2012. okt 12.

Méregtelenítő kúra

írta: Élet - GyIK
Méregtelenítő kúra

 

Méregtelenítő kúra

A rohanó életmód, az egészségtelen étkezés, a stressz, a mozgáshiány az anyagcsere megváltozását eredményezheti. Életünk során megannyi káros anyag kerül a szervezettünkbe az ételekben található adalékanyagok és tartósítószerek révén. Ez akár a 4 kilogrammnyi mérgező anyagot is jelenthet évente. Ezeket a felesleges anyagok áthaladnak a tápcsatornán és a máj szűri meg. Viszont a máj eltelítődhet, és ha ezt nem orvosoljuk, betegségek kialakulásához vezethet. Érdemes évente egyszer- kétszer beiktatni egy tisztítókúrát. A leghatásosabb, ha egy hétig tart ez a méregtelenítő folyamat. Az is javasolt, hogy a kúrát rövidebb szoktatásos időszak után kezdjük meg, ne hirtelen vágjunk bele. A kúra után fokozatosan kell visszatérni a korábban megszokott étkezéshez.
Persze egyéntől függően lehet a kúra időtartama hosszabb, vagy rövidebb, vagy többször is sort keríthetünk rá, mégis igyekezzünk mértéket tartani. Ez alatt a pár nap alatt kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe, így segítünk a szerveinknek az öntisztulásban és leveszünk egy kis terhet a vállukról. A tisztítókúra segít a máj, és az egész bélrendszer megtisztításában, de javítja a közérzetet is.
Tisztító kúrát több féle módon is végezhetünk: gyógynövények fogyasztásával, lúgos folyadékok ivásával, de minden bizonnyal a legismertebb az ivólé böjt. Ennek során a megnövelt folyadékbevitel feloldja a lerakódott méreganyagokat és kimossa őket a szervezetünkből. A léböjt a fogyás mellett serkenti a szellemi képességeket, salaktalanít, gyorsítja az anyagcserét. Elvégezhető tiszta vízzel, gyümölcs –és zöldséglevekkel, teákkal. Ha a gyümölcslevek fogyasztása mellett döntünk, célszerű olyan gyümölcsök levét használni, amik nem növelik se a gyomorsav szintjét, se az étvágyat. Zöldségek közül hatásos a cékla és a zeller levéből frissen, házilag elkészített folyadék.
Maga a kúra nem kell, hogy koplalást jelentsen. A lényeg, hogy kerülni kell a tejtermékeket, a vörös húsokat, a kávét, az alkoholt, a zsíros és sós ételeket. Helyette inkább gyümölcsöt, zöldséget, kemény héjú gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, zöldségleveseket fogyasszunk. Esténként kizárólag folyadékot igyunk.
A tisztító kúra során előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy bőrkiütés, éhségérzet, szédülés, álmatlanság, hányinger, de ezek a tünetek együtt járhatnak a méreganyagok távozásával.

Szólj hozzá

önismeret egészséges életmód életöröm csodatévő természeti kincseink Egyszerű finom ételek éltető energia Legyőzöm a túlsúlyt!:-)