2014. jún 26.

Dicséret és kritika okosan

írta: Élet - GyIK
Dicséret és kritika okosan


lavandula-58100_640.jpg
Bármilyen emberi kapcsolatban a dicséretnél fontos, hogy pontosan megfogalmazzuk, mivel vagyunk elégedettek. Nagyon lényeges, hogy csak akkor dicsérjünk, ha őszintén úgy érezzük, hogy jó volt az a teljesítmény, amit a másik nyújtott. Röviden és világosan fogalmazzunk, ne használjunk felesleges kifejezéseket! Nézzünk a másik szemébe, miközben a dicséretet adjuk!

A kritikánál a lényeg, hogy a jó szándék vezéreljen és mondjuk is ki, hogy konstruktív, építő visszajelzésnek szánjuk mondandónkat.


Rendkívül lényeges a kritikai észrevételnél, hogy a személyt és a viselkedését szét kell választani. Tehát soha nem a személyt kritizáljuk, hanem azt a viselkedést, amit nála megfigyeltünk. Éppen ezért nem szabad támadni, és ne legyen sem lenézés, sem leértékelés a visszajelzésben. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez a kritikai észrevétel tőlünk származik, vállalnunk kell az észrevételeinket. Másrészt pedig egyáltalán nem biztos, hogy más is így látja, ahogy mi. Sosem szabad túl sok dolgot kritizálni egyszerre, nincs az az ember, aki a legnagyobb jószándék mellett is jó néven veszi, ha tízféle hibáját is felemlegetjük. Ahogy a dicséretnél, itt is nagyon fontos, hogy pontosan fogalmazzuk meg a kritikai észrevételünket, legyünk nagyon konkrétak!

Nincs miért félni sem a dicsérettől, sem a kritikától. Érdemes rászoktatnunk magunkat, hogy visszajelzést adjunk munkatársainknak, családtagjainknak, gyermekeinknek. Akár bevalljuk, akár nem, ez mindenkinek fontos.
  egy szál kamilla.jpg

Szólj hozzá

párkapcsolat önismeret önbizalom konfliktuskezelés