2012. jún 19.

A boldogság titka

írta: Élet - GyIK
A boldogság titka

 

Hogyan lehet mosolyogva, könnyedén venni az akadályokat? Mi a titka annak, hogy mindig energikusnak és kiegyensúlyozottnak érezd magad?

 

 

 

Ismersz te is olyan embert, akiknek valahogy minden belefér a napjába? Nappal céget vezet, intézi a pénzügyeket, a megrendeléseket, a mindenfélét, közben teljesen jól ellátja a családi teendőket. Esténként vacsorát főz, tanul a gyerekekkel, megírja a blogját, és még a férjére és saját magára is marad ideje. Meg kirándulni. Meg moziba menni.

Az egyensúly művészete

Azok, akik képesek ilyen harmóniát létrehozni az életükben, nem gondolják, hogy ez valami bonyolult dolog lenne. "Az egyensúly művészete" pont azokból a dolgokból táplálkozik, mint a belső harmónia megtalálása. Hiszen ha önmagunkkal egységben vagyunk, életünk többi területe sem nagyon tud kifogni rajtunk. Nézzük, min múlik a külső-belső egyensúly megtalálása:

1. Vedd körül magad jó emberekkel, és tedd őket boldoggá. Vedd észre, ha megbízható, jószándékú, optimista és csodálatos emberekkel hoz össze a sors, és becsüld meg őket. Az a fajta stabilitás, amit ők hoznak az életedbe (a társad, a kollégák, de akár a bébiszitter vagy a takarítónéni is), felbecsülhetetlen értékű.
 
2. Szervezd ki azokat a dolgokat, amiket nem szeretsz. Talán luxusnak tűnik a házvezetőnő, de ha utálsz vasalni, és ráadásul nem is csinálod jól, miért ne adnád oda másnak? Mennyit ér neked az, hogy a felszabaduló időben olyasmit tehetsz, ami örömet és sikereket okoz? Ugyanígy a munkában: talán nem áll úgy a céged, hogy felvegyél egy alkalmazottat, ám ha az idegölő adminisztratív munkát, adatrögzítést időnként rábízod valaki másra, az alatt az idő alatt soksorosát keresed meg a valóban fontos tevékenységekkel, mint amennyit neki kifizetsz.

3. Ha látsz egy problémát, oldd meg. Teljesen felesleges puffogni azon, hogy mi nem jó, inkább egyből kezelni kell, és kész. Ha nem érted, kérdezz rá. Ha nem tudod, járj utána, míg minden adat a rendelkezésedre nem áll. Tisztelettel, de egyenesen és határozottan kommunikálj, akkor sok felesleges idegeskedéstől és energiapazarlástól kímélsz meg minden érintett felet - főleg magadat.
Ha pedig nem tudod megoldani, engedd el. Felesleges ugyanabba a falba verni a fejed újra és újra. Foglalkozz mással. Felejtsd el. Amikor eljön az ideje, eljön a megoldás is.

4. Nem tudsz másokat megváltoztatni. Csak magadat tudod megváltoztatni. A te dolgod nem az, hogy bárkit "rendbe tegyél", hanem az, hogy megértsd őket - így rendbe teheted a saját reakcióidat, válaszaidat, érzelmeidet velük kapcsolatban.

5. Legyen egy célod. Minden ember egyedülálló és különleges, ezért mindenkinek vannak olyan adottságai, amivel egy egyedi, csak-neki-való küldetésre hivatott. Ha nem tudod, mi az, ne aggódj - szinte senki nem tudja. De minél közelebb jársz ahhoz, hogy rátalálj, és azt éld, annál boldogabb vagy. Mi a te tündérmeséd? Ki és mi vagy abban az életben, ami olyan, mintha álmodnád? Ne add fel a vágyaid, igyekezz megvalósítani őket.

 
6. Ügyelj a testedre, hiszen ez a játék, ez a kör csak addig tart, amíg ez a tested. Mozogj rendszeresen - nem is tudod, mennyire kulcsfontosságú része ez az egészségnek és a jóllétnek. Jógázz, kocogj, emelgess bútorokat, vagy bármit, de szüksége van a szervezetednek a rendszeres és kimerítő sportra. Tápláld és szeresd. Etesd friss és vegyszermentes zöldséggel, gyümölccsel, méltó körülmények között nevelt állat húsával, teljes gabonákkal. A tartalmas, tiszta tápanyag elengedhetetlen az egész napos energiához, a hormon- és az idegrendszer kiegyensúlyozottságához. A közös vacsorák pedig a család harmóniájához.

7. Vedd körül magad szeretettel - és érzed odabent is, amikor csak lehet. Ez a legfontosabb mind közül. Ez feledteti el a napi gondokat, és fordítja át a benned, körülötted levő energiákat valami sokkal harmonikusabb rezgéssé. Kuporodj le a gyerekeidhez, és játssz velük. Nézz kedves, jól végződő filmeket, és hagyd az erőszakos vagy szomorú mozit (ebbe a híradó is beletartozik). Engedd el a negatív dolgokat, légy megbocsátó és koncentrálj a szeretetre mindenben és mindenkiben. Ugyanannyi energia, mint neheztelni, aggódni, vagy sajnálni magad, viszont boldoggá tesz.

 

 

 

 

Szólj hozzá

párkapcsolat egészséges életmód bejegyzések konfliktuskezelés