2012. máj 31.

Jóga, mint egészséges élet tudománya

írta: Élet - GyIK
Jóga, mint egészséges élet tudománya

 

„Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a yoga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni."

Bhagavad-Gítá 6.17.

 

Szabó Szilvia írása

Az első jógik alapvető kérdése az volt: „Hogyan győzhetem le a halált?" Mostanában az emberiség rohan, ideges, nincs ideje magával foglalkozni és a stresszt, feszültséget, ami nap mint nap éri nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

A jóga arra tanít meg, hogyan uralkodjunk testünkön, elménken, érzéseinken és érzékeinken. Egy anyagi példával az emberi testet egy autóhoz hasonlíthatjuk. Az autónak ahhoz, hogy jól működjön szüksége van olajozásra, hűtésre, elektromos áramra, üzemanyagra és egy intelligens, tisztafejű vezetőre.

A jóga testhelyzetei az úgynevezett ászanák végzik el a test olajozását. Az izmok és ízületek rugalmassá válnak, a belső szervek működése javul, élénkül a keringés.

A hűtést a relaxációval érhetjük el. A pránájáma vagyis a légzés szabályozása biztosítja az elektromos áramot, ahogy feltölti a testet pránával vagyis életerővel.

Az üzemanyag az étel, amit megeszünk és az ital, amit megiszunk. Az intelligens vezető pedig az elme, az elme lecsendesítését a meditáció gyakorlásával érhetjük el. Ezek az alapelvek tehát az ászanák, pránájáma, relaxáció, táplálkozás, pozitív gondolkodás és a meditáció, melyek gyakorlásával képesek leszünk uralkodni testünkön vagyis a fizikai járművünkön.

A jógát bárki elkezdheti legyen fiatal vagy idős, beteg vagy egészséges, mindenki hasznára válik ez az évezredes tudomány. Az ászanákkal úrrá lehetünk a fizikai fájdalmakon, a pránájámával a lelki gyötrelmeken, a meditációval pedig felismerhetjük kik vagyunk valójában.

A nevek és formák alkotta hamis identitás kötelékéből kiszabadulva felülemelkedhetünk testünkön és rátalálhatunk a halhatatlan lélekre. Láthatjuk tehát, hogy a jóga a test edzésével kezdődik és annak legyőzésével végződik. Gyakorolnunk kell, hogy megtapasztalhassuk jótékony hatásait, ahogy a méz édes ízét is csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha megkóstoljuk, addig nem érezhetjük, amíg csak mások mondják.

Szólj hozzá

jóga