
- Ezután hozzáöntjük a többihez, és lassan kortyolgatva fogyasszuk.
- Ebből a mennyiségből kb 1liter levet kapunk.
Céklatócsni tzatzikivel
hozzávalók 2 főre
- 1 cékla lereszelve
- 1 sárgarépa lereszelve
- 5 dkg petrezselyem apróra vágva
- fél hagyma felkockázva
- 4 ek graham-liszt
elkészítés
- Az első 11 hozzávalót összegyúrjuk, állni hagyjuk.
- Kevés kókuszolajat melegítünk egy serpenyőben, és a masszából lapos pogácsákat formázunk kiskanállal. Oldalanként 3-3 perc alatt kisütjük őket.
- A kígyóuborkát a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk.
- A tejföllel és a joghurttal kikeverjük az uborkát, fűszerezzük a fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval, ízlés szerint édesítővel. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- A tálalásnál a képen látható módon porciózzuk a tzatzikit, mellé néhány céklás tócsni kerül. Végül petrezselyemzölddel díszítjük.
Céklasaláta télire
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- A céklát megmossuk, és héjastól puhára főzzük (kb. egy óra). Amikor megfőtt, kihűtjük.
- A vizet felforraljuk a cukorral, sóval, ecettel.
- A céklát meghámozzuk, felszeleteljük, és az előkészített üvegekbe töltjük.
- Minden üveg tetejére egy csipetnyi nátrium-benzoátot teszünk. A kihűlt lével feltöltjük az üvegeket, és lezárjuk.
Sült céklasaláta feta sajttal
hozzávalók 2 főre
- 2,5 + 0,5 db cékla
- fél fej jégsaláta (bármilyen zöldsaláta jó hozzá)
- 5 dkg feta sajt
- 2 dl tejföl
- só, frissen őrölt bors
- 1 tk barna cukor
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek olívaolaj
- pár csepp citromlé
lkészítés
- A 2 egész és a fél darab kisebb céklát alufóliába csomagolva előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpuhul.
- A fél nyers céklát megpucoljuk, és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük. A saláta leveleit megmossuk, és darabokra tépkedjük, a feta sajtot felkockázzuk.
- A salátaöntethez a tejfölt kikeverjük az olívaolajjal, a mustárral, a barna cukorral, majd sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével tesszük pikánssá. Végül hozzákeverjük a reszelt céklát.
- A megsült céklákat gumikesztyűben gyorsan megpucoljuk és felkockázzuk. A salátalevelekhez adjuk a fetát és a kockázott céklát, majd az öntettel leöntve tálaljuk.
Céklás krumplipüré
hozzávalók 4 főre
- 1 kg krumpli
- 2 lilahagyma karikára vágva
- 400 g főtt cékla apróra vágva vagy reszelve
- 200 g bacon , felkockázva
elkészítés
- A krumplit feltesszük főni.
- Körben zsírjára sütjük a bacont, a kisült zsírban pedig üvegesre sütjük a hagymát. Ha ez kész, hozzákeverjük a céklát is. Átforgatjuk.
- A krumplit leszűrjük, áttörjük. Ha nagyon száraz lenne, lazítsuk egy pici vízzel, legjobb ha a főzővízből egy csészényit megőrzünk erre a célra. Hozzákeverjük a céklás hagymát. Melegen tálaljuk.