2012. júl 12.

Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 7.

írta: Élet - GyIK
Gyakorlati tanácsok a sikeres élethez 7.

Nem elég erőlködni a sikerért, hanem állandóan edzenünk is kell eléréséhez

Senki nem erőltetheti a sikert. A sikerhez csak egy állandó és formatartó, domináns mozgató erő vagy szellemi állapot juttathatja el az embert.

 Elég, ha azokra a jelzőkre gondolunk, melyeket leggyakrabban használnak a hatékony és termékeny emberek jellemzésére. Ezek a jelzők a következők: energikus, erős, hatalmas, szigorú, elszánt, karakterisztikus, lendületes, magával ragadó, lelkes, odaadó, ragyogó, izzó, őrködő, öntudatos, ellenálló, elhatározott, határozott, hittel teli... Ezek a szavak nem intellektuális tulajdonságokat jelölnek, hanem spirituálisak. Inkább érzelmeket határoznak meg, mindt sem gondolatokat.

Ezek karakterre vonatkozó minősítések.

Amitől biztosan elbukik minden, amire vállalkozol

A karakter meghatározza az egyén alapvető és állandó hangulatát, cselekvési módszerét, ahogy érzi a dolgokat. Röviden: érzéseid meghatározzák gondolataidat. Igaz ugyan, hogy ez utóbbiak néha elkalandoznak, de mindig visszaterelik őket a kiindulási ponthoz és a meghatározó hangulat által megadott irányban vezetik azokat. Ha valakinek a domináns hangulata az elnézés önmagával szemben, bármely, akár a legkisebb szeszély vagy kívánság kielégítése, nem számíthat sikerre soha. Azt is tudjuk már, hogy bizonyos érzelmek sikerhez vezethetik az embereket és vezetik is. Ezek a következők:

1. A pénzéhség vagy a hatalom vágya

2. A félelem a bukástól

3. A büszkeség

4. A munka szeretete

Ami az első három pontot illeti, jobb is azoknak, akiket nem befolyásolnak ezek az érzelmek. Ezeket fejleszteni veszélyes dolog. Egyedül a negyedig pontban foglalt ajánlható, mint IRÁNYADÓ emóció. Az a legjobb, ha valaki eleve rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. A zsenik nag része vagy a rendkívül tehetséges emberek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. De alapjában véve az átlagos emberi természettel ellentétes a munkát önmagáért szeretni.

Ellenben sok mindenre lehet hasznos, ha a munkát valami teljesen más okból szeretjük. Ez az ok válik A Te domináns emócióddá. Mi lehet ez a híre emóció?

Bár sok más lehetséges sikeres emóció létezik, de csak egy van, amelyik elég gyakran hatásos ahhoz, hogy itt megemlítsük. Ez az

5. Az embertársaink szeretete

Tudjuk értékelni és szeretni a másikat!

Ez a vonzalom a többiek iránt, a vágy az elvegyülésre, ez a szeretet és semmi más. Lehet, hogy kis mértékben van jelen, de elég hozzátenni az emberek megsegítésének vágyát, hogy felsőbbrendű szeretet alakuljon belőle.


A szeretet leggyakrabban előforduló formája a nyájösztön, a vágy elvegyülni a többiek között. Ez az emberi természet alapvető szükséglete. Amikor az ösztönt elfojtják az ennek áldozatául eső ember gyakran teljesen befelé fordul. kisebbségi komplexus és más pszichikai zavarok jelennek meg: ez utóbbiak gyakran betegséget okoznak. Az ilyen befelé forduló ember ritkán ér el nagy magaslatokra, még ha néhány kisebb alkalmi sikert el is könyvelhet bizonyos területeken.

Természetesen nem vádolom a befelé forduló embert szeretetlenséggel. Gyakran előfordul, hogy igaz szívből szereti embertársait és akár hősies áldozatokra kész értük. De vonzódása görcsös, nem tud szabadon beszélni és képtelen a szeretete gyümölcseit begyűjteni. Az ösztönök, beleértve a nyájösztönt is, szabadon akarnak kifejezésre jutni, de ha ez nem lehetséges, úgy az egyén ellen fordulnak.

Ez a nyájösztön az, ami a bárányokat és más állatot egyben tartja a nyájban, a farkasokat a hordában. Az ember nem a magányos életre termett pszichikailag sem.

Szólj hozzá

Sikeres élet titka