2012. máj 31.

Jóga

írta: Élet - GyIK
Jóga

 

A jóga az emberiség legrégibb természetes módszere a test fejlesztésére, a gondolatok lecsendesítésére, az élet mélyebb összefüggéseinek felismerésére. Sok millióan gyakorolják különféle formáit Keleten és Nyugaton. A rendszeres gyakorlástól oldódnak a testi-lelki feszültségek, megszűnik az izmok petyhüdtsége és a test merevsége, s érződik, hogy áramlik az élet.

A jóga szanszkrit eredetű szó, jelentése: a figyelmet valamire ráirányítani, oda összpontosítani. Ãsi – legalább 3000 éves – indiai gyógyító művészet, de az egészséges élet tudományaként is meghatározható. Nem annyira sport, mint inkább életforma, ami rendszeres gyakorlással kigyógyít a mai feszített élettempó okozta testi-lelki bajokból. Felébreszti a szellemi erőket, helyreállítja a lelki egyensúlyt, segít megtalálni, megvalósítani az élet mélyebb céljait.

Hatalmas ismeretanyag áll mögötte, bonyolult, a mai nyugati ember számára nehezen követhető filozófiája van, sok szálon kapcsolódik több valláshoz is. Ma általában csak a gyakorlati részét tanítják, hiszen egy egész élet is kevés hozzá, hogy teljes hátterét el lehessen sajátítani. Az elméleti befogadást az is nehezíti, hogy Ázsiában, ahol a jóga kialakult és elterjedt, egészen más értékrend és szokások uralkodnak.

A spirituális egyensúly

A fizikai gyakorlatok egyedülállóan jótékony hatást gyakorolnak az ideg-, a nyirok- és a keringési rendszerre, valamint a szívre, a belső szervekre. De legalább ilyen hatással regenerálják a testet és a lelket, segítenek a stressz oldásában, valamint a betegségek megelőzésében, fejlesztik a gerinc hajlékonyságát, stabilitását, korrigálják a testtartást, spirituális és fizikai egyensúlyhoz vezetnek.

A légzőgyakorlatok javítják a felületes és helytelen légzést, megtanítják a teljes jógalégzést, serkentik az anyagcserét, az emésztést, a relaxációt, kiegyensúlyozzák az energiarendszert.

A relaxációs gyakorlatok fizikai és pszichés egyensúlyt teremtenek. Ennek hatására csökken a stressz, a feszültség, erősödik az önbizalom, a koncentrációs és állóképesség.

A meditációs gyakorlatok a személy megismeréséhez vezetnek, segítenek megszabadulni a zavaró szokásoktól és tulajdonságoktól. Ébresztik és fejlesztik a megértést, a türelmet, az elfogadást, a szeretetet és a megbocsátást. Az önvizsgálati meditáció alakítja a belső békét, a megértést és a bölcsességet.

Annak is érdemes valamilyen rendszerességgel jógáznia, akinek a szervezete egészséges, kedélyállapota kiegyensúlyozott, a légzőgyakorlatok és tartások ugyanis új készségekkel ruháznak fel, és hatalmas energiaforrást nyitnak meg. A rendszeres jógázás – még akkor is, ha eleinte nem érezni az eredményeket – az örömteli élet érzésével ajándékozza meg a gyakorlót: megszünteti a kiszolgáltatottságot, a boldogságpótszerekkel kapcsolatos függőséget.
 

Szólj hozzá

jóga