2015. jún 09.

Álljunk a saját lábunkra!

írta: Élet - GyIK
Álljunk a saját lábunkra!

Örömmel tapasztalom környezetemben, hogy egyre többen állnak a saját lábukra, a keserű, magatehetetlen szemlélődés helyett megoldásokat keresnek életük javítása érdekében.

Mire gondolok?

Tudom, sokan nem tehetik, de akik képesek rá és akarják is, azok munkát keresnek. Addig keresnek, amíg nem találnak, mert nincs más kiút. A segély nem elég még a legalapvetőbb élelmiszerekre sem. Aki ezt nem látja be, annak végképp megszűnik a fény az alagút végén. alagut.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Munkát keresni és találni, nem egyszerű, nehezebb, mint sokan gondolnák! Az adott  munkahelyhez megfelelő iskolai végzettség, legalább átlagos megjelenés ruházatban, ápoltságban, minimális kommunikációs készség elengedhetetlen a tenni akarás mellett.
Ha nincs a saját településünkön megfelelő munkavállalási lehetőség, kénytelenek vagyunk ingázni, utazással tölthetünk akár napi min. 2-3 órát is azért, hogy legalább a létfenntartásunkhoz szükséges anyagi javakat elő tudjuk teremteni és legalább addig, amíg nem találunk másik megoldást.

Ha kell, akkor költözünk oda, ahol kedvezőbb a munkahely-kínálat. Itt hagyjuk a lakást, házat, hiszen napjainkban az ingatlanok eladásának vajmi kevés esélye van. Átmenetileg vagy végleg fizikailag távolra kerülhetünk a megszokott ismerősöktől, esetleg családtagoktól. Költözünk albérletbe, keresünk bármilyen más megoldást, a lényeg az, hogy végre tegyünk valamit a saját és családunk kimozdulásáért a mélypontról, kedvezőbb körülményeket biztosíthassunk számukra. 

Sokan költöztek az utóbbi években kisebb településekre, tanyákra is, hátra hagyva az addigi életüket, folytatják szerényebb körülmények között, de kiegyensúlyozottabban. Nyugalommal árasztja el már az is az embereket, hogy végre csináltak valamit! A kertes házak rengeteg tennivalót rejtenek magukban, felelősséggel tartozunk környezetünkért, ugyanakkor jó érzés látni a növények, esetleg állatok fejlődését a gondos ápolás, törődés eredményeképpen. A kerteket arra is használhatjuk, hogy gyarapítsuk a családi kasszát, kiegészítsük jövedelmünket. Nem utolsó sorban stresszmentesebb környeztet, friss levegőt, sok új kapcsolatot is jelent a megújulni vágyóknak a vidéki élet.

Nyelvtudással, vagy anélkül, sokszor a külföldi munkavállalást is számításba kell venni. Feltérképezni a lehetőségeket, kapcsolatokat keresni, meggyőződve arról, hogy nem követünk el kardinális hibát (bár ki akarna szándékosan hibázni?!). Mindenesetre fontos a kellő körültekintés!

Mindig gyakran foglalkoztatta az embereket, hogy "valamit csinálni kéne!". Gyakran maradnak ezek az ötletszikrák az álmodozás szintjén, de nagyon sokan tovább is lépnek, terveznek és megvalósítanak. tervezes.jpgMár az a tény, hogy saját ötleteink vannak, hozzálátunk a megvalósításhoz, önmagában olyan tartást, lendületet ad, hogy sugárzik rólunk! Önbecsülésünk a célok kitűzése során egyre erősödik. Fontos a család és a környezet támogatása, mert a nehézségek, olykor a kudarcok meghiúsíthatják a legcsodásabb ötletek megvalósítását is. Ha nincs támogatás a környezettől? Kicsit nehezebb, de nem lehetetlen! A siker elérése nem azon múlik, hogy hányszor esünk el, hanem hogy fel tudunk-e állni. Csak akkor lehetünk sikeresek, felállunk!

A tanulás gyakran kívül esik a komfortzónánkon. Nehézségekkel párosul, a szabadidő egy részének a feladásával. Új szakmát, nyelvet, számítástechnikai ismeretek bővítését, vagy egyszerűen csak a saját területünkön való továbbképzést, fejlődésünket jelenti. Tanulni és fejlődni lehet az önbizalom, önértékelés, konfliktushelyzetek megoldásával kapcsolatban és még számtalan területet találhatunk, melyekben bővíthetjük ismereteinket. A könyvtárak, internet, az interneten lévő könyvvásárlással, cserével kapcsolatos oldalak rengeteg segítséget nyújtanak. A tanulás lehetőségei 

Néhány évvel ezelőtt még furcsának tűnt volna a babaruha-börze, a garázsvásárok, a különböző cserebere-klubok létrehozása. Elterjedt a használt ruhák és iparcikkek, különböző szolgáltatások cseréje, értékesítése.
Internet szinte minden háztartásban elérhető közelségbe került, de ahol nincs, ha valaki akar, tud segítséget kérni a környezetétől. A különböző eladással, cserével foglalkozó oldalak, fórumok, ahol feltehetjük kérdéseinket, információkat gyűjthetünk bármilyen témával kapcsolatosan. 
Ide sorolom a civil szerveződéseket, melyek felerősödtek. Kisebb-nagyobb önszerveződő csoportok, melyek a tagok összefogásán alapszik, különösen megerősödtek. Nagy hangsúlyt kapott az utóbbi időben a nők és gyermekek elleni erőszak elleni küzdelem, az emberi jogok biztosítása, a környezetvédelem és az állatok védelme. 

Mind-mind azt a célt szolgálják, hogy az életünk alakítását a magunk kezébe vegyük, megtegyünk mindent a testi-lelki jóllétünk érdekében. 

 

 

Szólj hozzá

kútfőből megoldáskeresés