2012. aug 06.

Tradocionális thai masszázs

írta: Élet - GyIK
Tradocionális thai masszázs

 

A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat megdolgozása az elsődleges cél, hanem a test energiáinak aktivizálása, ritmikus akupresszúrás nyomásokkal végig a test energiavonalai mentén.
Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik, viszont ha elzáródik az energiaáramlás, zavara hosszabb távon különböző betegségek okozója is lehet.

 Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van, a másfél órás masszázs során minden testrészen végigmegy a masszőr. Nyújtó gyakorlatokat is tartalmaz, bár nem az izmokra hat. A masszőrök nemcsak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroznak.

 Az energiablokkok felszabadítása által helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik ez által az immunrendszer, megszabadít a feszültségtől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat.

 A masszírozást a földön végzik. Ennek az a filozófiai oka, hogy a masszőrnek és a paciensnek egy szinten kell lennie. De nagyon praktikus is, mert megkönnyíti a masszírozást, a masszőr az erőkifejtéshez nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és technikai elemeket használ. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárhol elvégezhető. A sokoldalú kezelés ideje másfél órás teljes testet átmasszírozó a testi és lelki egyensúlyt visszaállító gyógyító foglalkozás.
Thai masszázs gyógyító hatása messze felülmúlja a konvencionális nyugati orvosi terápiákat néhány területen, mint például az asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni helyreállás, végtagok mozgékonyságának helyreállítása agyvérzés után, hogy néhányat említsek.

 

 A thai masszázs a test egészében futó tíz fő láthatatlan energiavonal elméletén alapszik.

 
 
 
A joga filozófia szerint az életenergiát, a belélegzett levegővel és az elfogyasztott étellel vesszük magunkhoz. Ezt az éltető energiát az energiacsatornák szállítják szerte a szervezetben. A vezetékekből a thai masszázsban tizet használunk, melyeken különösen fontos akupresszúrás pontok vannak. Ezeknek, a vonalaknak és pontoknak a masszírozásával képesek vagyunk kezelni jó néhány betegséget, és csökkenteni a fájdalmakat. A tíz fő energiavezeték elég ahhoz, hogy egy praktikus kezelést adjunk az egész test, és a belső szervek számára. Ha az energiaáramlás zavart, az energia nem tud megfelelően szétterjedni a testben, ami előbb-utóbb rendellenességekhez, betegséghez vezet. Az energiavonalak masszírozása áttöri a blokkokat, stimulálja annak szabad áramlását, és segít az általános jóllét visszaállításában. Az energiavezetékek ugyanazok, mint a kínai rendszerben meridiánnak nevezett energiavezetékek.
Több ezer energiavezeték hálózza be az embert, s ebből választanak ki az erre érzékenyek néhány fontosnak ítélt vonalat, s rögzítik azt gyógyító
rendszerükben. A kiválasztott vezetékek nem mindig fedik egymást a különböző rendszerekben. Vannak átfedések és eltérések. Úgy tűnik, mindegyik rendszer működik, s mindnek megvan a maga specialitása, s legjobb hatásterülete.
A nyugati masszázsstílusokhoz képet a tradicionális thai masszázsban elsődlegesen nem a fizikai testtel dolgozunk, hanem az energiatesttel. Az izmok gyúrása, mely a nyugati masszázs jellemzője, nincs meg a thai masszázsban. Ehelyett energiapontokat nyomunk, és energiavonalakon megyünk végig, nyomkodással. Másrészt sok nyújtó gyakorlatot végzünk a kliensen, melyeket úgyis hívhatunk, hogy "alkalmazott hatha joga", vagyis "alkalmazott fizikai joga". Ezért úgy is szoktuk nevezni a thai masszázst, hogy "thai joga masszázs", hiszen az energiamunka és a jógaszerű nyújtások, oldások kombinációjáról van szó. Van, aki a "lusták jógájának" is nevezi, hiszen a páciens csak fekszik, míg a masszőr "megjógáztatja". A nyújtó-feszítőfogások valamennyi ízületet és izomcsoportot "átdolgozzák", megszüntetik az ízületekben lévő energia-blokkokat. A vér és nyirokkeringést serkentő masszázs eredménye, a koncentráció és a teljesítőképesség javulása, a stressz-oldás, és az izomsejtek gyorsabb regenerációja.
 
Hatóterületei: Az izmok, az izületek, a kötőszövet, a vegetatív idegrendszer, a belső szervek, a vérkeringés, az energia vonalak és az energia pontok.

Hatásai: relaxáló, nyugtató, pihentető, kikapcsoló, ellazító, feszültség- és fájdalomcsökkentő, egészségmegőrző, pszichoszomatikus terápiás.

Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.
Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van.

Thai masszás a teljes emberre hatással van mély anatómiai és fiziológiai szinten.

 

Általánosságba véve, a Thai masszás a következő test rendszereket aktiválja:
  

  • A csontváz és izomrendszerünket helyváltoztatáshoz.
  • Az emésztő, légzési, nyirok valamint az ürülék eltávolítási és energia rendszereinket.
  • Az ideg, kiválasztó, endokrin és nemző rendszereinket koordinációhoz, szabályozáshoz és új élethez.
  • Thai masszás lecsendesíti a testet és az elmét. A hintázó mozgás utánozza a koponyai ritmust, ami visszhangzik minden izületben és a gerincben. A test kinyújtódik az összehúzódási sémáiból, a test hajlékonysága megnövekszik.
  • Thai masszás hatással van a perifériás idegrendszerre. Ez a rendszer tartalmazza az érzékelési és mozgató idegeket, koponya és gerinc idegeket.
  • A gerinc idegek a gerincagy kibővítései, amik, megkülönbözteti a formákat, és reagálnak enyhe érintésre, fájdalomra és hőmérsékletre. A masszás ideje alatt az érintés, gyógyító jeleket küld, ebbe a komplex rendszerbe, kiegyensúlyozva azt.

Szólj hozzá

egészséges életmód éltető energia