2012. ápr 18.

Évszázadok óta gyógyít a kecsketej

írta: Élet - GyIK
Évszázadok óta gyógyít a kecsketej

Magyarországon a kecsketej gyógyító hatását eloször egy 17. századi könyv említi.
Az antibiotikumok felfedezéséig szinte mindegyik tüdoszanatórium mellett kecsketenyészet is volt, a kecsketejkúra a tébécé gyógyításának fontos része volt. Még századunk elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb “szoptatós dada”. Tejének csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szinte nem is fordul elo, teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak.



Kecsketej
A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb - vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sot hatásos az allergiák gyógyítására és a daganatos betegségek megelozésére.
A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelobb, a csontritkulás megelozésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belole. Könnyen emésztheto. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködok táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt az idos korosztály kiváló roborálószere. A kecsketej + 5-10 OC között 2-7 napig is eláll, de + 3-5 OC között akár 4-14 napig.
Kecskesajt
A kecskesajt készítése ma is foleg kis kézmuves sajtmuhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya - pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet - de legnagyobb számban és változatosságban Franciaországban állítják elo.
Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag - vagyis a tej - lehet nyers és pasztorözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztos vagy rúzsos külsovel. Sot, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak.
A kecskesajt ideális tárolása szinte fajtánként más-más. A nem olajban eltett sajtokat nem szabad légmentesen elzárni! + 3-10 OC között 14-30

Szólj hozzá

egészséges életmód csodatévő természeti kincseink