2012. júl 10.

A tökéletes tojás

írta: Élet - GyIK
A tökéletes tojás

A tojás az anyatej után a legtökéletesebb táplálék. Tartalmaz 40 féle fehérjét, 18 féle aminosavat, köztük az összes esszenciálisat, a C-vitamin kivételével minden vitamin megtalálható benne, s a legfőbb D-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyag- és antioxidáns- tartalmú, tökéletes összetételű zsírja kétharmadnyi telítetlen és harmadnyi telített zsírsavakból áll, és a zsíroldékony vitaminok hordozója.

Köztudottan "sok" koleszterint tartalmaz a tojás, csakhogy a gyomor-bél rendszer működésére igen jó hatású, kíváló epeürítő, és fokozza az epetermelést. Koleszterinszegény étrenden a máj több koleszterint állít elő, hiszen ez az anyag szükséges a szervezet egészséges működéséhez, míg egy kívánatos bevitel mellett csökkenti előállítását. Egyénenként másként reagálunk az elfogyasztott koleszterinre, de a magas vérkoleszterinszintért elsődlegesen az eltávolítását végző rendszer okolható, s másodsorban a túl sok telített zsírsav-bevitel, melyekhez kapcsolódhatnak a rizikófaktorok. Tehát a másnaponta elfogyasztott 3 db tojás közel 100 %-os epehólyag-ürülést vált ki, és nem kell számolni a koleszterinszint-emelkedéssel, viszont jelentősen hozzájárul az epesav-anyagcseréhez, a jó emésztéshez, a felesleges koleszterin kiürüléséhez a szervezetből.

A máj a koleszterint epesavvá alakítja, s a kiürülő epesav jelentős mennyiségű koleszterint is visz magával a bélrendszerbe, ahonnan a széklettel távozik. Amennyiben az igen túlzó koleszterinbevitel (napi 10 tojásnál is több) és a kiürítő rendszer sérül, akkor a fölösleg lerakódik az érfalakra, beivódik a sejtekbe és érelmeszesedést okoz.

(Forrás:  L.E. Elixír, 173. szám)

Szólj hozzá

csodatévő természeti kincseink