2012. júl 11.

A levendula

írta: Élet - GyIK
A levendula

A levendula a Földközi-tenger mellékén őshonos félcserje. A nálunk is termesztett angol levendulának a virágokból desztillációval nyert illóolaját, ill. a megszárított, illatos leveleit és lila virágait hasznosítják.

1. A levendula illóolaja nyugtató hatású, oldja a feszültséget, a mindennapos bosszúságok okozta stresszt, és erősíti az idegeket. Ezzel az alaphatással harmonizál a virág színe is, hiszen - mint tudjuk - a lila relaxációs szín. Az illatlámpába vagy a zsebkendőnkre csepegtetett 1-2 csepp illóolaj a levegőbe kerülve rövid időn belül kifejti jótékony, nyugtató hatását.

2, Az illóolaj hatásos tériszony és tengeribetegség ellen.: szagolgatásával enyhíthető a repülő- vagy a hajóúton fellépő rosszullét. A hetente az autó szőnyegére ejtett 1-2 csepp illóolaj megóvja a vezetőt a fölösleges idegeskedéstől, higgadtabban viselkedik a volánnál, mások iránt több megértést tanúsít közlekedés közben.

3. Teája ugyancsak idegnyugtató, idegerősítő hatású. A szárított virágot 1:1 arányban keverjük szurokfűvel, majoránnával, borsmentával, rozmaringgal, macskagyökérrel, s valamivel kevesebbet adjunk hozzá citromfűből és komlóból. Ebből a keverékből 1 evőkanálnyit forrázzunk le 3 dl vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Naponta 1-2 adag teát fogyasszunk.

4. A virágból főzött tea megszünteti az idegi alapon létrejött fejfájást. Oldja a simaizomzat görcseit az emésztőrendszerben, javítja az epeelfolyást, fokozza a vastagbél perisztaltikus (hullámzó) mozgását, és segíti a hasnyálmirigy munkáját.

5. A hideg teával átitatott nyugtató pakolás lábficam, csonttörés esetén csillapítja a végtagokban a kellemetlen zsibogást és fájdalmat.

6. A meleg lábáztató vízbe cseppentett 5 csepp levendulaolaj vagy 1 evőkanálnyi levendulavirágból forrázott 15 percig áztatott tea csodákat művel. 30 perces áztatás teljesen regenerálja a fáradt, megdagadt lábat.

7. Meghűléses időszakokban inhaláláshoz vagy az illóolajat, vagy a virágból főzött teát alkalmazva enyhíti a felső légutak gyulladásait.

8. Mind az illóolaj, mind a tea alkalmas a reuma elleni gyógyfürdőhöz. A hatóanyagok a bőrön keresztül felszívódva a vérárammal eljutnak a központi idegrendszerbe, így fokozottan fejthetik ki nyugtató hatásukat, a fájós testrész víz alatti masszírozásával pedig szinte teljesen megszüntethető a fájdalom.

9. Jó szolgálatot tesz a szájban előforduló aftózisok (íny-, torok-, hangszálgyulladás), nyelvégés esetén, ilyenkor 2 evőkanálnyi virágból 5 dl vízben főzött teával vagy 5 dl vízbe cseppentett 5 csepp illóolajjal kell gargalizálni.

10. A levendulavirág kivonata alkotórésze azoknak a gyulladásgátló, hidratáló biokrémeknek, amelyeket a terapeuta a beteg testrészre (vese, petefészek, prosztata) masszíroz naponta 15 percen keresztül.

11. A levendula virágát szívesen használják a szekrényben tárolt ruhanemű illatosítására, egyúttal a molyok távol tartására, a szobában felakasztott kis levendulakévék pedig elűzik a legyeket és a szúnyogokat.

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink