2012. júl 13.

Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 8.

írta: Élet - GyIK
Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 8.

Hogyan érjük el, hogy könnyen megkapjuk másoktól, amit akarunk?

A szerencse és pénz vonzásának legfontosabb eleme az emberek szeretete. Ezt azért hangsúlyozom, mert anélkül, hogy először a többiek között elvegyülni vágyás egyszerű érzéséhez ne jutnánk el, nehezen lennénk képesek ennek az emóciónak kellő szintű átéléséhez.

Nem lehetsz sikeres, nem fogod tudni a pénzt és a szerencsét vonzani, ha előbb nem nyered el embertársaid elismerését és nem tudsz hatást gyakorolni rájuk.

A gyárban sem lehet előre jutni, ha az ember nem tud bánni kollégáival. Bármilyenek lehetnek is képességeink, nem tudjuk kézbe venni a vezetést, nem tudjuk megtalálni tehetségünk használatának módját a megfelelő gyakorisággal. Legyen szó rikkancsról vagy bank-vezérigazgatóról, az , aki magát előtérbe tudja helyezni, szinte mindent elér, amit kíván.

Aki kötődni tud, elbukhat, de új alkalmak adódnak mégis számára. A Biblia parancsa a felebarátunk szeretete és ez a szeretet a valóságban lehetetlen, ha nem vegyülünk közéjük szabadon, ha nem tanuljuk meg bensőségesen megismerni őket.

De ez nem csak hit kérdése - szükség van hatékonyságra, lelki egyensúlyra, határozott és nyílt természetre is. A mi saját emberi természetünk kívánja meg, hogy a szeretet - mely mindegyikünkben ott rejtőzik - kifejeződjék, kitartó és figyelmes kapcsolatokban, hétköznapi tettekben. A befelé forduló ember gondolataiban rejtve maradnak, tettekben nem nyilvánul meg.

Ahhoz, hogy minden területen hatékonyan tevékenykedhessünk, gyakori és megfelelő együttműködésre kell buzdítani a két nem tagjait, mert ha nem, akkor szenvedünk és saját munkánkat tesszük tönkre.

Környezetünk gyanakszik, ha nem érez minket

Embertársaid gyanakodni fognak a javaslataidat látva, ha nem érzik, hogy Te is közülük való vagy, hogy belülről ismered mindennapi életüket és problémáikat, sőt gyengéiket és hibáikat is.

Ez a bizalmatlanság az okozója sok neves értelmiségi csődjének is. Környezetük nem tekinti őket közülük valónak. Gyanakvás vesz őket körül, feltételezés, hogy nem ismerik és nem értékelik a közösséget. Az embernek az a meggyőződése, hogy aki könnyen teremt kapcsolatot és értékeli őket, jobb szolgálatot tehet nekik, mint egy befelé forduló személy. Ez utóbbinak mindenhol nehéz elfogadtatnia szolgálatait, akár mennyire jó szándékú.

Így Te, a sikert keresed, nem kerülhetsz a befelé fordulók közé. Képes leszel rá, hogy könnyen és természetesen megtaláld a helyed a többiek között anélkül, hogy erőltetetten jó benyomást igyekeznél tenni. Csak magadat kell adnod! Hagynod, hogy a benned rejtőző szeretet a felszínre törjön.

A befelé fordulók elkerülik a találkozást bizonyos tőlük gazdagabb vagy tanultabb emberekkel. Zavarukat leplezendően eltúlozzák erőfeszítéseik demonstrálását. De ez önáltatás, mert ügyetlenkedésük végül mindig látható marad.

Néhány goromba visszautasítás után az introvertált ember megkönnyebbülve tér vissza bevett szokásaihoz. Könnyen elfogadja, hogy a dolgok állapotán semmi sem változtathat. Egész egyszerűen nem érdeklik őt eléggé felebarátai ahhoz, hogy elégséges erőt fejtsen ki. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ennek az útnak a követését, hogy szívesen fogadjon minket a társadalom, hogy tanulhassunk és elnyerhessük mások elismerését?

Először olyan dolgokkal kell kezdened, melyeket nem fogsz szeretni

Igen, ha a környezetedtől mindazt meg is akarod kapni, amit elvársz, akkor számolnod kell azzal, hogy olyan dolgokat kell először tenned, menyek nincsenek ínyedre. Erre csak akkor leszel képes, ha elég erős érzés vezet. Égő és erős vágy.

Nem számíthatsz egyedül az akaraterődre, egy másik erős és tartós emóciónak kell a kellemetlen feladatok felé magával ragadni.

Meg kell találnod a megfelelő egy, esetleg két domináns érzést, mozgató erőt, mely számodra a legmegfelelőbb. Használd fel a következő program megvalósítására:

- Először is olyan helyekre kell eljárnod,ahol alkalom adódik Hozzád hasonló emberekkel párbeszédet kezdened, barátokat találnod

- Mindenféle lehetséges elfoglaltságban vegyél részt

- Ha lehetséges, csatlakozz egy olyan csoporthoz vagy szervezethez, mely egy ideált céloz meg. Legtöbbjük szívesen fogad új tagokat. Közvetlenül a felvételed után úgy fogod magad érezni, mint egy idegen egy családi ünnepségen. Egy kis kitartás, és az idegenség érzése elmúlik. Mert az ember csak úgy szerezhet barátokat, ha már rendelkezel társadalmi tapasztalatokkal.

Ne téveszd soha szem elől, hogy bármely társadalmi csoportban az aktivitás éppoly fontos, mint a jelenlét. A jenlévőket például érdekes történetekkel lehet szórakoztatni. Vagy talán nem tudsz elmesélni egy történetet? Semmi baj, meg lehet tanulni. Amikor olvasol vagy hallasz egy jó sztorit, mely különösen elnyerte a tetszésedet, ismételje el este lefekvés előtt, mond el a tükörnek, addig és ismételd, amíg képesnek érzed magad, hogy egy t6ársaság előtt is szórakoztatóan elő tudod adni.

Ugyanígy használd ki a Veled véletlenül történt érdekes vagy humoros eseteket. Az igazi jó mesélők, amikor egyedül maradnak újra és újra elismétlik jópofa történeteiket az ezen a területen aratott sikereiknek ez a titka. Tudatosan tehetsz meg valamit, amit ők akaratlanul tesznek. Előfordulhat, hogy első próbálkozásaid sikertelenek lesznek.

A gyakorlat meghozza a tehetséget

Az ember nem lehet társadalmi lény bizonyos mennyiségű fáradtság és idő feláldozása nélkül. Áldozz tehát egy keveset az idődből sportolásra, ami lehet akár torna, futás, úszás, bármilyen testmozgás. A sportok állandó és kifogyhatatlan témát jelentenek. Időt kell áldozni arra is, hogy esetleg megtanulj táncolni.

Figyeld meg, hogy az általad látogatott társaságot milyen témák érdeklik, hogy a beszélgetés Veled és a Te jelenléted kellemessé váljon. Ha valóban vágysz barátokra, meg fogod tenni azt, ami szükséges. Ha eléggé szereted felebarátaidat, jelentős erőfeszítésekre leszel képes, hogy kellemes társsá válj számukra.

Ne keress mentségeket, mint pl. "nincs időm"!

Talán magadban azt mondod: "dehát tényleg nincs időm, túl sok dolgom van". Kár, mert az életből nem sok hasznod lesz, ha nem fejleszted az egyéniségedet úgy, hogy vonzó legyél a környezeted számára. A befelé fordulóknak, minimum egy évre lenne szükségük a társadalmi beilleszkedés megtanulására, és az így megszerzett tapasztalatot folyton gyakorolni kell. Ha ezt elmulasztják, akkor az emberek bizalmatlanok lesznek velük szemben.

Azonban lebeszéllek arról, hogy az introvertált (befelé forduló) személyek társaságát keresd, vagy olyanokat, akik a Te megítélésed szerint magasabb rendű csoporthoz tartoznak.

Kerüld a kapcsolatot a túlságosan introvertált emberekkel

Mert ha nem ezt teszed, akkor mindig a kirekesztettek között fogod magad érezni, nehéz lesz kapcsolatot teremteni másokkal, elfogadható módon társalogni velük. Nehéz lesz az az egyetlen dolgot megtenni másokkal, amit Tőled elvárnak, mielőtt befogadnak maguk közé - bizalmat ébreszteni bennük és eloszlatni a zavart Veled szemben és ezzel boldoggá tenni őket. Ha ezt sikerült elérni, akkor már minden javaslata, témafelvetése rendkívüli módon érdekelni fogja őket. Társadalmilag nem fogadnak be, ha nem tanulod meg szeretni az emberek közösségét, elvegyülni köztük.

Aki szeret, elfogadja az embertársait olyannak, amilyenek, összes gyengéikkel és hibáikkal együtt - de ez a hajlandóság nem akadályozhat abban, hogy ne akarj rajtuk javítani.

 

 

 

Szólj hozzá

Sikeres élet titka