2013. már 11.

Töltődjünk fel!

írta: Élet - GyIK
Töltődjünk fel!

Tegyünk a tavaszi fáradtság ellen!

 

 

kutya-macska alvás.jpg

 

A tavaszi fáradtság mindannyiunkat utolér, a kérdés csak az, hogy enyhébb vagy erőteljesebb változatával kerülünk-e szembe. A téli hónapok során szervezetünk feléli a korábban elraktározott tartalékokat, s az elfogyasztott táplálék már nem biztosítja számára a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

A hidegebb évszakban nő az alvásigényünk, kevesebbet mozgunk, és aktivitásunk is csökken - sajnos ezek a tünetek még tavasszal is jelentkezhetnek. Olyan apró fortélyokat gyűjtöttünk most csokorba, melyek segíthetnek a szürke, kedvetlen napok átvészelésében.

Torna
A fáradtság egyik legjobb ellenszere a mozgás! Aki rendszeresen sportol, nemcsak vitalitását fokozhatja, hanem le is dolgozhatja a télen felszedett kilókat. Ha nehezen veszed rá magad a 45-61 perces testedzésre, ségtálj a szabad levegőn, vagy reggel néhány perces reggeli tornával kezdd a napot! Naponta növeld a mozgás időtartamát, látogass el fitnesz terembe, uszodába, ha van rá lehetőséged!

 

 

cicatorna.jpg

Lélegezz mélyeket!

A megfelelő légzéstechnikával is hozzázárulhatsz ahhoz, hogy frissebb legyél. Amikor szervezetünk kimerült, stresszhelyzetbe kerültünk, hajlamosak vagyunk a felszínes légzésre, melynek eredményeképp sejtjeink nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez. A fizikai és szellemi aktivitás fokozásához lassan szívd be a levegőt, olyan mélyen, hogy tüdőd megfeszüljön. A kilégzést sem szabad elsietned, nyugodtan, fokozatosan fújd ki a levegőt. Ismételd ezt a gyakorlatot 15-20 alkalommal!

 

Kávé helyett

Ha csökken az éberségünk, gyakran a kávétól várunk elsősegélyt. Helyette igyunk inkább zöld teát! Próbáld ki Te is! A kávéval és a szintén közkedvelt fekete teával szemben ez az ital elnyújtva fejti ki élénkítő hatását, ennél fogva tovább is élvezhetjük azt, ráadásul nem kell tartanunk a fentiek számlájára írható egészségkárosító hatásoktól sem. A gyógyteák közül a citromfűből készült főzet fokozza aktivitásunkat, és nyugtató hatású, valamint a ginszeg gyökérből készített teát, amivel elűzhetjük a fáradságot és immunrendszerünket is erősíti.

  

tea.jpg

Figyeljünk befelé!

A relaxációs gyakorlatok nagy része mesebeli szegetekre, tengerpartra kalauzolja a pihenni vágyókat. A lazításhoz nincs szükség előképzettségre, csak kellemes, az ellazulást segítő zenére, egy kényelmes és nyugodt helyiségre, ahol lehetőség van arra, hogy befelé figyeljünk Fáradtság esetén érdemes kipróbálni a módszer jótékony hatását, a kutatási eredmények szerint ugyanis 20 perc relaxálás 5 órányi alvásnak felel meg, ráadásul közben fokozódik szerveink vér- és oxigénellátása, megemelkedik testünkben a boldogsághormonok szintje, ami nemcsak jókedvünkhöz járul hozzá, hanem emeli a fájdalomküszöbünket is.

 

Az érintés ereje

Az Egyesült Államokban a munkáltatók többsége felismerte, hogy a rendszeres masszázs nagy mértékben fokozza az alkalmazottak teljesítőképességét. Az irodákba hivatásos masszőrök látogatnak a hét több napján is, és nyomó, gyúró, körkörös mozdulatokkal felfrissítik a gerinc két oldalán futó izmokat. Mivel hazánkban még nem ismertek a munkahelyi masszőrök, fáradtság esetén saját magunknak kell megkeresni a megfelelő szakembert, aki relaxációs, svéd-, kínai-, thai-, mauri-masszázzsal kényeztet bennünket, de hasznunkra válhat az is, ha megtanuljuk a do-in, vagyis az önmasszázs egyes fogásait.

 

Tegyük színesebbé a hétköznapokat!

Biztosan észre vetted már, hogy a körülvevő színek mennyire meghatározzák kedélyállapotunkat. Fáradtság ellen a napsárga színt ajánlják a szakemberek. Gyűjts össze meleg színből álló tárgyakat, képkeretet, gyertyát, díszpárnát, stb. és helyezd el az otthonodban , munkahelyeden. Fokozhatod a hatást, ha ruhatáradat is kiegészíted egy-két élénkítő színű darabbal: viselj sárga kendőt, ékszert, hajgumit!

 tavaszi lakáskép.jpg

 

Összpontosíts!

Testünk különböző pontjaink ingerlésével mozgósíthatjuk energiáinkat, elűzhetjük az ólmos fáradtságot.Ha gyors segítségre van szükséged, hunyd be a szemedet, majd hüvelykujjadat szorítsd a belső szemzugra. 10-15 másodpercig tartsd ott az ujjad, engedd el, majd további két alkalommal stimuláld ezeket a pontokat! Ha így teszel, felélénkítheted az érzékszervek működését, és fokozhatod koncentrálóképességedet. A hagyományos kínai orvoslás szerint a fejtető legmagasabb részén található pont finom ütögetésével frissebbé válhatunk, de a fülcimpa gyengéd morzsolgatásával is szembeszállhatunk a fáradtsággal.

 

Fény

Ha a téli hónapok után sem bújnak elő a kora tavaszi napsugarak, lelkünk hajlamos folytatni "téli álmát", mely hangulatingadozással, fáradékonysággal, levertséggel ár együtt. A felmérések szerint a hazai lakosság közel fele érintett ebben az időszakos depresszióban, melyen sokat segíthet a fény. A dolgozószobában használj erősebb izzókat, gyújts gyertyákat, és ha lehetséges, látogass el néhányszor szoláriumba! A fény száműzi a fáradtságot, javítja a közérzetedet, ezáltal a teljesítőképességed fokozódik.

 

Csodaital

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az év minden napján fontos a szervezet egészséges működéséhez, a tavaszi fáradtság időszaka alatt azonban különösen hangsúlyossá válik. Ne várd meg, míg nagyon szomjas leszel, ugyanis a legkisebb mértékű kiszáradás is energiát von el a sejtektől, és csökken teljesítőképességünk! Hogy ez ne következzen be, minden órában fogyassz el egy pohár ásványvizet, gyümölcslevet vagy más, szénsav- és koffeinmentes italt. Keverj össze 2 dl frissen facsart narancslevet 1 dl sárgarépa- és 1 dl almalével, majd adj hozzá 10 ml búzacsíraolajat - ezzel az ízletes itallal nemcsak a napi folyadékbevitelt növelheted, hanem feltöltheted a télen kiürült vitamin- és ásványi anyagokat is.

 

gyümölcslé pohárban.jpgIllatok

A színek mellett az illatok is erősen befolyásolják hangulatunkat. Ha passzívnak, lehangoltnak érzed magad, cseppents illatlámpába 6-8 cseppet a következő illóolajok egyikéből: bazsalikom, bergamott, jázmin, kamilla, levendula, muskotályzsálya, ylang-ylang. Kellemes illatú, aromaterápiás fürdővel is hozzájárulhat ahhoz, hogy élénkebbé válj: 1 dl tejszínbe keverj 4 csepp narancsvirág-, 2 csepp levendula- és 3 csepp gerániumolajat, majd tedd ezt meleg fürdővízbe. 15-20 perces illatos fürdő oldja a szellemi és fizikai feszültséget, ellazítja a tested megmerevedett izmait.

 

Autogén tréning

Ezt a lazítási technikát J. H. Schultz dolgozta ki az 1920-as években. Módszerének lényege, hogy az agyat a figyelem összpontosításával eljuttathatjuk az alvás és ébrenlét közötti tudatállapotba, melynek során mind testileg, mind szellemileg ellazulunk. A pár perces gyakorlatokat minden nap ajánlott elvégezni, s ha ezt sikerül betartanunk, látványos változáson mehetünk keresztül: az autogén tréning hatására nyugodtabbá válunk, megszabadulunk a stressztől, könnyebben megoldjuk problémáinkat, formálhatjuk személyiségünket, és képesek lehetünk az öngyógyításra is. J. H, Schultz módszere abban tér el a többi relaxációs technikától, hogy a nyugalmas, kellemes benyomást keltő tájak helyett csak önmagunkra, belső nyugalmunkra, pozitív gondolatainkra kell koncentrálnunk.

 

Társalogjunk!

Ha munka közben tör rád a fáradtság, legjobb, ha tartasz egy kis szünetet. Ezt az időt fordítsd beszélgetésre, a kutatások szerint ugyanis egy 10-15 perces csevegés után újult erővel láthatunk neki a feladatok megoldásának. A beszélgetés során figyelmünk elterelődik a munkáról, s amikor visszatérünk, megfigyelhetjük, hogy szellemileg frissebbé válunk., és gondolataink is felélénkültek. Igyekezz vidám témát választani a beszélgetés során, a szívből jövő nevetés további 15 perccel hosszabbítja meg aktívabb periódusunkat!

 társalgás.jpg

Szólj hozzá

párkapcsolat önismeret egészséges életmód életöröm konfliktuskezelés éltető energia